Velikost črk Kontrast

Literarni četrtki (211)

 • Začetek dogodka četrtek, 16 maj 2024
 • Konec dogodka četrtek, 16 maj 2024
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 16. maja 2024, ob 18. uri lepo vabljeni na predstavitev vodnika Slovenski obraz Gorice: po sledeh tisočletne prisotnosti, ki ga je napisal Aldo Rupel. Vodnik predstavlja štiri sprehode po Gorici, ki opozarjajo na kraje, spomenike, plošče, stavbe in vsebine, ki so povezani s prisotnostjo Slovencev v Gorici. Z avtorjem se bo pogovarjala Jasna Simoneta, urednica publikacije.

Knjiga je izšla pri Zvezi slovenskih kulturnih društev ETS leta 2023, in sicer v treh jezikih: slovenščini, italijanščini in angleščini.

O knjigi
V pričakovanju čezmejne Evropske prestolnice kulture 2025 in z željo, da bi prispevali k ozaveščanju o jezikovni in narodnostni raznolikosti Gorice, so se pri Zvezi slovenskih kulturnih društev zavzeli za izdajo vodnika Slovenski obraz Gorice. Publikacija ponuja slovensko doživljanje prostora in zgodovine, da bi mlajše generacije slovenske narodne skupnosti v Italiji, italijansko govoreče prebivalstvo in državljani Slovenije bolj celovito dojeli dejansko stanje ter spoznali kraje in vsebine, ki opozarjajo na zakoreninjenost slovenske tisočletne prisotnosti v mestu. Bralce vabimo, da Gorico spoznavajo skozi štiri sprehode v treh smereh. (Vir besedila: Zveza slovenskih kulturnih društev ETS)

Domoznanski večer se bo odvil pri klavirju. Prijazno vabljeni!

logo Zveza slo kul dru

Več
četrtek, 25. april 2024

Predstavitev knjige Andreja Detele

 • Začetek dogodka četrtek, 25 april 2024
 • Konec dogodka četrtek, 25 april 2024
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 25. aprila 2024, ob 18. uri vabimo na literarni večer, kjer bo avtor Andrej Detela predstavil svoj novi roman z naslovom Zvezdni otroci: pravljični roman. Pogovor z avtorjem bo vodila Vida Mokrin Pauer. Knjiga je izšla leta 2023 v samozaložbi.

Predstavitev bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

O avtorju
Andrej Detela
je po vsem svetu priznani fizik in izumitelj, ekolog, pesnik, pisatelj, filozof z velikim poznavanjem vzhodnih in zahodnih filozofij, zgodovine in sociologije, govori več tujih jezikov, a najbolj ljubi slovenščino, zato je kljub ponudbam znanstvenikov z vsega sveta ostal pri nas. Glavno področje zanimanja Andreja Detele je nova teorija sintropije, ki presega zakon entropije in pomeni nov vpogled v čudež narave ter njene pritajene oživljajoče moči. Avtor ta znanstveni pojem obravnava holistično v jezikih matematične fizike, laboratorijskih eksperimentov, filozofije in poezije. Uveljavlja in sledi orfiški enotnosti »znanost-umetnost-duhovnost«, ki jo pravzaprav živimo vsi v sebi in med seboj z naravo.
Doslej je objavil knjige Magnetni vozli: pogled v znanost o bitjih, že dvakrat razprodano potopisno uspešnico Sanje v vzhodni sobi: popotni dnevniki, znanstveno monografijo Sintropija v polifaznih zibelkah, sociološko študijo Cesar je nag! Ali lahko o tem še molčimo?

O knjigi
Knjiga je pripoved o treh zvezdnih otrocih – o iznajdljivem fantu Tjanu, o mladi umetnici Umi in o Anžeju, skrivnostnem iskalcu presežnega. Zgodba pripoveduje, kako so vsak zase prišli na Zemljo, kako so odraščali med ljudmi in se učili od vseh bitij na Zemlji in tudi od tistih v širnem Vesolju.
»Njegova pravljica je himna radosti bivanja, poklon globokim koreninam duše sveta, iz katere rasteta tako umetnost kot znanost, je slikanje božanske lepote narave z besedami poezije, dihom glasbe Vesolja. Dragocena knjiga za občutljive duše in odprta srca, ki (za)upajo v rast novega sveta.« (Manca Košir)
»Ko srečaš Andreja, potem razumeš, zakaj so se zvezdni otroci lahko ubesedili prav po njem. /.../ To sporočilo nosi v sebi čudodelno moč. Samo po sebi odpira uvid, a tudi srce – priteguje k božanski iskri, ki je v skriti kamrici naše biti. Prebuja nas v čisto svetlobo in v spoznanje: "Brez dvoma, prav vsi smo zvezdni otroci."« (pater Karel Gržan)
Vir: spletna stran Buča in  Zvezdni otroci, 2023, str. 171.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 11 april 2024
 • Konec dogodka četrtek, 11 april 2024
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 11. aprila 2024, ob 18. uri bomo na aprilskem Domoznanskem večeru predstavili slovenski prevod knjige Luciana Patata Vlaki za koncentracijska taborišča – Deportacije iz goriškega zapora (1943–1945).

Naša gosta bosta avtorja prevoda – publicist Igor Tuta iz Trsta in diplomirana sociologinja prof. Pia Lešnik iz Ljubljane. Srečanje bo moderiral Igor Komel, predsednik Kulturnega doma Gorica, ki je tudi izdajatelj knjige. Knjiga je v slovenščini izšla leta 2023, v italijanščini pa leta 2022.

O knjigi
Knjiga je izšla po zaslugi nadvse prizadevnega zgodovinarja Luciana Patata iz Krmina. Govori o deportacijah na tisoče Goričanov v nemška taborišča. Med njimi predstavljajo glavnino Slovenci iz krajev takratne goriške pokrajine (današnje zamejstvo in severnoprimorska regija). Med njimi so bile tudi ženske in mladoletniki, ki niso bili vključeni v vojaške formacije in jih niso zajeli med oboroženimi spopadi.
Večina deportirancev je prihajala iz slovenskih občin (iz vseh današnjih »zamejskih« krajev od Benečije, Števerjana, Gorice, Sovodenj, Doberdoba do Nabrežine in Trsta), kot tudi iz celotne severnoprimorske regije od Bovca do goriškega Krasa, torej iz krajev, ki so takrat bili del Goriške pokrajine. Vir besedila: spletna stran Kulturnega doma Gorica na dan 4. 4. 2024.

Večer prirejamo v sodelovanju z Društvom TIGR Primorske in Kulturnim domom v Gorici, poteka pa pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica.

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici lahko preverite na tej povezavi.

Dogodek bo pri klavirju. Lepo vabljeni!

logo KD GoricaITA  logo TIGR

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 28 marec 2024
 • Konec dogodka četrtek, 28 marec 2024
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 28. marca 2024, ob 18. uri vabimo na predstavitev knjige Materinska knjižica in pogovor z avtorico Katjo Gorečan. Knjiga je uvrščena v letošnji Fabulin izbor v okviru Festivala literature sveta Fabula, izšla pa je leta 2022 pri založbi LUD Literatura.

"Materinska knjižica je izpoved neimenovane matere, ki je v devetem tednu nosečnosti izgubila otroka, le da pripovedovalka ni ona, temveč njen nerojeni otrok, poimenovan Tobija." Več o romanu in avtorici lahko preberete na spletnem portalu Dobreknjige.si, od koder je tudi citat. Dostopnost knjige v katalogu Goriške knjižnice lahko preverite tukaj.

Predstavitev bo pri klavirju. Lepo vabljeni.

Vir fotografije: Cobiss.

logo LUD Lit

logo Fabula  

 

 

Več
četrtek, 14. marec 2024

Literarno srečanje z Evelino Umek

 • Začetek dogodka četrtek, 14 marec 2024
 • Konec dogodka četrtek, 14 marec 2024
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 14. marca 2024, ob 18. uri lepo vabimo na pogovor z avtorico Evelino Umek o svojih zadnjih delih Po vodi, po suhem in počez: potepanja od Barkovelj do Škednja in P'nče, ki jih združuje posvetilo: »Posvečeno vsem otrokom, žrtvam vojn.« Pomemben del njenega obsežnega opusa je namreč posvečen prav otrokom. Knjigi sta izšli pri Založbi Mladika leta 2022 in 2023.
Z avtorico se bo pogovarjala Marija Mercina. Na predstavitvi bo sodelovala tudi Nadia Roncelli, urednica Mladike. Brala bosta Martin Mevlja in Dženan Dulić, dijaka Šolskega centra Nova Gorica, pod mentorstvom prof. Bojane Reščič Modrijančič.        

O knjigah in avtorici
Prva knjiga je opis potepanj od Barkovelj do Škednja. Vsebuje zaokroženo podobo preteklega in sodobnega sveta iz življenja na Tržaškem, kot ga doživljajo mladostniki. V zadnji knjigi pa se vrača v svoje otroštvo. »Punčka, ki so ji rekli P'nče, se je rodila nekaj mesecev pred drugo svetovno vojno. V najnežnejših letih je doživljala negotovost, strah, obup in smrt. Kljub temu je z otroško milino živela življenje na Mandriji, obdana z ljubeznijo družine in razkošjem narave.«
Evelina Umek (Trst, 1939) je diplomirala na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete v Ljubljani in nato tam delovala najprej kot urednica v založništvu in nato v Otroškem in mladinskem programu RTV Slovenija. Napisala je številna pripovedna dela iz tržaškega življenja, namenjena odraslim bralcem, pa tudi knjigo in scenarij za dokumentarni film o življenju pisateljice Marice Nadlišek, prve urednice tržaškega časopisa Slovenka. Pomemben del njenega ustvarjanja je posvečen otrokom, in sicer niz oddaj z naslovom Radovedni Taček na TV Slovenija, pri Mladiki pa so izšle njene knjige Sprehod z baronom in drugi imenitni Slovenci, Malka gre v Trst ter Deklica in metulj.

Srečanje bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Vir besedila: Marija Mercina in spletna stran Mladike (6. 3. 2024).

logo Mladika

Več
četrtek, 29. februar 2024

Predstavitev knjige Sandija Juga

 • Začetek dogodka četrtek, 29 februar 2024
 • Konec dogodka četrtek, 29 februar 2024
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 29. februarja 2024, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Bitje - temelji srčne ozaveščenosti in pogovor z avtorjem Sandijem Jugom. Knjiga je izšla leta 2023 v samozaložbi.

O avtorju
Sandi Jug je bil v svojih najstniških letih uspešen športnik; kajakaš, smučar in še marsikaj. V Solkan je pred 30 leti pripeljal skoke z elastično vrvjo, ki se še danes izvajajo z novega Solkanskega mostu. Po športnem obdobju se je na prelomu tisočletja usmeril v raziskovanje človeške psihe in predvsem spremenjenih stanj zavesti. Postal je terapevt, trener, vodnik in predavatelj. V zadnjem desetletju se je poglobljeno posvetil srčnim tematikam. Med drugim je razvil posebne pristope za dvig srčne ozaveščenosti med ljudmi.

O knjigi
Knjiga Bitje je napisana kot osebni priročnik za dvig srčne ozaveščenosti med laično javnostjo. V njej so osvetljena vsa najbolj pomembna področja, ki se dotikajo vpliva srca in srčnega utripa na človeška življenja. Avtor opisuje klasični medicinski vidik, starodavne poglede, kakor tudi novodobno razumevanje srca. Podaja osnove za vzpostavljanje nove družbene kulture, ki temelji na srčno ozaveščenem človeku. V vsebini se ob vlogi človeškega srca, posveča pomembnosti čutenja srčnega utripa, srčni senzoriki, pomenu srca v naši družbi, srčni tehnologiji in še veliko drugim zanimivim in pomembnim srčnim tematikam. (Vir slike in besedila: Sandi Jug)

Prijazno vabljeni!

Več
četrtek, 15. februar 2024

Predstavitev knjige Kavarna Italija

 • Začetek dogodka četrtek, 15 februar 2024
 • Konec dogodka četrtek, 15 februar 2024
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 15. februar 2024, ob 18. uri lepo vabljeni na predstavitev knjige Kavarna Italija in pogovor z avtorjem Jernejem Ščekom. Z njim se bo pogovarjala Antje Gruden. Knjiga je izšla pri Založništvu tržaškega tiska (ZTT) leta 2023.

O avtorju in knjigi
Jernej Šček je tržaško-slovenski filozof, publicist in prevajalec, rojen leta 1988 v Trstu. Leta 2014 je na Fakulteti za humanistične študije Univerze v Trstu diplomiral iz filozofskih ved. Poučuje filozofijo in zgodovino na liceju Franceta Prešerna s slovenskim učnim jezikom v Trstu, pogodbeno predava na Oddelku za humanistične vede Univerze v Trstu, je doktorand sociologije kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.
Knjigo Kavarna Italija sestavlja izbor intervjujev, ki jih avtor od avgusta 2020 objavlja v Sobotni prilogi časopisa Delo. »Ta knjiga nastavlja dvojno zrcalo: na relaciji slovenski in italijanski narod, Slovenci na tej in oni (bivši) strani meje, mi in oni, naši in vaši, preteklosti in prihodnost.« (Jernej Šček)

Dogodek je organiziran v sodelovanju s Slovenskim jezikovnim okencem občine Ronke (ITA) v okviru programa Go2025.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Vir fotografije: spletna stran založbe ZTT EST; vir besedila: Slovensko jezikovno okence občine Ronke.

logo ZTTinGo25

 

 

 

Več
četrtek, 11. januar 2024

Predstavitev knjige z Darinko Kozinc

 • Začetek dogodka četrtek, 11 januar 2024
 • Konec dogodka četrtek, 11 januar 2024
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 11. januarja 2024, ob 18. uri lepo vabljeni na predstavitev knjige Školjkine solze: v ogrlico nanizane zgodbe in pogovor z avtorico Darinko Kozinc. Pogovor bo vodila dr. Megi Rožič, za glasbeni vložek bo za klavirjem poskrbel tenorist Domen Kozinc, v pogovoru bo sodelovala tudi Neva Leban, vnukinja aleksandrinke iz Prvačine.

V Goriški knjižnici tudi v letu 2024 nadaljujemo z Domoznanskimi večeri. Na prvem v novem letu nas bo obiskala mag. Darinka Kozinc in predstavila svojo zbirko kratkih zgodb z naslovom Školjkine solze: v ogrlico nanizane zgodbe. Knjiga je izšla pri Založništvu Jutro v letu 2023.

O knjigi
»Pisateljica nam preko niza dvajsetih kratkih zgodb, raznolikih kot so raznoliki biseri, daje vedeti, da je poznavanje in sprejemanje preteklosti ključna prvina, ki jo velja analizirati, sprejeti in se z njo sprijazniti, četudi je boleča, odpira nove rane in nasprotja.
Samo na ta način lahko bolje in bolj zavestno živimo sedanjost, ne da bi ob tem ponavljali stare napake in načine delovanja.
Vezna nit vseh zgodb so misli o biserih, školjkinih solzah – draguljih, ki nastajajo predvsem v bolečini.« (Vir besedila: dr. Megi Rožič, na platnici knjige)

O avtorici
Mag. Darinka Kozinc je svoje prve pesmi objavila že kot osnovnošolka, kot dijakinja in študentka je pisala kratko prozo in pesmi za različne mladinske revije. Je prejemnica več literarnih nagrad, tudi mednarodnih, MONG ji je leta 2017 podelila Bevkovo nagrado, v letu 2022 pa je prejela nagrado mira.
Je članica PEN ter avtorica večjega števila otroških knjig, dveh pesniških zbirk, šestih zbirk kratkih zgodb, dveh romanov ter ene strokovne knjige. Več del je že prevedenih v angleški, češki, italijanski in srbski jezik, najbolj ponosna pa je na prevod aleksandrink v arabski jezik.
Živi ter dela v Solkanu in je predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink in Goriškega literarnega kluba GOvoRICA. (Vir besedila: spletna stran knjigarne Buča.)

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

Več
četrtek, 04. januar 2024

Predstavitev knjige Mojce Širok

 • Začetek dogodka četrtek, 04 januar 2024
 • Konec dogodka četrtek, 04 januar 2024
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 4. januarja 2024, ob 18. uri, vabljeni na predstavitev knjige Praznina in pogovor z avtorico Mojco Širok.

V Goriški knjižnici bomo v januarju 2024 v ciklu Literarni četrtki gostili avtorico Mojco Širok, ki bo predstavila svojo novo knjigo Praznina, zadnjo knjigo iz trilogije Rim–Ljubljana–Bruselj. Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga v letu 2023.

Pogovor z avtorico bo vodila Ingrid Kašca Bucik.

O avtorici in knjigi:

Mojca Širok je diplomirala iz slovenskega in italijanskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani, magistrirala pa iz sociologije kulture. Trinajst let je bila dopisnica iz Italije in Vatikana, sedaj pa živi in dela v Bruslju.

Na začetku svoje novinarske poti je za tednik Mladina med drugim poročala tudi o domnevnem pranju denarja sicilijanske mafije v posojilnicah slovenskih igralnic. K tej nikoli do konca raziskani temi se vrača z romanom Evidenca, ki je drugi del trilogije. V svojem literarnem prvencu Pogodba, ki je prvi del trilogije in za katerega je dobila nagrado modra ptica 2018, pa nas je popeljala v osrčje mafijskega dogajanja v Italiji.

Mojca Širok v svojih delih redno predstavlja korupcijo kot zmes med politiko in kriminalom proti kateremu nimamo moči, proti temu se ne borimo, se le prilagodimo. Knjiga Praznina govori o tem, kako so v Bruslju, prestolnici Evrope dodeljevali postpandemične olajšave. Gre za politični triler, kjer nikoli ne veš, kdo je kriv, saj v zaledju v resnici stoji nevidni sistem, ki je neranljiv in se obnavlja. Praznina odstira mehanizme delovanja tako kriminala belih ovratnikov v Bruslju kot narkomafije v bližnjem Antwerpnu. Ključni zaplet knjige je v tem, da nevidne sile izkoristijo epidemijo covida za postpandemične olajšave. Na veliko vprašanj – po številnih preobratih in presenečenjih – najde tudi odgovore.

(Vir slik: Cobiss+ in spletna stran Mladinske knjige https://www.mladinska-knjiga.si/avtorji/mojca-sirok; vir besedila: spletna stran Mladinske knjige https://www.mladinska-knjiga.si/knjige/leposlovje/praznina, pridobljeno dne 18. 12. 2023.)

 

Pogovor bo pri klavirju, prijazno vabljeni.

Več
četrtek, 14. december 2023

Predstavitev nove slikanice Alje Furlan

 • Začetek dogodka četrtek, 14 december 2023
 • Konec dogodka četrtek, 14 december 2023
 • Ura dogodka 17:00
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 14. decembra 2023, ob 17. uri lepo vabljeni na predstavitev nove slikanice Alje Furlan z naslovom Dar, ki je izšla letos pri Založbi Pivec. Pogovor z avtorico bo vodila Ingrid Kašca Bucik. Gostji dogodka bosta Zala Stanonik, urednica Založbe Pivec Maribor, in ilustratorka Nataša Vertelj. Čajanko bodo polepšale čarobne kvačkane skodelice izpod rok Dragice Moškrič.

Dogodek bo zaokrožilo krajše, a zato nič manj zanimivo predavanje Irene Stubelj Marinič, mag. psihosocialnega svetovanja, na aktualno temo pomembnosti pristne otroške igre.

Pravljica Dar je pravljica o pisani druščini skodelic, čajnika, sladkornice in vrčka za mleko, druščini, ki je prepričana, da je iz pravega testa za čajanko. Dokler vsi skupaj ne ugotovijo, da so le igrače. A vsaka poštena igrača pričakuje, da bo nekoč kraljevala na policah otroške sobe. Tako tudi deli servisa za pitje kave in čaja, lično zloženi v škatli, v trgovini čakajo in čakajo, da jih nekdo prejme v dar. Med njimi se tkejo prijateljske vezi, vzniknejo simpatije, kdaj pa kdaj pa skupaj pogumno zrejo nevarnosti naravnost v oči. Ko jih končno odnesejo iz trgovine, se prava pustolovščina šele začne …

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni na kvačkano čajanko!

Vir: Alja Furlan in spletna stran Založbe Pivec, na dan 5. 12. 2023.

 

logo Dom vecer       logo Pivec zalozba2

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 30 november 2023
 • Konec dogodka četrtek, 30 november 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 30. novembra 2023, ob 18. uri vabljeni na predstavitev pesniške zbirke Nevina Birse Izbrane pesmi.

V tokratnem Literarnem četrtku se bomo spominjali pesnika Nevina Birse (1947–2003). Knjiga Izbrane pesmi je izšla letos pri založništvu Jutro. Literarni večer bo vodil in povezoval prof. Bojan Bratina, z nastopom ga bosta obogatila dijakinja in dijak Gimnazije Nova Gorica, smer gledališče in film, Hela Beltram in Maj Bolčina, pod mentorstvom prof. Andrejke Markočič Šušmelj. Dogodek prirejamo ob dnevu odprtih vrat slovenske kulture, imenovanem tudi Ta veseli dan kulture.

O pesniku in pesniški zbirki
Nevin Birsa (1947–2003), doma iz Branika, zaseda pomembno mesto v slovenskem literarnem prostoru. Izdal je sedemnajst pesniških zbirk, objavljal je v revijah, poučeval in nastopal na radijskih postajah v različnih literarnih nokturnih. Knjiga Izbrane pesmi je izšla ob 20. obletnici njegove smrti in zajema pesmi iz vseh njegovih natisnjenih zbirk, torej predstavlja celovit pregled pesnikovega opusa in nam ponuja možnost, da pesnika spoznamo na enem mestu.
Širok umetniški opus večinoma govori sam zase. Razum mora stopiti ob stran čustvom, ki naj vodijo bralca pri sprejemanju in dojemanju pesniške izpovedi. Pomenska odprtost daje bralcu možnost, da jo doživi intimno zase, da se za trenutke, ko je s pesmijo sam, tudi umakne vsakdanji realnosti. (Vir besedila: spremna beseda Bojana Bratine h knjigi Nevin Birsa: Izbrane pesmi)

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Dostopnost zbirke Izbrane pesmi v Goriškiknjižnici lahko preverite tukaj.

logo Zal jutro

Logo gimnazija  logo Ta veseli dan

 

 

Več
četrtek, 23. november 2023

TSK: Predstavitev revije November

 • Začetek dogodka četrtek, 23 november 2023
 • Konec dogodka četrtek, 23 november 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 23. novembra 2023, ob 18. uri vabljeni na literarni večer, ki bo namenjen revijam. Gostili bomo urednice literarne revije November, Anjo Mugerli, Katarino Gomboc Čeh in Tamaro Babić Nikiforov. Z njimi se bo pogovarjala bibliotekarka Mihaela Kavčič.

Dogodek bo pri klavirju. Lepo vabljeni.

Del prireditev Tedna splošnih knjižnic 2023.

FB banner 02 2023

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 16 november 2023
 • Konec dogodka četrtek, 16 november 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 16. novembra 2023, ob 18. uri lepo vabljeni na pogovorni večer Marija Mercina na poteh z besedo - Od poučevanja k učenju in raziskovanju, od Imen do Ženskih jader. O njenem pisateljskem, pedagoškem in raziskovalnem delu se bosta pogovarjala z dr. Zoltanom Janom, prijateljem in poznavalcem.

Pri oblikovanju dogodka sodelujejo vokalno instrumentalna skupina Sanje s kitaro, pod mentorstvom Eve Slokar, prof. Andrejka Markočič Šušmelj, Hela Beltram, dijakinja Gimnazije Nova Gorica, smer gledališče in film, ter Eva Marušič s pesmijo Pastirče malo.

Iz knjige Imena:
»Nikoli ne moreš vnaprej vedeti, koga boš s pisanjem priklical. Tako kot se v sanjah proti gladini dvigujejo potopljena mesta, med nastajanjem izmišljenega sveta oživi marsikaj, kar bi sicer spalo in odmrlo. Ljudje, ki jih vsak dan srečuješ, in stvari, ki se jih dotikaš, zaživijo drugače.« (Vir: Šumljak na platnici knjige Imena)
»Ta literatura je podobna tipanju sveta in življenja z izredno občutljivimi in mehkimi blazinicami na koncu prstov; senzorji so tu povsem odprti, a zato boječi in občutljivi kot polžji rožički.« (Vir: Tomšič v knjigi Imena, str. 157).

V sklopu srečanja bo na ogled priložnostna razstava z naslovom Marija Mercina: Na poteh z besedo: Oblikovanje goriškega prostora, ki jo pripravlja Goriška knjižnica. Na ogled bo med 6. in 16. novembrom 2023. Mag. Marija Mercina bo vodila po razstavi 13., 14., 15. in 16. novembra 2023 med 10. in 11. uro.

Dogodek v sodelovanju pripravljata Goriška knjižnica in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Območna izpostava Nova Gorica.

logo JSKD NG novlogo Dom vecer

Več
četrtek, 12. oktober 2023

Istrske štorije, spominski večer

 • Začetek dogodka četrtek, 12 oktober 2023
 • Konec dogodka četrtek, 12 oktober 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 12. oktobra 2023, ob 18. uri lepo vabljeni na pravljično-pripovedni večer v spomin pisatelju Marjanu Tomšiču (1939–2023).
Dramska igralka Nevenka Vrančič nas bo popeljala v čarobno Istro ter v njeno bogato in mistično izročilo. Zdi se, da je pisatelja Istra povsem začarala in skozi branje njegovih zgodb se to zgodi tudi nam.
Na srečanju bo Nevenka Vrančič v pripovedi oživila Tomšičeve zgodbe: Šavrinka Plavka, Začarana hiša, Cigan in Vrag ter krajše zapisano Zlato zelje. Zgodbe so magične in polne življenjske energije, zdravega humorja ter optimizma. Program je primeren za odrasle, mladostnike in tudi otroke.
Dogodek bo obogatila glasbena spremljava z istrsko ljudsko glasbo: Mešani pevski zbor Nova Gorica bo pod vodstvom zborovodje Bogdana Breclja zapel dve pesmi: Mamca, mamca pošljite me po vodo v priredbi Mateje Petelin in V hišico prišel sen, v priredbi Bogdana Breclja.

Vir besedila in slike: Nevenka Vrančič.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

logo Dom vecer

Več
 • Začetek dogodka torek, 03 oktober 2023
 • Konec dogodka torek, 03 oktober 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V torek, 3. oktobra 2023, ob 18. uri lepo vabljeni na literarno srečanje in pogovor z avtorico Ireno Svetek v okviru Beletrininih trubadurjev 2023. Z avtorico se bo o njenem ustvarjalnem opusu pogovarjala Tina Podgornik. Pobliže bomo spoznali avtoričina dela ter se z njo pogovarjali o pisanju, njenih kriminalkah in tudi scenaristiki.

Pogovor bo pri klavirju. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z založbo Beletrina.

Prijazno vabljeni.

O avtorici
Irena Svetek (1975) je doktorirala na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za prvi roman Od blizu je leta 2004 prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za prvenec in nominacijo za kresnika. Napisala je še romana Sedmi val (2008) in Zaspi, mala moja, zaspi (2014), zadnja leta pa se ukvarja predvsem s scenaristiko; napisala je scenarije za celovečerni film, kratke filme, več nanizank in nadaljevank. Leta 2021 je izdala Rdečo kapico, prvo v seriji psiholoških kriminalk, ki je postala uspešnica, po njej je napisala tudi scenarij za televizijsko serijo. Drugi roman iz serije je Beli volk (2022) in ga prav tako pričakujemo na malih zaslonih. Črni princ v velikem slogu zaključuje trilogijo. (Besedilo: spletna stran založbe Beletrina. na dan 18. 7. 2023)

Fotografija: promocijski material založbe Beletrina za Beletrinine trubadurje 2023.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 28 september 2023
 • Konec dogodka četrtek, 28 september 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 28. septembra 2023, ob 18. uri lepo vabljeni na predstavitev pesniške zbirke Marka Pišljarja Odsevi bližine, ki je izšla leta 2021 v Celju pri Celjski Mohorjevi družbi z likovnimi deli Petra Abrama in spremno besedo Jožeta Faganela. Avtor bo predstavil svoj literarni prvenec, v pogovoru bo sodeloval slikar Peter Abram, prisluhnili bom interpretaciji pesmi in glasbi.

Dogodek bo pri klavirju, prijazno vabljeni!


O pesniški zbirki
Pesniška zbirka Odsevi bližine je pesniški prvenec psihiatra Marka Pišljarja. Na potovanju po njegovem pesniškem svetu ga bo spremljala Marija Mercina. V pesmih Marka Pišljarja se pred bralcem razgrinjajo novi prostori, polni dotikov in odmevov. Srečanja z naravo, ljubljeno osebo in ljudmi nasploh pomenijo tudi iskanje presežnega in pot do smisla. Gre za motivno-tematsko, miselno in estetsko bogato izpoved, ki v upodobitvah notranjih doživetij in sodobnega sveta izzveneva v novih spoznanjih o smislu življenja in presežnem.
V pogovoru bo sodeloval slikar Peter Abram, pesmi bodo interpretirali Lucija Lorencutti, Andrej A. Golob in avtor sam. Glasbena spremljava: Sabina Vostner.

O avtorju
Marko Pišljar, rojen leta 1959, je leta 2014 uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo, po tem ko je že pred desetletjem zaključil specializacijo iz psihiatrije in bil več let predstojnik Psihiatrične bolnišnice v Idriji. Je docent na Univerzi na Primorskem, poučuje pa tudi na Fakulteti za vede o zdravju v Izoli ter na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo v Kopru. Je urednik šestih strokovnih monografij in avtor številnih znanstvenih študij, kjer se posveča predvsem zdravljenju duševnih motenj starejših oseb. V zadnjih letih piše tudi pesmi za otroke. Vir besedila: Marija Mercina in spletna stran Mohorjeve družbe  na dan 6. 9. 2023.

Domoznanski večeri v Goriški knjižnici

logo govorica

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 21 september 2023
 • Konec dogodka sreda, 21 september 0203
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 21. septembra 2023, ob 18. uri lepo vabljeni na pogovor s Primožem Sturmanom o njegovih knjigah Gorica je naša, Sinteze in Enajst mesecev žitne kave. Srečanje bo vodil Aleš Čeh.

Dogodek bo pri klavirju in sodi v sklop prireditev Goriška literarna prepletanja.

Več o dogodku lahko preberete na letaku na tej povezavi.

Lepo vabljeni!

Knjige v katalogu Goriške knjižnice: Gorica je naša, Sinteze, Enajst mesecev žitne kave (tiskana, e-knjiga, Dobreknjige)

V sodelovanju: Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (OE Nova Gorica), Goriška knjižnica, Kulturno-umetniško društvo Ni DaNI in Mestna občina Nova Gorica.

GLP20230921 logotipi

 

 

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 24 avgust 2023
 • Konec dogodka četrtek, 24 avgust 2023
 • Ura dogodka 19:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 24. avgusta 2023, ob 19. uri lepo vabljeni na literarno srečanje in pogovor z avtorico Ireno Svetek v okviru Beletrininih trubadurjev 2023. Z avtorico se bo o njenem ustvarjalnem opusu pogovarjala Tina Podgornik. Pobliže bomo spoznali avtoričina dela ter se z njo pogovarjali o pisanju, njenih kriminalkah in tudi scenaristiki.

Pogovor bo potekal v atriju knjižnice, ob slabem vremenu pri klavirju. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z založbo Beletrina.

Prijazno vabljeni.

O avtorici
Irena Svetek (1975) je doktorirala na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za prvi roman Od blizu je leta 2004 prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za prvenec in nominacijo za kresnika. Napisala je še romana Sedmi val (2008) in Zaspi, mala moja, zaspi (2014), zadnja leta pa se ukvarja predvsem s scenaristiko; napisala je scenarije za celovečerni film, kratke filme, več nanizank in nadaljevank. Leta 2021 je izdala Rdečo kapico, prvo v seriji psiholoških kriminalk, ki je postala uspešnica, po njej je napisala tudi scenarij za televizijsko serijo. Drugi roman iz serije je Beli volk (2022) in ga prav tako pričakujemo na malih zaslonih. Črni princ v velikem slogu zaključuje trilogijo. (Besedilo: spletna stran založbe Beletrina. na dan 18. 7. 2023)

Fotografija: promocijski material založbe Beletrina za Beletrinine trubadurje 2023.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 18 maj 2023
 • Konec dogodka četrtek, 18 maj 2023
 • Ura dogodka 17:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 15. junija 2023, ob 17. uri vabljeni na oddelek za leposlovje na šesto srečanje bralnega kluba Goriške knjižnice Na isti strani. Pogovarjali se bomo o knjigi Sarajevski čelist avtorja Stevena Gallowaya.

Knjigo si lahko izposodite na oddelku za leposlovje, predstavljena je tudi na portalu Dobreknjige.

Zgibanko z informacijami o šestem srečanju dobite v knjižnici in tukaj.

Bralnemu klubu se lahko pridružite kadarkoli. Srečanje vodi Maruša Mugerli Lavrenčič.

Izbor knjig se tematsko navezuje na bralno akcijo 12 mesecev = 12 priložnosti za dobro branje.

Lepo vabljeni!

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 25 maj 2023
 • Konec dogodka četrtek, 25 maj 2023
 • Ura dogodka 17:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 25. maja 2023, ob 17. uri bosta z nami Aleksander Batič, avtor knjige VSEENO. VSE je ENO - Zgodba o sonaravnih odnosih in dolgočasju vesolja, ter Boris Čok, ljubiteljski proučevalec in zapisovalec slovenske staroverske dediščine, ki bo dogodek moderiral.
Rdeča nit zgodb, ki se v veliki meri odvijajo na Goriškem in drugod na Primorskem, je sobivanje z naravo, etika starovercev in ljubezen do Soče, ki je tudi na naslovnici knjige. Knjiga je izšla v letu 2022 v samozaložbi.
Na delavnici bomo skupaj pogledali slike primerov soNaravnega življenja v Sloveniji in ekovaseh sveta. Predstavljena bodo tudi naravna obredna mesta starovercev Tolminskega in Krasa.

Dogodek bo pri klavirju Prijazno vabljeni!

O knjigi
Knjiga Vseeno. Vse je eno je preplet zgodb Zemljanov, živečih na dveh povezanih planetih. Osrednja zgodba je vezana na skupnost prijateljev, ki so se spoznali konec 19. stoletja med šolanjem v Gorici. Bili so Avstrijci, Furlani, Benečani, Italijani in Slovenci. Raznolikost jih je bogatila, čeprav je bilo med narodi čutiti naraščajočo napetost. Kasneje so ustanovili skupno vas pod Kolovratom, na Tolminskem, kjer so se sčasoma povezali s tamkajšnjimi staroverci.
Knjiga, ki je svojevrsten poklon vsem naravnim lepotam Slovenije, pokaže moč zavestnih izbir posameznika in skupnosti ter alternativo za prijaznejši svet – navdih in pomoč lahko poiščemo tudi v oddaljenem kotičku galaksije, predvsem pa ju zaznavamo v svojem srcu. Bogatijo jo tudi izjemne misli, citati in opisi življenja starovercev iz Posočja in Idrijsko-Cerkljanskega.

O avtorju
Aleksander
Batič je otroštvo preživel v Novi Gorici, zdaj živi v Kopru, raziskuje po vsem svetu. Je mož in oče dveh najstniških otrok, univerzitetni diplomirani ekonomist iz mednarodnega poslovanja in financ. Iz poslovnega sveta je pred 18 leti stopil na drugo pot ter ustanovil organizacijo INTERSO v Kopru, prek katere ozavešča o prijaznem in sodelujočem življenju, o osebni in kolektivni odgovornosti, o integraciji ekonomije, razvoja, okolja in človeka. Na teh vrednotah se vedno bolj povezuje s podjetji, šolstvom, državnimi službami, številnimi organizacijami v Sloveniji in mednarodno ter z ozaveščenimi posamezniki. (Vir besedila: Aleksander Batič, spletna stran, portal Kamra)

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici lahko preverite tukaj.

Dogodek uvrščamo v okvir prireditev Tednov vseživljenjskega učenja 2023.

logo intenso  logo Primus a

pasica TVU2023 000

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 11 maj 2023
 • Konec dogodka četrtek, 11 maj 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 11. maja 2023, ob 18. uri lepo vabljeni na predstavitev knjige in pogovor. Pobliže spoznali avtorico Saro Ahlin Doljak, ki bo skupaj z možem, Bojanom Doljakom, predstavila svojo knjigo Da, Življenje! Knjigo je izdalo društvo Družina in Življenje v letu 2023. Za popestritev dogodka bosta poskrbela Kaja Pintar na violini in njen oče Erik Pintar s kitaro.

Dogodek prirejamo v sodelovanju z Združenjem Multiple Skleroze Slovenije, ki letos praznuje 50-letnico ustanovitve, v maju pa obeležujemo tudi mesec multiple skleroze.

Knjiga Da, Življenje! v katalogu Goriške knjižnice, dostopnost preverite tukaj.

Lepo vabljeni.

 

logo Druzina in zivljenje

logo Zdru multip skleroze Slo

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 18 maj 2023
 • Konec dogodka četrtek, 18 maj 2023
 • Ura dogodka 17:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 18. maja 2023, ob 17. uri vabljeni na oddelek za leposlovje na peto srečanje bralnega kluba Goriške knjižnice Na isti strani. Pogovarjali se bomo o knjigi Ivana pred morjem avtorice Veronike Simoniti.

Knjigo Ivana pred morjem si lahko izposodite na oddelku za leposlovje, dostopna pa je kot e-knjiga na portalu Biblos in zvočna e-knjiga Audibook. Knjiga je predstavljena tudi na portalu Dobreknjige.

Zgibanko z informacijami o četrtem srečanju dobite v knjižnici in tukaj.

Bralnemu klubu se lahko pridružite kadarkoli. Srečanje vodi Maruša Mugerli Lavrenčič.

Izbor knjig se tematsko navezuje na bralno akcijo 12 mesecev = 12 priložnosti za dobro branje; v maju obeležujemo svetovni dan družine, zato smo za temo izbrali družinske zgodbe.

 Lepo vabljeni!

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 13 april 2023
 • Konec dogodka četrtek, 13 april 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 13. aprila 2023, ob 18. uri vabljeni na literarno prireditev Ples črk v pomladnem vetrcu Goriškega literarnega kluba Govorica.

Na aprilskem Domoznanskem večeru bodo z nami člani Goriškega literarnega kluba Govorica, ki nam bodo na večeru proze pričarali vso besedno raznolikost, ki jo premorejo že uveljavljeni goriški literati. S črkami bodo zaplesali: mag. Marija Mercina, Olga Kolenc, Boženka Jelerčič, Tanja Ocelić, Andrej A. Golob, mag. Vasja Klavora, Darica Leban, Sabina Vostner, Ljuba Krušič, Matej Tratnik in Kana Tratnik ter mag. Darinka Kozinc. Za glasbeno spremljavo na ukulele bo poskrbela Sabina Vostner. (Vir besedila: Darinka Kozinc)

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni v pomladno razigranost!

Slika Luis Molinero na Freepik.

logo govorica   logo Dom vecer

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 06 april 2023
 • Konec dogodka četrtek, 06 april 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 6. aprila 2023, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige in predavanje Spregledana slovenščina: izvorno ozadje slovenskega besedotvorja avtorja Metoda Žunca. Po uvodni besedi pesnice in pisateljice Vide Mokrin Pauer bo sledilo predavanje o notranjem pomenu slovenskih besed. Knjiga je izšla pri Založništvu Jutro v letu 2022.   

Dogodek bo pri klavirju. Vabljeni na zmenek s slovenščino!

O knjigi:
Avtor Metod Žunec v knjigi Spregledana slovenščina razkriva nov pogled na zgradbo slovenskih besed, s katerim spregovorijo o tem, kako so naši predniki dojemali jezik, čas, prostor, namen in smisel bivanja, kako so dojemali vesolje in usodo … Pred nami oživi bogat svet opažanj, spoznanj in modrosti, ki so jih naši predniki skrbno in domiselno vtkali v tvorbo besed in ohranili spomin na to, kdo smo (bili). Slovenščina v svojih glasovih, zlogih in besednih jedrih skriva, kar nikoli nismo vedeli, da smo pozabili, a je ostalo zapisano v pomenski zgradbi naših besed! Slovenščina trdi, da ne moremo NA-PREJ, če se ne opiramo NA to, kar bilo PREJ!

O avtorju:
Metod Žunec je sociolog in grafolog, ki se je skoraj dvajset let ukvarjal z glasbo. Deloval je na opernih in koncertnih odrih. S triom Eroika je izdal nekaj zgoščenk. Zadnje desetletje se kot samostojni raziskovalec posveča proučevanju univerzalnega jezika. Raziskuje odnose med osnovnimi prvinami univerzalnih pojavov glasbe, matematike, jezika, prostora in Zavesti. Knjiga »Spregledana slovenščina« je plod njegovega večletnega raziskovanja slovenščine v odnosu do univerzalnega jezika. Pred njo je izdal dve pesniški zbirki: Celote: evolucija zavesti skozi Celote in Celote II: Ljubezni dveh logik skozi logiki dveh Ljubezni ter dve pravljici: Gams samotar: Celota v pravljici in Figovo spoznanje ali muc Figo, kdo si?

(Vir besedila: Metod Žunec)

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice: tukaj.

logo Zal jutro

 

Več
petek, 17. marec 2023

Pravljični večer za odrasle

 • Začetek dogodka četrtek, 23 marec 2023
 • Konec dogodka četrtek, 23 marec 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 23. marca 2023, ob 18. uri lepo vabimo v knjižnico na pravljični večer za odrasle.

Pripovedovali bodo Liljana Klemenčič (Knjižnica Ivana Potrča Ptuj), Sabina Kotnik, Suzana Slavič (obe Mariborska knjižnica), Polona Palčič in Tina Podgornik (obe Goriška knjižnica); glasbena spremljava vokalistka Nina Kosovel.

Dogodek organizira Mariborska knjižnica v sodelovanju s partnerskimi in pridruženimi knjižnicami.

Lepo vabljeni.

 

 

Mb

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 16 marec 2023
 • Konec dogodka četrtek, 16 marec 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 16. marca 2023, ob 18. uri lepo vabljeni na domoznanski večer. Avtorici dr. Barbara Baloh in Samanta Kobal bosta v pogovoru z dr. Majo Melinc Mlekuž predstavili strokovno monografijo Povej mi zgodbo, strokovno monografijo s podpornimi strategijami za ustvarjalno pripovedovanje. Knjiga je izšla v letu 2022 pri Založbi Tržaškega tiska. 

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

O avtoricah in knjigi:
Dr. Barbara Baloh, strokovnjakinja za didaktiko slovenščine in Samanta Kobal, dramaturginja ter gledališka pedagoginja, se s pripovedovanjem ukvarjata že več let. Njuna strokovna monografija Povej mi zgodbo je eden redkih priročnikov v slovenskem prostoru, ki se ukvarja s spodbujanjem pripovedovanja pri otrocih. To skuša početi sistematično in s prepričanjem, da tudi če nismo rojeni pripovedovalci, to lahko (vedno) še postanemo.
Priročnik za ustvarjalno pripovedovanje sledi oz. izhaja iz misli italijanskega pisatelja in pripovedovalca Giannija Rodarija. V uvodu je predstavljen teoretski okvir pripovedovanja, ki se nato poveže s pisateljevo ustvarjalnostjo in delom. Bralcem je na voljo tudi vrsta didaktičnih spodbud, kjer avtorici predstavita različne pripomočke, s katerimi je domišljiji mogoče pomagati, da zares razpre svoja krila.
Pripovedovanje je prav gotovo tista dimenzija bralne pismenosti, ki jo velja v modernem svetu ponovno osmisliti. Še zlasti v časih, ki jih je sodobna tehnologija z marsičim obogatila, za marsikaj pa tudi oropala. Monografija je namenjena tako otrokom kot odraslim in predvsem vzgojiteljicam in učiteljicam ter seveda staršem, ki s svojimi otroki radi preživljajo prosti čas s pripovedovanjem, gledališčem in pisanjem. (Vir besedila: knjiga Povej mi zgodbo ter spletna stran Smejse.it, na dan 22. 2. 2023)

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici lahko preverite v katalogu/tukaj.

logo zttest

Več
četrtek, 23. februar 2023

Predstavitev knjige Gretin greh

 • Začetek dogodka četrtek, 02 marec 2023
 • Konec dogodka četrtek, 02 marec 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 2. marca 2023, ob 18. uri bomo gostili avtorico Urško Klakočar Zupančič, ki bo v pogovoru s Tino Podgornik predstavila svojo knjigo Gretin greh: Naj se Bog usmili njene duše. Knjiga je izšla pri založbi Primus v letu 2021.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

O knjigi
Gretin greh je prvenec avtorice in predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Dogajanje je umeščeno v 17. stoletje, kjer prav nihče ni varen pred izdajo, prav nič ni skrito pred očmi inkvizitorjev in kjer še gorijo grmade. Znati brati je tedaj veljalo za prekletstvo in čarovniško sposobnost. Greta Weber je za tisto obdobje neobičajno razgledana mladenka, saj zna, po zgledu svojega očeta, brati, pisati in govori več jezikov. Smrt moža in sina jo močno potreta, vse dokler na gradu ne ugleda barona Savinška. Težko se osredotoča na opravljanje dela vajenke vaške babice, čeprav že spretno pomaga pri porodih, a tu in tam vendarle ne gre gladko. Smrt dojenčka v vasi, pričakovano novo življenje in lahkomiselno ljubimkanje z baronom Greto pahnejo v neusmiljeni primež krute usode ustroja njenega časa.
Spretno zapisana ljubezenska zgodba, ujeta v okvir zgodovine preteklega obdobja na našem območju, ki se na rahlo dotakne celo kmečkih uporov, opravljanja tlake in razmer v deželi nasploh. Pretresljiv, čustveno napet roman, prežet s številnimi podrobnostmi življenja v 17. stoletju, je poklon močnim ženskam, ki pogumno sprejemajo slast ljubezni in bolečino izgube, svoboden polet duha in grozo smrti. (Vir besedila: spletni strani Dobreknjige.si in Bukla na dan 14. 2. 2023)

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici: tiskana izdaja, e-knjiga.

logo Primus a

 00 logo 12 mesecev 12 priloznosti 2023

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 16 februar 2023
 • Konec dogodka četrtek, 16 februar 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 16. februarja 2023, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Lilijane Homovec Nariši nekaj name. Avtorica bo svojo pesniško zbirko predstavila v pogovoru s pisateljico mag. Darinko Kozinc, predsednico Goriškega literarnega kluba GOvoRICA. Knjiga je izšla v letu 2022 pri Založbi Bogataj.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

O avtorici in pesniški zbirki
Urednik knjige Jože Janež je o pesnici zapisal: "Lilijana Homovec je samosvoja osebnost in samosvoja pesnica, skromna, a tukaj, tiha, a povedna, tradicionalna, a zmeraj nova. Beseda je njeno orodje, je njena bolečina, je rešiteljica, beseda ji omogoča, da je, kot sama, popolna. Če se na eni strani zdi, da ji beseda jemlje moč, jo na drugi strani gradi, dela boljšo, predvsem pa ji ostri občutenje sveta in ljudi okoli sebe."
Jože Janež je o pesniški zbirki zapisal: "Nariši nekaj name je njena tretja knjiga pesmi. Knjiga ima od začetka do konca trdno izoblikovan način, sistem, okvir, metodo tvorjenja pesmi, ki temelji na aliteraciji, načinu pisanja po principu, da se vse besede začnejo na isto črko. Prepletanje neštetih spretnosti, usklajevanje tehnike, stila in vsebine za pesnika ni enostavno. A ne glede na tehnični okvir – oviro, ki si jo je pesnica postavila sama, nalogo izpelje zadržano in zmerno, z lahkoto, igrivo, navkljub resnosti, ki nam jo na ramena nalaga življenje, tudi optimistično, če ne celo humorno. Slogovno izčiščena in vsebinsko zaokrožena pesniška knjiga, polna iskrenosti, poetskega okusa in pisnih spretnosti." (Vir besedila: knjiga Nariši nekaj name, str. 112-113, 115-116)

Dostopnost knjige v knjižnici lahko preverite tukaj.

logo govorica  logo Zalozba Bogataj

logo Dom vecer

 

 

 

Več
ponedeljek, 23. januar 2023

Predstavitev knjige Strnišča

 • Začetek dogodka četrtek, 09 februar 2023
 • Konec dogodka četrtek, 09 februar 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 9. februarja 2023, ob 18. uri,  vabljeni na predstavitev knjige Strnišča in pogovor z avtorjem Tonetom Partljičem.

 V Goriški knjižnici nadaljujemo z Literarnimi četrtki. V februarju 2023 nas bo obiskal avtor Tone Partljič. V pogovoru s Tino Podgornik bo predstavil svojo knjigo Strnišča: zgodbe o otrocih in vojni, ki je izšla pri Založbi Pivec v letu 2022.

Na dogodku sodeluje tudi dramska igralka Mojca Partljič.

O knjigi in avtorju:

Knjiga prinaša devet črtic, za katere avtor pravi, da jih je že dolgo nosil v sebi. Lepe, nekatere pretresljive, celo tragične zgodbe o otrocih v raznih vojnah in o njihovem trpljenju. Zgodbe so mozaik prvoosebnih pripovedi. Pripoveduje jih avtor, vsevedni pripovedovalec. Kljub zahtevni tematiki, ki bralca spravi do solz, knjiga ni v celoti črna ali pesimistična, ampak ostaja človeška, navsezadnje govori o rojstvu, božiču, toplem zatočišču družine, pomenu matere, očeta … To je popisano v teh zgodbah, ki jih je pisalo življenje. In ki bi jim avtor najraje dal podnaslov Da se ne pozabi.

Tone Partljič je predan pisanju, gledališču in življenju. Rad ima ljudi. Še posebej otroci v njem zbujajo najtoplejša čustva. Zaradi svoje majhnosti in nebogljenosti. Zaradi svoje ustvarjalnosti in radoživosti. Pravi, da je bil najbolj srečen takrat, ko se jima je z Milko rodila Mojca, in še toliko bolj, ko je prišla na svet vnukinja Urška. »Nova deklica našega rodu je na svetu! Hej! Naj bo srečna. Odslej sem na svetu zato, da bom naredil vse, da ji bo lepo.«

Ko bi se le vsi odrasli zavedali tega svojega poslanstva! (Vir besedila: spletna stran Založbe Pivec in ovitek knjige Strnišča: zgodbe o otrocih v vojni).

Dogodek bo pri klavirju in ga pripravljamo v okviru slovenskega kulturnega praznika 2023.

 Prijazno vabljeni.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 02 februar 2023
 • Konec dogodka četrtek, 02 februar 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 2. februarja 2023, ob 18. uri, vabljeni na predstavitev knjige Življenje v sivi coni: prizori iz življenja mladega zdravnika in pogovor z avtorjem Davidom Zupančičem.

V Goriški knjižnici nadaljujemo z Literarnimi četrtki. V februarju 2023 bomo pobliže spoznali avtorja Davida Zupančiča, ki bo v pogovoru s Tino Podgornik predstavil svojo knjigo Življenje v sivi coni: prizori iz življenja mladega zdravnika.

Knjiga je izšla pri založbi  Mladinska knjiga v letu 2022.

O avtorju in knjigi:

David Zupančič je mladi zdravnik, ki je na začetku epidemije leta 2020 v urgentni ambulanti Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani potrdil prvi primer okužbe z virusom SARS-CoV-2 v Sloveniji. Znan je po tem, da znanstvene informacije in dogodke podaja na šaljiv način. V času izbruha virusa je bil ves čas vključen v delo na urgencah in intenzivnih enotah.

»S to knjigo ne želim priliti olja na požar strasti, ki ga je zanetila epidemija. Ne želim obsojati, teoretizirati in besneti. V resnici ne želim niti pisati knjige o covidu. Želim samo pripovedovati. O svojem delu infektologa v času pandemije. O svojih izkušnjah, strahovih, zmagah in porazih. O svojih bolnikih, s katerimi smo preživeli najtežje in najdaljše noči v kliničnem centru.« Čeprav je infektologija resna stroka, David Zupančič o svojih izkušnjah, strahovih, zmagah in porazih piše tako, da postaneta medicina in zdravstvo v njegovih zapisih neskončen vir situacijske komedije in zabavnih prizorov, obenem pa tudi pomembnih etičnih in življenjskih vprašanj. (Vir besedila in fotografije: spletna stran založbe Mladinska knjiga. Pridobljeno dne 17. 1. 2023 na spletni strani: https://www.mladinska-knjiga.si/knjige/biografije-resnicne-zgodbe-spomini/zivljenje-v-sivi-coni)

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni. 

 

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 19 januar 2023
 • Konec dogodka četrtek, 19 januar 2023
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 19. januarja 2023, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjig in pogovor z avtorjema dr. Leonoro Flis in dr. Primožem Mlačnikom. V pogovoru z dr. Katjo Mihurko Poniž in dr. Ivano Zajc bosta predstavila svoji knjigi Enakozvočja in Otok psov, ki sta izšli v letu 2022 pri založbah Miš in LUD Literatura. Dogodek organiziramo v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

O avtorici in avtorju
Enakozvocja EFlisLeonora Flis je pridružena profesorica za književnost na Univerzi v Novi Gorici, izredna profesorica za književnost na Univerzi v Mariboru in lektorica za angleški jezik na Univerzi v Ljubljani. Pri svojem delu se osredotoča na literarno teorijo, sodobno angleško in ameriško književnost, film, grafične romane ter literarno novinarstvo. Ukvarja se tudi s pisanjem knjižnih in filmskih recenzij in s prevajanjem tako strokovne literature kot leposlovja. Leta 2015 je pri založbi LUD Literatura izšla njena knjiga Upogib časa.

Primož Mlačnik je podoktorski raziskovalec in asistent z doktoratom na Univerzi v Novi Gorici. Njegova raziskovalna področja obsegajo psihoanalizo, filozofijo, literarne vede in kritično teorijo kulture. Leta 2017 je izdal zbirko kratkih zgodb Šarm, leta 2020 pa znanstveno monografijo Poročilo o melanholiji: primer Kafka. Otok psov je njegov romaneskni prvenec.

Povezava na knjigi v katalogu Goriške knjižnice: E. Flis: Enakozvočja in P. Mlačnik: Otok psov.

Logo UNG

(Vir: spletne strani Univerze v Novi Gorici, založbe LUD Literatura ter založbe Miš na dan 27. 12. 2022)

 

Več
četrtek, 17. november 2022

Predstavitev knjige Krušni oče

 • Začetek dogodka četrtek, 24 november 2022
 • Konec dogodka četrtek, 24 november 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 24. novembra 2022, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Orlanda Uršiča Krušni oče. Z avtorjem se bo pogovarjala Tina Podgornik. Knjiga je izšla pri Umetniškem kabinetu Primož Premzl v letu 2022.

Srečanje bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

O knjigi Krušni oče
Danes mineva sto let, odkar je v Maribor prišel kočevski Nemec Josip Hutter, ki je s svojo poslovno žilico in velikim filantropskim občutkom pomembno prispeval k razvoju Maribora. V svoji tekstilni tovarni je zaposloval več kot tisoč šeststo ljudi, gradil zanje kolonije hiš ter znameniti Hutterjev blok. Med vojno je znatno pomagal partizanom in njihovim družinam, po vojni pa je bil obsojen veleizdaje, se znašel na vojaškem sodišču, ki ga je poslalo v zapor ter mu odvzelo vse premoženje. Avtor je v romanu Krušni oče sledil zgodbi Josipa Huttra in njegove družine, posebni motiv v romanu pa so tudi velikokrat zamolčani mariborski Nemci in njihov vpliv na razvoj Maribora med obema vojnama.
O avtorju Orlandu Uršiču
Je direktor in glavni urednik založbe Litera. Poleg tega je avtor več romanov (Gosposka, mater si ozka, Tadejev dež) ter kratkih zgodb v slovenskih literarnih revijah. Nominiran je bil za najboljšo kratko zgodbo na razpisu Sodobnosti, leta 1999 pa je prejel drugo nagrado na natečaju RTV SLO za scenarij za celovečerni film Beg iz klavnice. V zadnjem času piše recenzije in publicistične tekste. (Vir besedila: Orlando Uršič, Spletna knjigarna Doria in Založba Litera, dostop 7. 11. 2022)

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici lahko preverite na tej povezavi (katalog).

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 17 november 2022
 • Konec dogodka četrtek, 17 november 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 17. novembra 2022, ob 18. uri nas bosta obiskala avtorja Andraž Rožman in dr. Mirt Komel, ki bosta v medsebojnem dialogu predstavila svoja romana Titov sin in Akiles. Obe knjigi sta izšli pri Založbi Goga v letu 2022.
Prijazno vabljeni na literarno srečanje v okviru dejavnosti »Srečanje z …«.

O avtorjih
Andraž Rožman je diplomiral iz novinarstva na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in je več kot 15 let delal kot novinar. Od nekdaj sta ga najbolj privlačila reportaža in intervju, predvsem pa zgodbe ljudi, katerih glas ni slišan. V zadnjem času se posveča predvsem pisateljevanju, vseskozi pa je močno povezan z alternativnimi javnimi prostori Ljubljane in zgodbami marginaliziranih ljudi. Leta 2019 je pri Založbi Goga izšel njegov prvenec, dokumentarni roman Trije spomini, s katerim je bil nominiran za nagrado kresnik. Titov sin je njegov drugi roman.
Dr. Mirt Komel je pisatelj in filozof ter predavatelj in raziskovalec na Fakulteti za družbene vede in na Filozofski fakulteti. Je avtor številnih znanstvenih monografij (Poskus nekega dotika, Sokratski dotiki, Giljotina duha, Twin Peaks in postmodernizem), njegova literarna dela pa segajo od dram in dramskih pesnitev (Mes(t)ne drame, Luciferjev padec) do potopisov (Sarajevski dnevnik, Kahirske kaheksije). Pianistov dotik (2015) je njegov romaneskni prvenec, sledijo mu Medsočje (2018), Detektiv Dante (2021) ter Akiles (2022). Romana Pianistov dotik in Medsočje sta bila nominirana za nagrado kresnik. (Vir besedila in slik: spletna stran Založbe Goga na dan 2. 11. 2022)

Dogodek poteka v okviru Tedna splošnih knjižnic 2022.

FB banner 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 27 oktober 2022
 • Konec dogodka četrtek, 27 oktober 2022
 • Ura dogodka 18.00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 27. oktobra 2022, ob 18. uri, vabljeni na predstavitev zbornika Športniki Goriške: naši športniki in športnice - naše veselje, naš ponos: pregled priznanj za tekmovalne dosežke in pregled priznanj za športne delavce 1991-2020.

Publikacijo bosta predstavila avtor vojko Orel in novinar Ervin Čurlič. Zbornik je izšel v letu 2022, v okviru Športne zveze Nova Gorica, s katero dogodek tudi sooblikujemo.

Poleg številnih podatkov o akciji Športnik Goriške so v publikaciji zbrani podatki o športnikih - reprezentantih, ki nastopajo v tujini, podatki o uvrstitvah naših športnikov in športnic v izborih Športnika Primorske, izborih Naj športnika Slovenije, predstavljeni so seznami naših olimpijcev, seznami Bloudkovih nagrajencev in prejemniki drugih priznanj.

Več
sreda, 12. oktober 2022

Predstavitev knjige Naceta Novaka

 • Začetek dogodka četrtek, 20 oktober 2022
 • Konec dogodka četrtek, 20 oktober 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 20. oktobra 2022, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Po Nebeški poti: peš od Ogleja do Svetih Višarij. Z avtorjem Nacetom Novakom se bo pogovarjal Danijel Devetak. Knjiga je letos izšla pri Novem glasu, tedniku Slovencev v Italiji, s katerim dogodek tudi sooblikujemo.

O avtorju in njegovi knjigi
Nace Novak, novinar Primorskih novic in pohodnik, ima najraje manj znane pohodne poti. V novi knjigi predstavi vtise z romanja po Nebeški poti, za katero je izvedel po naključju na družinskem izletu. Približno 220 kilometrov dolgo pot od Ogleja do Višarij je prehodil v desetih dneh. (Povzeto po Primorskih novicah, dostop na dan 5. 10. 2022)
»Tak način potovanja, premikanja, s prenašanjem vsega, kar potrebuješ, na hrbtu, se mi zdi najbolj pristen in prvinski. Zato, ker si med hojo ves čas, korak za korakom, v stiku s tlemi in se ti po dveh, treh dneh te non stop povezave z materjo zemljo čuti izredno izostrijo in misli zbistrijo.« (Novak, 2022. Iz sporočila za medije)

Domoznanski večer bo pri klavirju.

Prijazno vabljeni.

Foto: Nace Novak

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 25 avgust 2022
 • Konec dogodka četrtek, 25 avgust 2022
 • Ura dogodka 19:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 25. avgusta 2022, ob 19. uri lepo vabljeni na predstavitev knjige Toneta Vogrinca in Marka Radmiloviča: Vsi me kličejo Tona. Pogovor z avtorjema bo vodila Tina Podgornik.

Predstavitev sooblikujemo z založbo Beletrina in poteka v okviru Beletrininih trubadurjev 2022. Dobimo se v atriju knjižnice, v primeru slabega vremena pri klavirju.

Lepo vabljeni.

Preverite dostopnost knjige v Goriški knjižnici: tiskana knjiga in e-knjiga.
Več o knjigi na spletnem portalu Dobreknjige.si.

Foto: Beletrina

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 09 junij 2022
 • Konec dogodka četrtek, 09 junij 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 9. junija 2022, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Anje Radaljac Punčica. V knjižnici nadaljujemo z Literarnimi četrtki. V juniju 2022 bomo pobliže spoznali avtorico Anjo Radaljac, ki bo v pogovoru z dr. Tanjo Badalič predstavila knjigo Punčica. Avtorico bo v uvodu predstavil Aljaž Krivec, urednik založbe Litera. Knjiga je izšla v marcu 2022. Dogodek sooblikujemo z založbo Litera, Maribor.

O avtorici Anji Radaljac in njeni knjigi
Anja Radaljac je pisateljica, prevajalka, literarna in gledališka kritičarka ter soustanoviteljica in sourednica spletnega portala Animot. Doslej je izdala tri samostojne knjige: roman Polka s peščenih bankin (2014, LUD Literatura), esejistično delo Puščava, klet, katakombe (2016, Litera) ter roman Punčica (2022, Litera).
Roman Punčica, ki se med drugim poigrava z žanrom kriminalke in vampirskega romana, otvori iskanje storilca, ko Lilit nekega dne pred svojim kontejnerjem na robu gozda zagleda paket s srhljivo vsebino. Naj se obrne na policijo? Na svoje bližnje? Ali bo naposled primorana posredovati sama? Kočljivo situacijo začnejo nato zapletati še straže, ki pohajkujejo po gozdovih, ter vampirji (pravi in manj pravi). Roman v dveh pripovednih linijah postavlja vprašanja o motivih skrajnih dejanj in razkriva, da ni nič tako preprosto kot se zdi na prvi pogled. (Besedilo: Anja Radaljac)

O dr. Tanji Badalič
Tanja Badalič je raziskovalka in avtorica številnih strokovnih člankov ter več knjižnih del: V mojem svetu (2021, Mladika), Zajčev prostor (2021, Volosov hram), Rosa canina (2020, Volosov hram), Lisjaček Pituralko v rajskem sadovnjaku (2019, Narava) ter Jazburček in njegovo zeleno poslanstvo (2018, Volosov hram). (Vir besedila: dr. Tanja Badalič)

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 19 maj 2022
 • Konec dogodka četrtek, 19 maj 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 19. maja 2022, ob 18. uri vabimo na literarno srečanje in pogovor z avtoricama Tanjo Tuma in Cvetko Bevc Intimni svetovi slovenske moderne.
V Goriški knjižnici nadaljujemo z Literarnimi četrtki. V mesecu maju 2022 bomo v sklopu Tednov vseživljenjskega učenja 2022 pobliže spoznali avtorici Tanjo Tuma in Cvetko Bevc, ki bosta v pogovoru z literarno zgodovinarko dr. Katjo Mihurko Poniž predstavili ženske in moške svetove slovenske moderne skozi pogled avtoric.

Prijazno vabljeni, dobimo se pri klavirju.

O avtoricah Tanji Tuma in Cvetki Bevc:
Tanja Tuma je urednica, založnica in pisateljica. Je ustanoviteljica Založbe Tuma, pri kateri so izšla pomembna dela kot Antologija slovenskih pesnic, Pozabljena polovica, Skriti knjižni zakladi pa tudi zbirki Beri globalno in Beri aktualno. V letu 2013 je v angleškem jeziku izšel njen prvenec Winds of Dalmatia, je tudi avtorica zgodovinskega romana Češnje, bele in rdeče, ki je izšel leta 2015.
Cvetka Bevc je avtorica, glasbenica in ustvarjalka. Kot ustvarjalka radijskih iger je sodelovala z Radijem Ljubljana, Maribor, Zagreb in Trst, napisala je nekaj filmskih scenarijev (Jaz sem pa muzikant, Kaj pa gospod Bach, Ta Rožina dolina) in glasbeno-gledaliških predstav (Sadna opera, Klavirski duhec Jošti, Izgubljena paličica Vile Apolonije), scenarij in besedilo za animirano televizijsko nanizanko Abecednik zaljubljene krastače ter številne glasbene podobe in izvirne glasbe radijskih iger, gledaliških predstav in filmov. V mladinskem delu Desetka je uporabila jezik esemesov. (Vir besedila: spletni strani Tanje Tuma in Založbe Morfem na dan 4. 5. 2022.)

O literarni zgodovinarki Katji Mihurko Poniž:
Prof. dr. Katja Mihurko Poniž je redna profesorica na Fakulteti za humanistiko in vodja Raziskovalnega centra za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Ukvarja se z ženskim literarnim avtorstvom, reprezentacijami ženskosti in moškosti na področju književnosti in literarne vede, objavlja članke o ženskem gibanju pred drugo svetovno vojno in v raziskovanje književnosti vnaša pristope digitalne humanistike. Je avtorica številnih znanstvenih člankov in knjig.

Dogodek sooblikujemo z Univerzo v Novi Gorici.

Dogodek je del dejavnosti raziskovalnega projekta TILDA - Transformacije intimnosti v literarnem diskurzu slovenske moderne (J6-3134), ki ga financirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Češka znanstvena fundacija.

Naslovna fotografija je simbolična, vir Pixabay.

Logo UNG       logo Ted vseziv ucenja

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 14 april 2022
 • Konec dogodka četrtek, 14 april 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Branik

V četrtek, 14. aprila 2022, ob 18. uri vabljeni v Krajevno knjižnico Branik na predstavitev pesniške zbirke Mateja Grudna - Keka: Rja in kri.

Avtor bo v pogovoru z literarno ustvarjalko Aljo Furlan predstavil svojo pesniško zbirko, ki je izšla pri Izobraževalnem zavodu Margarana v letu 2021. Dogodek bo popestril z glasbeno spremljavo na kitari.

Aleksandra Čehovin o avtorju in njegovem delu
»Matej Gruden skozi svoj pesniški prvenec stopa kot pokončen hodec, ki se, zavedajoč se svojih močnih nabrežinskih korenin, izvirajočih iz neštetih bolečih udarcev kamnoseškega orodja in žuljavih rok ribičev ter ene same nikdar dokončane bitke za svoj jezik in narodov obstoj, spogleduje z življenjem okrog sebe in v njem samem.
Pred nami se kot prostrano morje ali krvavordeča gmajna odkrito razodene majhnost človeka, ki nenehno dialogizira z zunanjim in išče neštete načine za razumevanje in osmišljanje svojega sveta. In prav v tem nikdar dokončanem iskanju dozoreva. Svet morja, požlahten z vsemi mogočimi začimbami življenja, spletno vpleta v iskanje odgovorov o sebi, svojem koraku, svoji smeri, s čimer se tudi trpke izkušnje in vprašanja zlijejo na tisto svetlejšo stran življenja, se spreobrnejo v nekakšno prevlado življenjske sile in vsega lepega nad lastno majhnostjo, celo nad občasnim obupom, ki mu največkrat botrujejo razmere.« (Vir: Rja in kri, 2021, str. 62)

O pesnici in pisateljici Alji Furlan
Je avtorica več kot dvajsetih knjig za otroke, mladino in odrasle, likovna ustvarjalka ter članica književnikov Primorske in Goriškega literarnega kluba Govorica. Veliko sodeluje z vrtci in pedagogi, vodi tudi delavnice pisanja. (Vir: Kamra in Cobiss+ na dan 9. 3. 2022)

"Najraje sam razmišljam v morju slišanih besed." (iz pesmi Sam, Matej Gruden - Keko)

Prijazno vabljeni.

Obvestilo
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 21 april 2022
 • Konec dogodka četrtek, 21 april 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 21. aprila 2022, ob 18. uri vabljeni na pogovor in predstavitev knjige radijskega voditelja in kolumnista Mihe Šaleharja: Pustolovec zmote: patetični priročnik za razumevanje priletnega alfa samca. Z njim se bo pogovarjala Tina Podgornik.

S tem večerom, ki ga organiziramo skupaj z Mestno knjižnico Izola, začenjamo s 16. sezono projekta Primorci beremo in obenem obeležujemo svetovni dan knjige 2022.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Založba Mladinska knjiga o avtorju in njegovi knjigi:
»Miha Šalehar, priljubljen radijec, voditelj, sporadično obsesiven športnik, biciklistični biznismen, bivši mož in sedanji partner, foter dveh otrok, lastnik hudega kolesa, motorja, romunskega avta, sedmih čelad, treh žarov, harpune in prikolice s pavšalom, večni pustolovec zmote in jezdec upanja, na pragu drugega polčasa v 40 samoanalizah išče ključni odgovor, kako osmisliti prihodnost. Korpus drugega polčasa, Notranji pir, Ločitev od ločitve, Fot'r, ti si šupak, Ali sem normalen?, Mi je ratalo?, Pejmo se mal' biznis … Mihi nas vse od uvodnega Predjamra do zaključnega Pojamra ne spusti stran. Veliko se hahljamo, precej prikimavamo in tu in tam v prepoznanju znanega pogoltnemo trd in grenek cmok.« (Vir: Mladinska knjiga na dan 29. 3. 2022)

Dogodek lahko spremljate tudi na YouTube kanalu in Facebook profilu Goriške knjižnice, kjer bo dostopen tudi kasneje. Ogled posnetka bo kasneje možen tudi na spletni strani in Facbook profilu Mestne knjižnice Izola.

O knjigi na portalu Dobreknjige.si tukaj.
Dostopnost izvodov v Goriški knjižnici: tukaj (knjiga in zvočna e-knjiga).

Foto: Cobiss+

logo Knj IzolaP beremo

 

 

 

 

Obvestilo
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 07 april 2022
 • Konec dogodka četrtek, 07 april 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 7. aprila 2022, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Nataše Pergar Govorica najvišjih gora: doživetja na alpinističnih odpravah: Nanga Parbat 2003, Jannu 2004, Nanga Parbat 2005.

V Goriški knjižnici nadaljujemo z Domoznanskimi večeri. V aprilu 2022 bo z nami avtorica Nataša Pergar, ki bo v pogovoru z literarno ustvarjalko Aljo Furlan predstavila knjigo Govorica najvišjih gora: doživetja na alpinističnih odpravah: Nanga Parbat 2003, Jannu 2004, Nanga Parbat 2005.

Ob začetku dogodka bomo prisluhnili recitaciji pesmi pesnice in pisateljice Alje Furlan.

O avtorici Nataši Pergar in njeni knjigi
Terapevtka Nataša Pergar je v želji po doseganju zavedanja, višje zavesti in zdravja svoje življenje posvetila tistim dejavnostim, ki so ljudem v pomoč. Kot bioterapevtka alpinista Tomaža Humarja je bila članica njegovih treh odprav v Himalajo, in sicer leta 2003 in leta 2005 v Pakistan, kjer je bil Tomažev cilj vzpon na 8126 m visoko goro Nanga Parbat, in leta 2004 v Nepal, kjer je bil njegov cilj vzpon na vzhodno steno 7468 m visoke gore Jannu.
Avtorica v knjigi Govorica najvišjih gora opisuje svoja doživetja na odpravah, ki so ji namenila precej več kot le lepe razglede. Knjiga je izšla pri založbi Chiara v letu 2020. (Vir: Alja Furlan in založba Chiara, na dan 9. 3. 2022)

O pesnici in pisateljici Alji Furlan
Je avtorica več kot dvajsetih knjig za otroke, mladino in odrasle, likovna ustvarjalka ter članica književnikov Primorske in Goriškega literarnega kluba Govorica. Veliko sodeluje z vrtci in pedagogi, vodi tudi delavnice pisanja. (Vir: Kamra in Cobiss+, na dan 9. 3. 2022)

Z dogodkom obeležujemo tudi svetovni dan zdravja.

Srečanje bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Foto: osebni arhiv Nataše Pergar.

O knjigi na portalu Dobreknjige.si

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici.

Obvestilo
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 17 marec 2022
 • Konec dogodka četrtek, 17 marec 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 17. marca 2022, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Gorazda Humarja Nekoč je v Piranu stal dvižni most: zgodba o dvižnem mostu je tudi zgodba o Piranu.

V knjižnici nadaljujemo z Domoznanskimi večeri. V marcu 2022 bomo pobliže spoznali avtorja Gorazda Humarja in njegovo knjigo Nekoč je v Piranu stal dvižni most: zgodba o dvižnem mostu je tudi zgodba o Piranu. Knjiga je izšla pri založbi Mostovi v letu 2021. Izdal jo je Pomorski muzej – Museo del mare »Sergej Mašera« Piran – Pirano.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran o knjigi
»V knjigi o piranskem dvižnem mostu je na enem mestu zbrano vse, kar je bilo doslej o njem znanega. Ne samo to – v knjigi je na razumljiv način predstavljena zgradba mostu, ki je edinstvena in izvirna v svetovnem merilu. Knjiga o piranskem dvižnem mostu zatorej ni samo zgodba o mostu, pač pa je tudi zgodba o bogati tehnični dediščini iz druge polovice 16. stoletja, ki je danes ni več. S pričujočo knjigo pa je spet oživela.« (Vir besedila: spletna stran Pomorskega muzeja Piran)

O avtorju Gorazdu Humarju
»Po poklicu je inženir gradbeništva (univ. dipl. inž. grad.). V svoji profesionalni karieri se je veliko ukvarjal z vodenjem gradnje velikih infrastrukturnih objektov: avtocest, železnic, predorov, hidroelektrarn, letališč, in še posebej mostov. Že dolgo pa se ukvarja tudi s študijem zgodovine gradbeništva. Leta 1996 je izdal svojo prvo obsežno knjigo o solkanskem mostu, mostu z največjim kamnitim lokom na svetu. Leta 1998 je izdal knjigo o ljubljanskem Zmajskem mostu in nato še več knjig, predvsem o mostovih. Med skupaj dvanajstimi knjižnimi deli jih je šest izšlo v angleškem jeziku; njegovo zadnje o mostovih je izšlo v Londonu. Izdal ga je Evropski svet gradbenih inženirjev (ECCE), ki mu je Gorazd Humar med letoma 2010 in 2012 tudi predsedoval.« (Vir besedila: iz knjige Nekoč je v Piranu stal dvižni most, str. 96)

Dostopnost izvoda v Goriški knjižnici, katalog Cobiss+

Več o knjigi na portalu Dobreknjige.

Obvestilo
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

Več
ponedeljek, 28. februar 2022

Predstavitev knjige z Manco Izmajlovo

 • Začetek dogodka četrtek, 10 marec 2022
 • Konec dogodka četrtek, 10 marec 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 10. marca 2022, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Mance Izmajlove Vdihni življenje s polnimi pljuči: koristni nasveti o dihanju, zdravju in življenjski formi. Del dogodka bosta tudi vadba za pljuča in kratek glasbeni nastop Mance Izmajlove.

Manca Izmajlova je slovenska pevka mezzosopranistka, igralka, avtorica in voditeljica. Muzikal in igro je študirala v Londonu, operno petje v Moskvi. Mednarodno prepoznavnost je pridobila s projektom – albumom Slovanska duša, na katerem je ob spremljavi Ruskega državnega simfoničnega orkestra kinematografije posnela nove priredbe skladb iz slovanskih držav. Je avtorica knjige Vdihni življenje s polnimi pljuči, ki je izšla v samozaložbi septembra 2020. (Vir besedila: Wikipedija na dan 21. 2. 2022).

V knjigi Vdihni življenje s polnimi pljuči avtorica prvič v Sloveniji predstavi znamenito dihalno telovadbo po metodi Aleksandre Strelnikove, ki zelo hitro okrepi pljuča in dihalne mišice, izboljša delovanje imunskega sistema, povrne življenjsko energijo, pomaga spancu in se v uradni medicini uporablja kot pomoč pri zdravljenju številnih bolezni (virusna in bakterijska obolenja dihal, visok krvni tlak, astma, alergije, depresija). Metoda je bila ustvarjena za krepitev glasu opernim pevcem, danes pa jo v Rusiji uporabljajo tudi igralci, predavatelji in športniki. Knjiga ponuja mnoge druge praktične nasvete za zdravo telo, lep izgled in močno psiho, ki so plod dvajsetletnih avtoričinih izkušenj ter znanja, pridobljenega od vrhunskih zdravnikov, strokovnjakov in pedagogov iz različnih držav. (Vir besedila: Manca Izmajlova)


Vir fotografije: Cobiss+

Obvestilo
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

 

Več
petek, 11. februar 2022

Literarni večer z Mirtom Komelom

 • Začetek dogodka četrtek, 24 februar 2022
 • Konec dogodka četrtek, 24 februar 2022
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 24. februarja 2022, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Detektiv Dante in pogovor z avtorjem dr. Mirtom Komelom. O njegovem ustvarjalnem opusu ter o knjigi se bo z njim pogovarjala Tina Podgornik.

logo Dom veceriS tem literarnim večerom v knjižnici nadaljujemo z Domoznanskimi večeri.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

 

Knjiga je izšla pri Založbi Goga v letu 2021, kjer so izdati tudi njegova romana Pianistov dotik (2015) in Medsočje (2018).

Založba Goga o knjigi
»Detektiv Dante je predzgodba k Medsočju, avtorjevemu detektivskem romanu, ki je požel dobre kritike in navdušil zahtevnejše bralce žanra, leta 2018 pa je bil tudi nominiran za kresnika. Detektiv Dante, ki se odvija v Novi Gorici in okolici, prikaže Erika Tlomma pred njegovim zlomom in dogodki, ki so se odvili v Medsočju, vendar ne več skozi njegove oči, pač pa iz perspektive prvoosebne pripovedi njegovega sodelavca Harisa Izmaila.

Če se je Medsočje zgledovalo po postmodernih detektivkah, še zlasti pa tv-seriji Twin Peaks, dobimo z Detektivom Dantejem, v katerem se izvršijo trije umori zaporedoma, vpogled v razvoj detektivskega žanra v malem, od klasične angleške prek ameriške »trdokuhane« detektivke vse do psihološko-detektivske drame, kakršno utelešajo avtorju ljube avtorice, kot so Patricia Highsmith, Donna Tartt, Gillian Flynch in Tana French.« (Vir besedila: spletna stran založbe Goga)

Založba Goga o avtorju
»Mirt Komel (r. 1980 v Novi Gorici) je pisatelj in filozof, predavatelj in raziskovalec na Fakulteti za družbene vede in na Filozofski fakulteti. Avtor številnih znanstvenih monografij (Poskus nekega dotika, Sokratski dotiki, Giljotina duha, Twin Peaks in postmodernizem), njegova literarna dela pa segajo od dram in dramskih pesnitev (Mestne drame, Luciferjev padec) do potopisov (Sarajevski dnevnik, Kahirske kahesije). Pianistov dotik (2015) je njegov romaneskni prvenec, Medsočje (2018) njegov drugi roman, Detektiv Dante (2021) pa tretji. Romana Pianistov dotik in Medsočje sta bila nominirana za nagrado kresnik.« (Vir besedila: spletna stran založbe Goga)

Založba Goga bo po dogodku za prodajo ponudila vse tri avtorjeve romane po znižani ceni.

Dostopnost knjige Detektiv Dante v knjižnic lahko preverite na tej povezavi.


OBVESTILO
: Pri organizaciji in izvedbi dogodkov bomo upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.


Več
 • Začetek dogodka četrtek, 17 februar 2022
 • Konec dogodka četrtek, 17 februar 2022
 • Ura dogodka 18:00, na spletu
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 17. februarja 2022, ob 18. uri vabljeni k spremljanju pogovora z avtorjem in predstavitev knjig Aljoše Bagole Kako izgoreti: in vzeti življenje v svoje roke in Srečo, prosim. 

Knjigi bosta v pogovoru predstavila avtor Aljoša Bagola in Tina Podgornik.

O avtorju in knjigah
Aljoša Bagola je eden najvidnejših ustvarjalcev v slovenskem oglaševanju, priznan predavatelj, kolumnist in avtor knjižnih uspešnic. V svoji dosedanji dvajsetletni oglaševalski karieri je snoval največje tržnokomunikacijske projekte v Sloveniji in tudi drugod. Prejel je preko 100 nagrad in priznanj na domačih in mednarodnih oglaševalskih festivalih ter bil razglašen za slovenskega kreativnega direktorja desetletja. Je tudi avtor dveh knjižnih uspešnic Kako izgoreti: in vzeti življenje v svoje roke in Srečo, prosim. (Vir besedila: spletna stran Aljoše Bagole)
Knjiga Kako izgoreti skozi navdihujoče življenjske zgodbe ponuja razmišljanja o tem, kako se prilagoditi, spoprijeti in sprejemati vedno hitrejši življenjski ritem sodobnega sveta, v katerem se večkrat pozabimo sprostiti in pomiriti. V knjigi Srečo, prosim avtor razmišlja o načinih, kako si izbrskati srečo in kaj moramo pri sebi narediti/spremeniti, da jo lahko dosežemo.

Predstavitev lahko spremljate na platformi Zoom na tej povezavi ter na Facebook profilu Goriške knjižnice.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Dostopnost knjige Kako izgoreti v Goriški knjižnici: tukaj.
Dostopnost knjige Srečo, prosim v Goriški knjižnici: tukaj.

Foto: naslovnici knjig, vir Cobiss

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 27 januar 2022
 • Konec dogodka četrtek, 27 januar 2022
 • Ura dogodka 18:00, na spletu
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V četrtek, 27. januarja 2022, ob 18. uri vabimo k spremljanju literarnega srečanja in pogovora z avtorji Goriškega literarnega kluba Govorica.

Z nami bodo: Darica Majer Leban s slikanico Prijazni Zmajko, Milan Petek Levokov z mladinskim romanom Deček in Sinji ptič, Andrej A. Golob s pesniško zbirko Temno temneje smisel: o chrni strani obstajanja in mag. Darinka Kozinc s slikanico Kdo je pa babico pazil, ko je bila majhna? = Ko je čuvao baku dok je bila mala? = But who Looked after Grandma, when she was Little?.

V sklopu večera bomo prisluhnili tudi predstavitvi pesniške zbirke Saudade, avtorice in članice Goriškega literarnega kluba Tanje Ocelić.

Pogovor z avtorji bo vodil urednik in založnik Robert Titan Felix.

Knjige so izšle v letu 2021 ob finančni podpori Goriškega literarnega kluba pri Zavodu za umetnost in kulturo Volosov hram, Pesnica pri Mariboru.

Predstavitev boste v živo lahko spremljali na platformi Zoom na tej povezavi, na knjižničnem Facebook profilu in kasneje tudi YouTube kanalu Goriške knjižnice.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Več
ponedeljek, 03. januar 2022

Predstavitev knjige Na prepihu

 • Začetek dogodka četrtek, 13 januar 2022
 • Konec dogodka četrtek, 13 januar 2022
 • Ura dogodka 18:00, na spletu
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V četrtek, 13. januarja 2022, ob 18. uri, vabljeni k spremljanju predstavitve knjige Na prepihu: zgodba o spremembi, krizi in novem začetku. V pogovoru jo bosta predstavila avtor Samo Rugelj in Tina Podgornik.

Spremljate jo lahko preko platforme Zoom (povezava tukaj) in na Facebook profilu Goriške knjižnice, kasneje bo na voljo tudi na knjižničnem YouTube kanalu.

O knjigi so na spletni strani založbe Litera zapisali:
»Začetek te avtobiografske pripovedi je postavljen v poletje leta 2020, v tisto na videz idilično obdobje po prvem valu epidemije, ki je pretresla nazorske in eksistencialne temelje vsega sveta ter postavila pod vprašaj tudi avtorjevo prihodnje delo. Zamajala je njegova četrtstoletna prizadevanja, obenem pa ga potisnila v stres, zelo blizu travmatičnemu. Celitev zadanih ran je Rugelj v različnih kombinacijah s svojimi bližnjimi našel v napol zavestnem, napol intuitivnem obiskovanju narave in tistih slovenskih gora, za katere v pol stoletja hribolazenja še ni našel časa. Z vsakim dnem, preživetim v vsestransko zdravilni naravi, se je z njega odluščila plast frustracij, ki so se nabrale čez epidemično pomlad. Ob tem je na marsikaterem pohodu naletel na samonikle ljudi, ki so tudi v teh časih znali iz narave potegniti nekaj zase. Konec poletja se je že počutil skoraj osvobojenega in ozdravljenega, potem pa sta ga zlovešči drugi val in vnovična karantena spet odpeljala v neznano.« (Spletna stran založbe Litera)

Dogodek sooblikujeta založba Litera Maribor in Goriška knjižica.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Dostopnost knjige v enotah Goriške knjižnice: tiskana izdaja in e-knjiga Biblos.  

Vir naslovnice: Cobiss

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 28 oktober 2021
 • Konec dogodka četrtek, 28 oktober 2021
 • Ura dogodka 18.00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V okviru Literarnih četrtkov bo Goriško knjižnico 28. oktobra 2021 ob 18. uri obiskal Tone Partljič. Dogodek organizira Lions klub Nova Gorica v sodelovanju z Goriško knjižnico.

Avtor bo v pogovoru s Tino Podgornik predstavil zbirko novel Ljudje z Otoka, ki je izšla pri založbi Beletrina v letu 2021, z Miho Demšarjem, članom društva Lions klub Nova Gorica, pa se bo dotaknil časa fašizma, ko so bili Primorci izgnani iz svojih domov in so se naselili v Mariboru. V tem okviru bo g. Partljič slikovito orisal resnične zgodbe primorskih ljudi in njihovo dejavnost v novem okolju.

Dogodek bo imel tudi dobrodelno noto. Avtor bo namreč podpisoval svoje knjige – prostovoljne prispevke, zbrane z avtorjevimi podpisi knjig, pa bo organizator namenil projektom Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica

Vabljeni v našo družbo, dobimo se pri klavirju!

Pogovor bo potekal v živo v knjižnici, sočasno pa ga bomo lahko spremljali tudi na knjižničnem YouTube kanalu (na tej povezavi) in Facebook profilu.

O knjigi Ljudje z Otoka so pri Beletrini zapisali:

»Na otoku cvetja, kamor avtor na dopust in krajše obiske prihaja že skoraj 35 let, je prebivalcev vedno manj in so vedno starejši. Čeprav po vseh teh letih še ni prepričan, da dovolj dobro pozna morje, otok in njegove prebivalce, v svojih novelah slika usode ljudi, ki ga za zmeraj zaznamujejo. Zunaj dvomesečne turistične sezone, ko se spremenijo v natakarje, kuharje, taksiste in pobiralce pristojbin, so precej sami in osamljeni. Iz zemlje se v teh krajih težko kaj iztrga, tu ni zdravnikov in razen v turistični sezoni se tu ne da zaslužiti za življenje. Avtor v otočanih ne vidi le preprostih ljudi, ampak tudi njihov neizprosen boj za obstanek. To je tudi otok žensk: zgodbe o vdovah in čakajočih materah, ki so ostale same, ker so se njihovi možje in otroci podali v svet, da bi našli lažji in boljši način preživetja. Življenje ljudi majhnega otoka doživlja kot neke vrste jadransko balado, ki jo mojstrsko stke v prozo, polno atmosfere in življenja.«(Vir besedila: spletna stran založbe Beletrina)

 

Logotip lions

Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo spremljali pogoje PCT ter upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 04 november 2021
 • Konec dogodka četrtek, 04 november 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 4. novembra 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitve pesniške zbirke Barbare Korun Idioritmija. V pogovoru s pesnico in pisateljico Vido Mokrin Pauer bo predstavila svojo novo pesniško zbirko z naslovom Idioritmija, ki je izšla v letu 2021 pri založbi KUD AAC Zrakogled.

Predstavitev lahko v živo spremljate preko platforme Zoom (na tej povezavi) in na knjižničnem Facebook profilu, kasneje pa bo na ogled tudi preko YouTube kanala Goriške knjižnice. Vabljeni.

Sedma pesniška zbirka Barbare Korun Idioritmija je v marsičem nadaljevanje njenih zadnjih treh zbirk, hkrati pa korak k (novemu) ravnovesju med (pesniškim) jazom in svetom.
Naslov je vzet iz cikla Barthesovih predavanj s konca sedemdesetih let, označuje pa enkratno, osebno, singularno »umerjanje«, ki šele omogoča sobivanje. Pesnica je táko skladnost našla v svojem idioritmičnem toponimu – v sanjah, v njih vidi fino duševno kalibracijo, ki se (sebe) osvobaja za spontano, neovirano interakcijo s svetom.
To se pokaže v drugem sklopu, v Najdenkah: v ospredje vsake od trivrstičnic stopi en sam lik, ki pa je upesnjen tako, da ne izgubi svoje avtonomnosti – travne bilke, lužica, suhe vejice postanejo subjekti, enakovredni govorki, pustijo se srečati, »najti« in se ljubeče raz-skrivajo.
Tretji sklop nosi naslov Eholokacija. Z uporabo tega pojma želi avtorica pokazati na prizadevanje, zaobiti strukture moči, ki so vpisane v vsakdanji, normirani jezik in poiskati svoj odgovor, svoje ravnotežje med tem, kar nas jezik »sili izreči« oziroma nam »dovoli povedati«, in »zaumnostjo« jezika. Bolj kot posamezne ideje pa se zdi pomembna govorkina drža, ki sega od »hipne točke ravnovesja« v prvi pesmi do »neslišnega glasu«, v katerega »diha«, v zadnji. (Vir: spletna stran založbe KUD AAC Zrakogled, iz spremne besede avtorice)

O avtorici:
Barbara Korun: pesnica, premišljevalka in aktivistka, je doslej izdala šest pesniških zbirk in zanje prejela več slovenskih in mednarodnih nagrad in nominacij – nagrado za najboljši prvenec (1999), Zlato ptico (2011), Veronikino nagrado (2012), Premio Leandro Polverini (2014), nagrado za najboljšo prevedeno pesniško zbirko leta na Slovaškem (2018), nagrado Lvivskega knjižnega sejma za najbolj inovativno oblikovano knjigo (2018). Njeno delo je bilo objavljeno v 14 samostojnih knjižnih prevodih in preko 70 antologijah v več kot 20 jezikih.
Že od leta 2011 organizira redna mesečna srečanja slovenskih pesnic Pesnice za pesnice, ki predstavljajo pomembno podporno okolje ustvarjalkam in prispevek k njihovi večji vidnosti in priznanju. (Vir: spletna stran založbe KUD AAC Zrakogled)

Povezava na gradivo v katalogu: tukaj.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 07 oktober 2021
 • Konec dogodka četrtek, 07 oktober 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 7. oktobra 2021, ob 18. uri vabljeni na predstavitev pesniške zbirke Barbare Korun Idioritmija. V pogovoru s pesnico in pisateljico Vido Mokrin Pauer bo predstavila svojo novo pesniško zbirko z naslovom Idioritmija, ki je izšla v letu 2021 pri založbi KUD AAC Zrakogled.

Sedma pesniška zbirka Barbare Korun Idioritmija je v marsičem nadaljevanje njenih zadnjih treh zbirk, hkrati pa korak k (novemu) ravnovesju med (pesniškim) jazom in svetom.
Naslov je vzet iz cikla Barthesovih predavanj s konca sedemdesetih let, označuje pa enkratno, osebno, singularno »umerjanje«, ki šele omogoča sobivanje. Pesnica je táko skladnost našla v svojem idioritmičnem toponimu – v sanjah, v njih vidi fino duševno kalibracijo, ki se (sebe) osvobaja za spontano, neovirano interakcijo s svetom.
To se pokaže v drugem sklopu, v Najdenkah: v ospredje vsake od trivrstičnic stopi en sam lik, ki pa je upesnjen tako, da ne izgubi svoje avtonomnosti – travne bilke, lužica, suhe vejice postanejo subjekti, enakovredni govorki, pustijo se srečati, »najti« in se ljubeče raz-skrivajo.
Tretji sklop nosi naslov Eholokacija. Z uporabo tega pojma želi avtorica pokazati na prizadevanje, zaobiti strukture moči, ki so vpisane v vsakdanji, normirani jezik in poiskati svoj odgovor, svoje ravnotežje med tem, kar nas jezik »sili izreči« oziroma nam »dovoli povedati«, in »zaumnostjo« jezika. Bolj kot posamezne ideje pa se zdi pomembna govorkina drža, ki sega od »hipne točke ravnovesja« v prvi pesmi do »neslišnega glasu«, v katerega »diha«, v zadnji. (Vir: spletna stran založbe KUD AAC Zrakogled, iz spremne besede avtorice)

O avtorici:
Barbara Korun:
pesnica, premišljevalka in aktivistka, je doslej izdala šest pesniških zbirk in zanje prejela več slovenskih in mednarodnih nagrad in nominacij – nagrado za najboljši prvenec (1999), Zlato ptico (2011), Veronikino nagrado (2012), Premio Leandro Polverini (2014), nagrado za najboljšo prevedeno pesniško zbirko leta na Slovaškem (2018), nagrado Lvivskega knjižnega sejma za najbolj inovativno oblikovano knjigo (2018). Njeno delo je bilo objavljeno v 14 samostojnih knjižnih prevodih in preko 70 antologijah v več kot 20 jezikih.
Že od leta 2011 organizira redna mesečna srečanja slovenskih pesnic Pesnice za pesnice, ki predstavljajo pomembno podporno okolje ustvarjalkam in prispevek k njihovi večji vidnosti in priznanju. (Vir: spletna stran založbe KUD AAC Zrakogled)

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Obvestilo
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo spremljali pogoje PCT ter upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.

Povezava na gradivo v katalogu: tukaj.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 26 avgust 2021
 • Konec dogodka četrtek, 26 avgust 2021
 • Ura dogodka 19:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 26. avgusta 2021, ob 19. uri vabljeni na predstavitev pesniške zbirke Darinke Kozinc Srce vé: pesmi. Zbirko bo v pogovoru z avtorico predstavila pesnica Barbara Korun, ki je napisala tudi spremno besedo z naslovom Iskanje svetlobe. Izbrane pesmi bo brala dr. Megi Rožič, za glasbeni utrinek bo poskrbel tenorist Domen Kozinc.

Predstavitev bo potekala v sklopu poletnega Domoznanskega večera. Lepo vabljeni.

Posebno obvestilo obiskovalcem:
Dogodek bo potekal v atriju Goriške knjižnice, v primeru slabega vremena bo dogodek potekal pri klavirju.
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo spremljali pogoje PCT ter upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.

O pesniški zbirki:
Pesniška zbirka Srce vé: pesmi je izšla pri Založništvu Jutro, v letu 2021. Na spletni strani založništva so o pesniški zbirki Darinke Kozinc zapisali: »Pesem Darinke Kozinc natanko ve, kje je doma: fige in robide, potok v laporni strugi, burja, morje, Soča, aleksandrinke, Sabotin, Goričanke … to je le nekaj besed, s katerimi nežno boža, iz česar se je rodila, hrani, tolaži, daje moč – tudi ob grenkih spoznanjih uničenega sveta, tudi ob praznih, zaraščenih hišah, ob bolečinah, ki se prenašajo v družini iz roda v rod …« (Vir besedila: spletna stran Založništva Jutro)

Knjiga v katalogu Cobiss: tukaj.

 

Več
ponedeljek, 09. avgust 2021

Predstavitev knjige o Radku Poliču

 • Začetek dogodka četrtek, 19 avgust 2021
 • Konec dogodka četrtek, 19 avgust 2021
 • Ura dogodka 19:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 19. avgusta 2021, ob 19. uri vabljeni na poletni literarni večer. V okviru Beletrininih trubadurjev 2021 nas bo obiskala avtorica Petra Pogorevc. V pogovoru s Tino Podgornik bo predstavila biografski roman o življenju in delu Radka Poliča z naslovom RAC. Roman je izšel leta 2020 pri založbi Beletrina. Dogodek organizirata založba Beletrina in Goriška knjižnica.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Posebno obvestilo obiskovalcem
Dogodek bo v atriju Goriške knjižnice, v primeru slabega vremena bo potekal pri klavirju.
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo spremljali pogoje PCT ter upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.


Založba Beletrina o knjigi
»Življenjska zgodba vrhunskega gledališkega igralca, ki je leta 2007 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, odstira in prepleta spomine na ustvarjalno pot Radka Poliča Raca. Knjiga, ki jo je po intenzivnih pogovorih z Racem napisala dramaturginja, urednica in publicistka Petra Pogorevc, je napisana v prvi osebi ednine, bogatita jo pristen humor in sočen jezik, oba tako značilna za tega velikega igralca. Brez zadržkov govori o sebi in o stvareh, ki so ga v življenju doletele, pa naj gre za anekdote iz gledališkega sveta ali za tragične dogodke, ki so ga ranili in zaznamovali. Pripoved mu sledi v otroštvo, pojasni njegovo vseživljenjsko povezanost s starši in bratoma ter obudi spomine na tri zakone, predstavi pa tudi njegovo pojmovanje lepega in težkega igralskega poklica.« (Vir: spletna stran Beletrina)

O avtorici
Petra Pogorevc (1972) je diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter angleškega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1993 in 2007 je delovala kot novinarka, kritičarka, publicistka in prevajalka, leta 2007 pa se je zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem kot dramaturginja in urednica zbirke Knjižnica MGL. Leta 2017 se je vpisala na doktorski študij na Oddelku za dramaturgijo in scenske umetnosti na AGRFT v Ljubljani. (Vir: spletna stran Beletrina)

V knjižnici sta na voljo tako tiskana izdaja (povezave: 1, 2, 3) kot e-knjiga Biblos. Predstavljena je tudi na portalu Dobreknjige.si.

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 03 junij 2021
 • Konec dogodka četrtek, 03 junij 2021
 • Ura dogodka 18:00, na spletu
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 3. junija 2021, ob 18. uri vabimo k spremljanju predstavitve pesniške zbirke Davida Bandlja Enajst let in pol tišine (Slovenska matica, 2020). Z avtorjem se bo pogovarjala dr. Tanja Badalič.

Ogled dogodka bo mogoč na Facebook profilu Goriške knjižnice ter na knjižničnem YouTube kanalu (na tej povezavi). Posnetek dogodka bo na obeh platformah dostopen tudi kasneje.

Dogodek poteka v sklopu Goriških literarnih prepletanj, Domoznanskih večerov v Goriški knjižnici in Tedna ljubiteljske kulture 2021.

Več o dogodku lahko preberete na vabilu.

Dostopnost knjige v Goriški knjižnice lahko preverite v katalogu Cobiss+.

Dogodek sooblikujejo: ZKD NG, JSKD OING, MONG in Goriška knjižnica.

logo ZKDNG  logo JSKD  logo Dom veceri  logo GKFB logo MONGlogo GO 2025

Več
ponedeljek, 17. maj 2021

Predstavitev dveh del Mirana Rustje

 • Začetek dogodka četrtek, 27 maj 2021
 • Konec dogodka četrtek, 27 maj 2021
 • Ura dogodka 18:00, na spletu
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V četrtek, 27. maja 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitev kratke povesti Vidko in pesniške zbirke Hrup tišine. Miran Rustja, glasbenik, pesnik in pripovednik bo v pogovoru z dr. Tanjo Badalič predstavil svoji najnovejši deli, ki sta nastali kot odziv njegovega dojemanja sedanjega časa.

Ogled dogodka bo mogoč na Facebook profilu Goriške knjižnice ter na knjižničnem YouTube kanalu (na tej povezavi). Posnetek dogodka bo na obeh platformah dostopen tudi kasneje.

Dogodek bo potekal v okviru Domoznanskih večerov v Goriški knjižnici in Tedna ljubiteljske kulture 2021.

logo ZKDNG  logo JSKD  logo Dom veceri  logo GKFBlogo GO 2025 logo MONG

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 13 maj 2021
 • Konec dogodka četrtek, 13 maj 2021
 • Ura dogodka 18:00, na spletu
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 13. maja 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju pogovora z literarnima ustvarjalcema Goriškega literarnega kluba GOVORICA: mag. Darinka Kozinc in Milan Petek Levokov bosta v knjižnici predstavila njuni zadnji knjigi.

Mag. Darinka Kozinc bo predstavila aktualno pravljico z naslovom Dežela Virož(ivž)ava: (ali tam, kjer so virusi doma), ki je izšla pri založbi Volosov hram v letu 2021. Knjigo bo predstavil urednik in založnik Robert Titan Felix, odlomke iz knjige bo brala Dominika Prijatelj. Na flavti bo predstavitev spremljala Vanja Kumprej, učenka Glasbene šole Nova Gorica.

Pisatelj Milan Petek Levokov bo predstavil svojo knjigo Kdo se še boji Anne Riesmann? : kratek roman o nekem zločinu in pozabi. Izšel je pri založbi eBesede v letu 2019. Knjigo bo predstavila Maja Novak, pisateljica in publicistka ter avtorica spremne besede.

Povezava na dogodek (Zoom - tukaj) bo aktivna na dan predstavitve. Posnetek pa bo na Facebook profilu Goriške knjižnice in na knjižničnem YouTube kanalu na voljo tudi kasneje.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 06 maj 2021
 • Konec dogodka četrtek, 06 maj 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 6. maja 2021, ob 18. uri vabljeni k ogledu predstavitve knjige Anje Mugerli Čebelja družina. Z avtorico se bo pogovarjala dr. Tanja Badalič.

Ogled dogodka bo mogoč na FB profilu Goriške knjižnice ter na knjižničnem YouTube kanalu (povezava na dogodek v živo: tukaj). Posnetek dogodka bo na obeh platformah dostopen tudi kasneje.

Prijazno vabljeni.

Dogodek bo potekal v okviru Goriških literarnih prepletanj. Soorganizirajo ga ZKD Nova Gorica, JSKD OING, MONG in Goriška knjižnica (Domoznanski večeri).

Več
torek, 13. april 2021

Pogovor s Ferijem Lainščkom

 • Začetek dogodka četrtek, 22 april 2021
 • Konec dogodka četrtek, 22 april 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 22. aprila 2021, ob 18. uri vabljeni k ogledu pogovora s Ferijem Lainščkom. S pisateljem se bo o njegovem življenju, ustvarjalnem opusu in najnovejšem romanu Kurji pastir pogovarjala Tina Podgornik.

Feri Lainšček je prejemnik Prešernove nagrade za leto 2021, slovenski pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik. Je eden izmed najbolj branih slovenskih pisateljev, avtor mnogih uspešnic, njegova literarna dela so doživela tudi največ filmskih uprizoritev. Roman Kurji pastir je izšel leta 2020 pri založbi Beletrina.

Dogodek bo potekal v okviru svetovnega dneva knjige, projekta Noč knjige 2021 in kot otvoritveni dogodek nove sezone bralne akcije Primorci beremo 2021. Ogledate si ga lahko na Facebook profilu Goriške knjižnice; posnetek pa bo na Facebook profilu in na knjižničnem YouTube kanalu na ogled tudi kasneje.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Preverite dostopnost knjige v Goriški knjižnici.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 15 april 2021
 • Konec dogodka četrtek, 15 april 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 15. aprila 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju pogovora z avtorico Aljo Furlan in predstavitve njene knjige Ptica resnica. Z avtorico se bo o njenem ustvarjalnem opusu ter o knjigi pogovarjala Polona Abram.
Knjiga je izšla pri Zavodu Margarana v letu 2019, ilustrirala in oblikovala jo je Polonca Leban Grmek.

Povezava na platformo Zoom (TUKAJ) bo aktivna v četrtek, 15. aprila 2021, v času med 17.50 in 19.15. Ogled dogodka bo v živo možen tudi na Facebook profilu Goriške knjižnice. Posnetek bo na Facebook profilu Goriške knjižnice in na knjižničnem YouTube kanalu na ogled tudi kasneje.

Prireditev bo potekala v okviru Domoznanskih večerov. Prijazno vabljeni k ogledu.


Sabina Burkeljca o knjigi: »Prebrala sem že veliko knjig in zgodb, svojčas sem se precej poglobljeno ukvarjala tudi s terapevtskim, torej zdravilnim učinkom le-teh (v zdravilno moč zgodb še vedno neomajno verjamem), a zgodbe, kot je ta, še nisem zasledila. Vame se je naselila s svojo sporočilnostjo, z melodijo, Aljinim besediščem in mogočno pripovedno močjo. Neverjetno moč imajo njene besede.« (Vir: Sabina Burkeljca: Zgodba je resnica, ki zdravi. Ptica resnica, 2019, str. 70)

»Nekaj je gotovo: večkrat kot te mora obiskati ista resnica, bolj zahtevna in vse manj zdravilna je. Tudi mene je obiskala ta ptica. Zasedla je moje prsi, napolnila pljučni krili. Njeni so vdih, izdih, svoboden let«. (Vir: Alja Furlan iz spremne besede. Ptica resnica, 2019, str. 68)

Preverite dostopnost knjige v katalogu Cobiss.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 18 marec 2021
 • Konec dogodka četrtek, 18 marec 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 18. marca 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitvi pesniške zbirke Vite Žerjal-Pavlin Obrazi.

V okviru svetovnega dneva poezije bomo v Goriški knjižnici prisluhnili predstavitvi pesniške zbirke Obrazi pesnice Vite Žerjal-Pavlin. Z avtorico se bo o pesniški zbirki pogovarjala pesnica in pisateljica Vida Mokrin-Pauer. Pesniška zbirka je izšla v založbi KUD Apokalipsa v letu 2020.

Povezava na Zoom (TUKAJ) bo aktivna v četrtek, 18. marca 2021, v času med 17.50 in 19.15, dogodek pa lahko spremljate tudi v živo na Facebook profilu Goriške knjižnice. Kasneje bo na ogled na YouTube kanalu Goriške knjižnice in na Facebook profilu knjižnice. 

Prijazno vabljeni k ogledu.

Več
četrtek, 18. februar 2021

Domoznanski večer v marcu (na spletu)

 • Začetek dogodka četrtek, 11 marec 2021
 • Konec dogodka četrtek, 11 marec 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 11. marca 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitve knjige Ane Roš in Kaje Sajovic Sonce in dež; knjigo bosta predstavili avtorici.

Potekala bo na platformi Zoom, povezava (TUKAJ) bo aktivna v četrtek, 11. marca 2021, v času med 17.50 in 19.15. Ogled dogodka bo v živo možen tudi na Facebook profilu Goriške knjižnice.

Posnetek bo na Facebook profilu Goriške knjižnice in na knjižničnem YouTube kanalu na ogled tudi kasneje.

Prijazno vabljeni k spremljanju in ogledu.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 18 februar 2021
 • Konec dogodka četrtek, 18 februar 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 18. februarja 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju literarnega srečanja in pogovora z literati Goriškega literarnega kluba GOVORICA na platformi Zoom.

Z nami bodo: Olga Kolenc s pesniško zbirko Z okna tiste kamre, Milan Petek Levokov z romanom Varuh ptic selivk, Andrej A. Golob s pesniško zbirko Ljubim ljubezen ljubeznivo in mag. Darinka Kozinc z romanom Dolge sence fašizma.
Pogovor z avtorji bo vodil urednik in založnik Robert Titan Felix iz Zavoda za umetnost in kulturo Volosov hram, Pesnica pri Mariboru.

Povezava na Zoomu (TUKAJ) bo aktivna v četrtek, 18. februarja 2021, v času med 17.50 in 19.15. Ogled dogodka bo na Facebook profilu in YouTube kanalu Goriške knjižnice možen tudi po srečanju v živo na Zoomu.

Vabljeni!

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 11 februar 2021
 • Konec dogodka četrtek, 11 februar 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 11. februarja 2021,  ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitve knjige Vinka Möderndorferja Nova butalska čitanka: poučne zgodbe iz Butal. Knjigo bosta predstavila avtor Vinko Möderndorfer in urednik Orlando Uršič. Dogodek sooblikujeta Založba Litera Maribor in Goriška knjižnica.

Povezava na dogodek preko platforme Zoom bo aktivna na dan predstavitve. Posnetek bo na Facebook profilu Goriške knjižnice na voljo še teden dni po dogodku.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 04 februar 2021
 • Konec dogodka četrtek, 04 februar 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 4. februarja 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitve zbornika naravovarstvene poezije Zadnja vaja. Z Ano Žunič, vodjo literarnega programa v Layerjevi hiši, se bo pogovarjala dr. Tanja Badalič.

Predstavitev bo potekala na spletu v živo preko Zoom povezave (prost dostop do dogodka). Povezava bo aktivna v četrtek, 4. februarja 2021, v času med 17.50 in 19.15. Ogled dogodka bo dostopen na Facebook profilu Goriške knjižnice še teden dni po srečanju na Zoomu.

Vabilo v PDF obliki je dostopno na tej povezavi.
Zoom povezava na dogodek je dostopna na tej povezavi.
Dogodek bo potekal v okviru Prešernovega dne.
Goriška literarna prepletanja - dogodek nastaja v sodelovanju ZKD Nova Gorica, MONG, JSKD OI Nova Gorica in Goriške knjižnice.

Foto: GLK

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 21 januar 2021
 • Konec dogodka četrtek, 21 januar 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 21. januarja 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitve knjige Darinke Kozinc: Dobiva se v Maxiju, Nežne zgodbe za romantične in tankočutne bralce.

Knjigo bosta predstavili avtorica mag. Darinka Kozinc in avtorica spremne besede Darica Majer Leban. Dogodek bo povezovala dr. Megi Rožič, z glasbenim nastopom ga bo popestril Domen Kozinc.

Povezava na Zoomu bo aktivna bo v četrtek, 21. januarja 2021, med 17.50 in 19.15, ogled dogodka bo na Facebook profilu Goriške knjižnice možen še teden dni po srečanju.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Povezava na Zoom - TUKAJ.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 07 januar 2021
 • Konec dogodka četrtek, 07 januar 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 7. januarja 2021, ob 18. uri vabimo k spremljanju predstavitve knjige Zorana Predina Mongolske pege. Z nami bosta avtor Zoran Predin in urednik Orlando Uršič.

Ogledati si jo bo mogoče v živo preko Zoom povezave, ki mogoča prost dostop do dogodka – TUKAJ. Aktivna bo v četrtek, 7. januarja 2020, v času med 17.50 in 19.15.

Ogled dogodka bo na Facebook profilu naše knjižnice možen še teden dni po srečanju v živo na Zoomu.*

Dogodek sooblikujeta Založba Litera Maribor in Goriška knjižica. Prijazno vabljeni k ogledu.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 01 oktober 2020
 • Konec dogodka četrtek, 01 oktober 2020
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 1. oktobra 2020, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Borisa Jukića France Bevk: od Pestrne do Čedermaca: življenje in delo Franceta Bevka 1890-1970.

Knjigo bodo v Goriški knjižnici predstavili avtor Boris Jukić, urednica Nela Malečkar ter avtorici prispevkov v knjigi mag. Marija Mercina (V viharju in soncu), dr. Urška Perenič (Znamenja na nebu: simbolno soočanje s tujim) in Alenka Puhar (Težave z mamo).

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 24 september 2020
 • Konec dogodka četrtek, 24 september 2020
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 24. septembra 2020, ob 18. uri vabljeni na glasbeno-literarni večer in predstavitev pesniške zbirke Sabine Vostner Preraščanje pomladi.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 03 september 2020
 • Konec dogodka četrtek, 03 september 2020
 • Ura dogodka 17:00
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 3. septembra 2020, ob 17. uri vabimo na odprtje razstave V preseku, V tvoj spomin je moje ime: Pregledna razstava o življenju in delu Franceta Bevka ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti.

Razstavo bo predstavila direktorica knjižnice Irena Škvarč. Na klavirju bo nastopil Blaž Pahor.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 20 avgust 2020
 • Konec dogodka četrtek, 20 avgust 2020
 • Ura dogodka 20:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 20. avgusta 2020, ob 20. uri vabljeni na poletni literarni večer – predstavitev knjige Marka Radmiloviča Kolesar.
Z avtorjem se bo pogovarjala ga. Nada Božić Eržen iz Mestne knjižnice in čitalnice Idrija.

Dogodek bo v atriju knjižnice, v primeru slabega vremena pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 12 marec 2020
 • Konec dogodka četrtek, 12 marec 2020
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Iz previdnostnih ukrepov odpovedujemo predstavitev zbornika in spominski večer o Almi Karlin, ki smo ga napovedali za četrtek, 12. marca 2020.

Dogodek bomo uvrstili na program takoj, ko bo to mogoče. Hvala za razumevanje.

 

V četrtek, 12. marca 2020, ob 18. uri vabljeni na Spominski večer o Almi Karlin in predstavitev zbornika Jezik in slog v delih Alme M. Karlin, ki sta ga uredila prof. dr. Vida Jesenšek (Univerza v Mariboru) in dr. Horst Ehrhardt (Univerza v Erfurtu).
Pogovor z urednikoma zbornika bo vodila prof. dr. Katja Mihurko Poniž (Univerza v Novi Gorici).
Dogodek bo pri klavirju, prijazno vabljeni.
Letak s predstavitvijo dogodka. Zbornik v katalogu Goriške knjižnice: tukaj.
Dogodek sodi v sklop prireditev Goriška literarna prepletanja. Nastaja v sodelovanju: Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Mestna občina Nova Gorica, Univerza v Novi Gorici, Goriška knjižnica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (OE Nova Gorica).

 

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 20 februar 2020
 • Konec dogodka četrtek, 20 februar 2020
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 20. februarja 2020, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige in potopisno predavanje Jasne Tuta Vse barve Polinezije. Knjigo bo predstavila avtorica. V sklopu predavanja bo povzela plovbo preko oceana, opisala otoke Južnega Pacifika ter jadranje predstavila kot alternativni stil življenja

Jasna Tuta je popotnica, jadralka, pisateljica in predavateljica iz Sesljana pri Trstu. V zadnjih desetih letih je večino časa preživela na otokih Južnega Pacifika, kjer je s svojo jadrnico plula od zaliva do zaliva in tako od blizu spoznala tamkajšnje kraje, ljudi in običaje. Največ časa je preživela v Francoski Polineziji, državi bujnih vulkanskih otokov in eksotičnih plaž, ki ji je posvetila svojo zadnjo knjigo Vse barve Polinezije. Njen prvenec Moj svet sredi oceana, v katerem opisuje mesec dni dolgo neprekinjeno plovbo od Mehike do Polinezije, je letos doživel novo izdajo. Avtorica svoje izkušnje rada deli z drugimi tudi preko pripovedovanja zgodb ob fotografijah. Svoje dogodivščine obogati s fotografijami in videoposnetki. (Besedilo: Jasna Tuta)

Dogodek bo v dvorani. Prijazno vabljeni!

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici: katalog Cobiss+. 

Predstavitev knjige na spletnem portalu Dobreknjige.si.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 23 januar 2020
 • Konec dogodka četrtek, 23 januar 2020
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 23. januarja  2020, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Toneta Partljiča Pesnica. Izšel je pri založbi Beletrina leta 2019. V Goriški knjižnici ga bo predstavil avtor, odlomke iz knjige bosta brala Urška Taufer in Matija Rupel, člana ansambla SNG Nova Gorica.

Dogodek bo pri klavirju, prijazno vabljeni.

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici: katalog Cobiss+.

O knjigi na spletni strani založbe Beletrina
»V naši deželi skoraj vse reke tečejo od zahoda proti vzhodu. Torej proti soncu.« Tudi Pesnica. Ampak Pesnic je več: je reka, ali pravičneje rečica Pesnica, dva zaselka blizu rečice, eden v Avstriji in eden pod Kozjakom, je Pesniška dolina in še velika vas Pesnica in železniška postaja Pesnica, kjer je avtorjev oče delal več kot trideset let … Pesnica je tudi kraj v avtorjevi domišljiji in spominu, ki zanj pomeni obdobje otroštva in zgodnje mladosti. V romanu spremljamo zgodbo avtorjevega otroštva, zgodbe njegovih staršev in pomembnih Pesničanov, ki spremljajo spreminjanje njim ljube doline v »spalno« naselje Maribora.
Spremno besedo je napisala Ignacija J. Fridl. (Vir besedila: spletna stran založbe Beletrina)

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 16 januar 2020
 • Konec dogodka četrtek, 16 januar 2020
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 16. januarja 2020, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Mitje Čandra Slepec. Z avtorjem se bo o knjigi pogovarjal Orlando Uršič, glavni urednik založbe Litera, Maribor.

Pri založbi Litera, kjer je roman izšel, so zapisali, da avtor »na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi.« (Vir besedila: spletna stran založbe Litera)

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Preverite dostopnost knjige v Goriški knjižnici: tiskana izdaja, e-knjiga.

Predstavitev na portalu Dobreknjige.si.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 19 december 2019
 • Konec dogodka četrtek, 19 december 2019
 • Ura dogodka 17:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 19. decembra 2019, ob 17. uri vabljeni na predstavitev knjige Zajček in ptica avtorja Mirana Rustje. Z avtorjem pravljice za odrasle in Polono Campolunghi Pegan, ki je napisala spremno besedo, se bo pogovarjala dr. Tanja Badalič, ki je tudi avtorica ilustracij.

Dogodek bosta sooblikovala skupina Kombo C pod vodstvom Zlatka Kaučiča in Ženski pevski zbor Rože pod vodstvom Andreje Rustja.

Več o dogodku in avtorju je zapisano na vabilu na tej povezavi.

Dogodek bo pri klavirju in sodi v sklop prireditev Goriška literarna prepletanja.

V sodelovanju: Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Mestna občina Nova Gorica, Goriška knjižnica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (OE Nova Gorica).

Opomba: ura dogodka je tokrat ob 17. uri (in ne ob 18. uri kot običajno).

Več
četrtek, 05. december 2019

Predstavitev knjige Milojke Krez

 • Začetek dogodka četrtek, 12 december 2019
 • Konec dogodka četrtek, 12 december 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 12. decembra 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Milojke Krez Prinesi, odnesi.

Na dogodku bosta poleg avtorice sodelovala tudi prof. Bojan Bratina in Peter Amalietti, Založba Amalietti & Amalietti.

Avtorica Milojka Žižmond Kofol, ki ustvarja pod psevdonimom Milojka Krez, je objavila več romanov, piše pa tudi eseje, radijske igre, dramske tekste, novele. Njena knjiga Prinesi, odnesi je predstavljena na portalu Dobreknjige.si, njeno dostopnost v enotah Goriške knjižnice pa lahko preverite na tej povezavi.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Več
četrtek, 28. november 2019

Literarni večer s Pavlom Medveščkom

 • Začetek dogodka četrtek, 05 december 2019
 • Konec dogodka četrtek, 05 december 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 5. decembra 2019, ob 18. uri vabimo na literarni večer s Pavlom Medveščkom. Poznamo ga kot pisatelja, publicista, grafika, slikarja in zapisovalca ljudske dediščine; tokrat se bomo posvetili zgodbi o pridelavi obrednega vina motnik, ki je z naslovom Motnik – nekovsko posebno in obredno vino izšla leta 2017. Z avtorjem se bo pogovarjala Daša Medvešček, ki je publikacijo uredila.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

Povezava na gradivo v katalogu Cobiss+.

Z dogodkom obeležujemo Ta veseli dan kulture 2019.

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 14 november 2019
 • Konec dogodka četrtek, 14 november 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 14. novembra 2019, ob 18. uri vabimo na srečanje s prevajalcem in pisateljem Alešem Bergerjem. Pogovarjali se bomo o njegovem bogatem prevajalskem opusu, predvsem o njegovih prevodih poezije Jacquesa Préverta, pa tudi o drugih delih njegovega prevajalskega opusa. Srečanje bo posvečeno prevodu pesniške zbirke Parole Jacquesa Préverta, ki je v Bergerjevem prevodu Besede v letu 2018 izšla pri Mladinski knjigi.

Dogodek oblikuje Nevenka Vrančič, diplomirana dramska igralka z dolgoletnim angažmajem v SNG Nova Gorica.

Sodelujejo: igralca gledališkega ansambla SNG Nova Gorica Urška Taufer in Matija Rupel, dijaki Gimnazije Nova Gorica in Goriška knjižnica.

Prireditev bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

logo GimNG

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 07 november 2019
 • Konec dogodka četrtek, 07 november 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 7. novembra 2019, ob 18. uri vabljeni na literarno predavanje dr. Tanje Badalič Recepcija evropskih pisateljic na Slovenskem v 19. stoletju. Dogodek poteka v okviru Goriških literarnih prepletanj.

V vabilu, ki je dostopno tukaj, so zapisali, da se bo predavanje »osredotočalo na glavne izsledke doktorske disertacije, ki predstavlja recepcijo evropskih avtoric na slovenskem ozemlju od začetka 19. stoletja do konca prve svetovne vojne. Na predavanju bodo ponovno obujena številna imena pisateljic, ki so bila znana v svetu evropske kulture 19. stoletja, vendar pa so danes večinoma pozabljena.«

Prireditev bo pri klavirju, vabljeni.

Prireditev uresničena s pomočjo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Mestne občine Nova Gorica. Organizatorji so Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Univerza v Novi Gorici in Goriška knjižnica v sodelovanju z Goriškim literarnim klubom Govorica in JSKD.

Več
četrtek, 10. oktober 2019

Literarni večer s Ferijem Lainščkom

 • Začetek dogodka četrtek, 17 oktober 2019
 • Konec dogodka sreda, 17 oktober 2018
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 17. oktobra 2019, ob 18. uri vabimo na literarni večer s pisateljem in pesnikom Ferijem Lainščkom. V sklopu literarnega srečanja se bosta prepletali avtorjeva proza in poezija; pogovor z njim bo vodil Orlando Uršič, glavni urednik Založbe Litera Maribor, pri kateri je letos izšel njegov kriminalni roman z naslovom Zadoščenje.

Dogodek sooblikujeta Goriška knjižnica ter Založba Litera Maribor. Prireditev bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 10 oktober 2019
 • Konec dogodka četrtek, 10 oktober 2019
 • Ura dogodka 17:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 10. oktobra 2019, ob 17. uri vabljeni na pogovor z doc. dr. Zoranom Božičem, dolgoletnim učiteljem slovenščine na Srednji ekonomski in trgovski šoli Nova Gorica, profesorjem na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici, prešernoslovcem, avtorjem številnih učbenikov, literarnim zgodovinarjem in nekdanjim državnim svetnikom. Pogovor z njim bo vodila Anika Velišček.

Dogodek organizirata Slavistično društvo Nova Gorica in Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica.

Prireditev bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

»Torej vzemi knjigo v roke: z njo je vsak lahko junak!« Zoran Božič

 

Več
torek, 03. september 2019

Predstavitev knjige Slavka Pregla

 • Začetek dogodka četrtek, 12 september 2019
 • Konec dogodka četrtek, 12 september 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 12. septembra 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Slavka Pregla Srajca srečnega človeka. Pogovor z avtorjem bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

O knjigi so pri Beletrini zapisali: "Srajca srečnega človeka je duhovita avtobiografska pripoved o popotovanju iz predmestnega otroštva do odlikovane starosti. Prepletajo se zgodbe diplomiranega ekonomista, novinarja, satirika, mladinskega pisatelja in mednarodno pomembnega založnika, pa seveda enega od treh bratov ter kasneje moža in očeta. Kljub številnim trpkim izkušnjam pod dosedanjo življenjsko črto avtor brez oklevanja zabeleži vedro vsoto sedmih desetletij." Vir: Beletrina

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici lahko preverite v katalogu.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 16 maj 2019
 • Konec dogodka četrtek, 16 maj 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 16. maja 2019, ob 18. uri vabljeni na Veseli večer z Andrejem Jelačinom - Tonijem Karjolo in predstavitev njegove knjige Ni je šole brez karjole. Knjigo bo predstavil avtor. Nastopil bo glasbeni duo Miloš Mozetič – harmonika in Savo Vrabec – violina.

O knjigi

V knjigi Ni je šole brez karjole so zbrane humoreske, satire, zbadljive pesmice in kosmate zgodbe, v katerih avtor humorno in kritično obdeluje družbene pojave ter naša stranpota od razpada socializma pa vse do današnjih dni. Knjigo je izdalo časopisno podjetje Primorske novice Koper. Uredil jo je prof. Jože Hočevar, karikature zanjo je prispeval slikar Radko Oketič.

Avtorejvo življenje in delo sta predstavljena v spletnem biografskem lekiskonu Primorci.si.

Dostopnost gradiva v Goriški knjižnici lahko preverite v katalogu: tukaj

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 09 maj 2019
 • Konec dogodka četrtek, 09 maj 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 9. maja 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Bronje Žakelj: Belo se pere na devetdeset. Roman je letošnji finalist za nagrado kresnik, Delovo nagrado za najboljši roman leta. Z avtorico se bo o knjigi pogovarjala Tina Podgornik.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

O knjigi
»Belo se pere na devetdeset je pretresljiv, duhovit in navdihujoč roman, ki opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v sedemdesetih in osemdesetih letih. Njen otroški svet sestavljajo starši, brat Rok, babica Dada, tete in strici, pa benko, Albert keksi, Oddaja o morju in pomorščakih, Gavrilović in prenos sarajevskih olimpijskih iger. A čeprav govori o naštetem, je avtobiografski roman predvsem pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.« (Vir: Beletrina, spletna stran)

O avtorici
»Bronja Žakelj (1969) je po izobrazbi diplomirana novinarka. Njeno veselje do pisanja je ostalo nekje med vrsticami revijalnega tiska in v redakcijah dnevnega časopisja, zato si je prvo službo poiskala v marketingu, danes pa dela v bančništvu. Ker med financami prostora za ustvarjalnost ni veliko, ljubezen do pisanja pa nikoli ni bila čisto zares pozabljena, se je odločila, da je čas, da napiše svojo prvo knjigo.«  (Vir: Beletrina, spletna stran

Predstavitev knjige na portalu Dobreknjige.si
Knjiga v katalogu Goriške knjižnice:
tiskana izdaja in tiskana izdaja (2. natis)
e-knjiga (Biblos)

 

Več
četrtek, 04. april 2019

Literarno srečanje z Ireno Mihelj

 • Začetek dogodka četrtek, 11 april 2019
 • Konec dogodka četrtek, 11 april 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 11. aprila 2019, ob 18. uri vabljeni na literarno srečanje z Ireno Mihelj, prevajalko romana Kurta Austa Mrtvi tek.

Kriminalni roman je izšel leta 2018 pri Beletrini in Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije. Mrtvi tek je športna kriminalka, ki se odvija na Dirki po Franciji, največji kolesarski dirki na svetu, in opisuje afere kolesarskega sveta.

Ireno Mihelj, ki je slepa že od rojstva, bomo spoznali kot prevajalko. Knjigo je prevedla iz norveščine, jezika, ki se ga je naučila že v mladostniških letih, in s prevodom navdušila tudi avtorja.

Kurt Aust je norveški pisatelj in neodvisni pisec. Po izobrazbi je pedagog in živi v Hortnu na Norveškem. Njegove knjige so prevedene v danščino, nemščino, nizozemščino, španščino, ruščino, južno korejščino, grščino, češčino in francoščino. (o pisatelju vir: Bukla)

Dogodek sooblikujeta Goriška knjižnica in Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. Srečanje bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

Dostopnost gradiva v Goriški knjižnici lahko preverite v katalogu: tiskana izdaja in e-knjiga Biblos.

logo MDSS NG

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 04 april 2019
 • Konec dogodka četrtek, 04 april 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 4. aprila 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Najvišji vrhovi celin. Avtor Viki Grošelj v njej pripoveduje o vzponih na najvišje vrhove vseh sedmih celin: Everest, Aconcagua, Denali, Kilimandžaro, Elbrus, Vinson in Kosciuszko.

Viki Grošelj je športni pedagog, vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik. Kot alpinist je poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v izvenevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih najvišjih vrhov našega planeta. Je prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh sedmih celin.

"Preplezati najvišje vrhove vseh sedmih celin našega planeta je veličasten izziv za vse, ki jim je pustolovščina pomemben del življenja. Če mu prištejemo še razkošnost razlik med posameznimi vrhovi in pokrajinami – celinami, bi na Zemlji težko našli bolj barvit in zanimiv gorniški cilj." (Vir: Viki Grošelj, Najvišji vrhovi celin, platnica knjige)

Dogodek bo v dvorani, prijazno vabljeni!

Dostopnost gradiva v Goriški knjižnici lahko preverite v katalogu: tukaj.

 

Več
sreda, 20. marec 2019

Predstavitev knjige Sama Ruglja

 • Začetek dogodka četrtek, 28 marec 2019
 • Konec dogodka četrtek, 28 marec 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 28. marca 2019, ob 18. uri bo Samo Rugelj v knjižnici predstavil svoj prvi leposlovni roman Resnica ima tvoje oči, ki je izšel leta 2018. Z avtorjem se bo pogovarjal urednik knjige Orlando Uršič iz Založbe Litera Maribor.

Samo Rugelj je urednik, založnik in publicist, ki je v svojih dosedanjih knjigah, nazadnje v Triglavskih poteh (2018), večinoma posegal po izpovednih temah in žanru stvarne literature, mejo fikcije pa je začel prestopati v knjigi Na dolge proge (2016). Resnica ima tvoje oči je njegov prvi leposlovni roman. (Vir: spletna stran založbe Litera Maribor)

Predstavitev knjige bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Dostopnost knjige v vseh enotah Goriške knjižnice: katalog.
Predstavitev na portalu Dobreknjige.si

Dogodek sooblikujeta Goriška knjižnica ter Založba Litera Maribor.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 14 marec 2019
 • Konec dogodka četrtek, 14 marec 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 14. marca 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Jožeta Rozmana Čar vina. Z avtorjem se bo o knjigi pogovarjala Katja Kogej.

"Knjiga Čar vina skozi avtorjeve izkušnje in spoznanja govori o njegovem osebnem odnosu do vina v vseh njegovih mnogoterih razsežnostih ter se poljudno in nevsiljivo dotakne tudi ampelografskih in enoloških tem. /…/

Jože Rozman /…/ je vinski publicist, somelje druge stopnje, degustator z opravljenim izpitom na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in s certifikatom WSET III; je tudi vinogradnik. /…/« (vir: platnica knjige Čar vina)

Dogodek bo v dvorani. Prijazno vabljeni.

 

Dostopnost gradiva v Goriški knjižnici lahko preverite v katalogu:

e-knjiga / Biblos  in  tiskana izdaja.

 

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 07 marec 2019
 • Konec dogodka četrtek, 07 marec 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 7. marca 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev zbornika Goriški izobraženci skozi zgodovino. Predstavili ga bodo urednik dr. Željko Oset, zgodovinar dr. Renato Podbersič ter zgodovinarka dr. Aleksandra Gačič.

»Knjiga, v kateri devet avtorjev obravnava različne izobražence z goriškega prostora, je razdeljena v tri sklope: Meščani po izobrazbi, Rodoljubi z deleže in Izvirajoči z dežele. Zbornik časovno obravnava osebe v razponu štirih stoletij, vse od 17. do konca 20. stoletja; te se med seboj osebnostno in idejno močno razlikujejo, kar zborniku ne škodi, temveč mu daje posebno težo, saj je vsak obravnavani izobraženec tekom svojega življenja prispeval poseben kamenček v razvoju Goriške skozi čas.« (Vir: dr. Jure Volčjak, iz recenzije, str. 295, v: Goriški izobraženci skozi zgodovino)

Predstavitev bo pri klavirju, prijazno vabljeni!

Dogodek sooblikujeta Univerza v Novi Gorici in Goriška knjižnica.

Knjiga v katalogu Cobiss+.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 28 februar 2019
 • Konec dogodka četrtek, 28 februar 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 28. februarja 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Bogdana Biščaka Igra in biseri: kako sem hčerki z alpinizmom razložil življenje. Pri predstavitvi bosta sodelovala Magda Vremec Ragusi in Peter Podgornik.

Dogodek bo pri klavirju, prijazno vabljeni.

Bogdan Biščak si v knjigi »svojo zgodbo zamisli kot pripoved v dveh nitih, kjer v prvi pred nami razpostavi vso strast in zanos ob osvajanju vrhov, v drugi pa se o alpinizmu, življenju, vesolju in sploh vsem bistvenem pogovarja s svojo hčerko, ki ji skuša predati svoje življenjsko izkustvo. Himna hribom, življenju in očetovstvu.« (Vir: Samo Rugelj, Bukla 146, str. 36)

Dostopnost knjige v vseh enotah Goriške knjižnice: katalog.
Predstavitev knjige na portalu Dobreknjige.si

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 14 februar 2019
 • Konec dogodka četrtek, 14 februar 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 14. februarja 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev zbornika Živel je tod mizarjev rod. Izdalo ga je Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo Solkan v letu 2018. Knjigo bo predstavila Ana Zavrtanik Ugrin, predstavitev bo spremljal kratek film o mizarjih, ki ga je posnel Miran Brumat.

Zamisel o izdaji zbornika o solkanskem mizarstvu je zelo stara. Med pripravami in nameščanjem spominskih obeležij na hiše, kjer so bile včasih mizarske delavnice, je prišlo do odločitve, da začnemo zbirati gradivo za izdajo spominov o mizarstvu v pisani besedi.
Začeli smo z razgovori, predlogi, srečevali smo se z vrsto ovir in problemov. Zdelo se je skoraj nemogoče, da bi zbornik o mizarstvu nastal, saj tudi denarja ni bilo. A dogovorili smo se, da delo začnemo ljubiteljsko ... Pot do knjige, Jožko Markič, urednik

Posebna privlačnost knjige je v izjemno domiselnem oblikovanju, saj začutimo že v naslovnici čas, ki ga poudarja slikovita struktura lesa. Preko digitalizacije tradicionalne metode se avtor poigrava s tehniko intarzije, katere jezik v društvu RIDS predstavlja eno vodilnih vlog pri ustvarjanju in ohranjanju spomina na mizarstvo. Podobe lesa se v raznovrstnih odtenkih pretakajo med poglavji skozi dele celotnega besedila. Ta besedna in slikovna celota v polnosti zadiha na lesenem papirju, ki s svojo toplo barvo še posebej poudarja vsebinskost. Katarina Vuga

Predstavitev bo v dvorani knjižnice. Prijazno vabljeni!

Gradivo v katalogu Goriške knjižnice.

 

Več
četrtek, 24. januar 2019

Predstavitev knjige Milina pogovora

 • Začetek dogodka četrtek, 07 februar 2019
 • Konec dogodka četrtek, 07 februar 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 7. februarja 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Mirjam Dular Milina pogovora: kratka proza. Odlomke iz knjige bo bral Radoš Bolčina, z avtorico se bo pogovarjala Tina Podgornik. Zbirka je izšla v oktobru 2018.

Dogodek bo pri klavirju. Uvrščen je v sklop prireditev ob kulturnem prazniku 2019.

Prijazno vabljeni!

O knjigi
Zgodbe predejo navadne in tudi nenavadne dogodke, pripovedi iz življenja. V vseh je veliko pogovora, največkrat med dvema posameznikoma. Opisujejo dogodke, ki se v življenju lahko pripetijo vsakomur. Nekatere se morda končajo nekoliko nepričakovano, druge pa bralčevi domišljiji prepuščajo ugibanje o zaključku ali možnem nadaljevanju. Zgodb je osemnajst, razporejene so v štiri skupine: Spotoma, Od znotraj, Od zunaj in DružboZgodbe.
Vir: spletna stran Mirjam Dular

O avtorici
Dr. Mirjam Dular se je rodila decembra 1967 v Kranju. Po doktoratu iz fizike je poleg svoje poklicne poti tudi prevajala poljudna naravoslovna besedila. Več kot desetletje po izdaji avtorske monografije Nebo, premazano z zvezdami: več kot sto odgovorov o vesolju in astronomiji, prihaja med bralce njena prva zbirka kratke proze. Čeprav avtorica ne more brez vsaj bežno vrinjenih vinjet narave, pa njene kratke zgodbe niso sentimentalno opevanje prirode, ampak jih prevevajo razmišljujoča doživetja in občutja sodobnega urbanega človeka. (Vir: Dular Mirjam: Milina pogovora: kratka proza, Ljubljana, 2018)

Odlomek iz knjige:

"Sedim v naslanjaču, ki sem ga potegnil k vratom na teraso, tako blizu, da lahko puhnem sapo na šipo in opazujem, kako prh kondenzirane vlage v hipu izhlapi. Gledam obloge novozapadlega snega, ulovljenega med redke preostale liste na tankih, upogibajočih se grmovnih šibah; okrog ničle je, zato se skoraj topi. Z vej japonske češnje se neprestano usipajo nežni kosmi; okno je tesno zaprto, pa vseeno vsakokrat kot v prisluhu slišim kratke, preplašene šume snega, ko se razsuje na tla, in vej, ki ob tem zanihajo. Tak sneg je zapadel tisto noč, ko sem jo videl." Iz knjige Milina pogovora, odlomek iz zgodbe Hrepenenje, str. 45.

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 31 januar 2019
 • Konec dogodka četrtek, 31 januar 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 31. januarja 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Vojka Žagarja Tolminsko sirarstvo: tisočletna kultura.

Avtor v knjigi podrobneje opisuje dolgo zgodovino sirarstva na Tolminskem in tudi na širšem območju, vse do Furlanije, kamor so pastirje nekoč vabile planine. Ob tem se dotakne prelomnih dogodkov za njegov razvoj, kot je leto 1874, ko je tolminskim sirarjem s strokovnimi nasveti priskočil na pomoč švicarski sirarski mojster Tomaž Hitz. Knjiga zajema 250 strani, opremljena je s številnimi fotografijami izvirnih dokumentov, tabelaričnimi prikazi podatkov ter risbami. Avtor nazorno oriše dogodke iz preteklosti v povezavi z močno razvito in razširjeno živinorejo, mlekarstvom in sirarstvom ter poudari, kako je prišlo do izdelave sira Tolminc. (Vir: spletna stran Buča ter zapisi avtorja)

Dogodek bo pri klavirju, prijazno vabljeni.

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice: tukaj.

 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 24 januar 2019
 • Konec dogodka četrtek, 24 januar 2019
 • Ura dogodka 18.00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 24. januarja 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige mag. Zorana Jovićevića Razpad jugoslovanskih sanj. Z avtorjem se bo o knjigi pogovarjal dr. Zdenko Čepić z Inštituta za novejšo zgodovino.

Srečanje bo pri klavirju, prijazno vabljeni.

Knjiga Razpad jugoslovanskih sanj zajema obdobje dvestotih let in skuša skozi navedbe najpomembnejših dogodkov prikazati boj jugoslovanskih narodov za nacionalno svobodo in državnost ter zajema prikaz konfliktov in nerešenih vprašanj med jugoslovanskimi narodi. Avtor skuša v knjigi odgovoriti na vprašanja, kot so: kako je lahko tako raznolika tvorba jezikov, kultur, običajev in zgodovin tako dolgo preživela in uspešno kljubovala vsem notranjim in zunanjim pritiskom, in navsezadnje, kaj je ostalo od Titove življenjske izkušnje.
Mag. Zoran Jovićević je diplomiral iz zgodovine in sociologije in magistriral iz zgodovine. Zadnja leta je profesor zgodovine in sociologije na Gimnaziji v Novi Gorici. Zaključuje doktorski študij sociologije na Fakulteti za uporabne in družbene študije v Novi Gorici. (Vir: Gimnazija Nova Gorica.)

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 10 januar 2019
 • Konec dogodka četrtek, 10 januar 2019
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 10. januarja 2019, ob 18. uri vabimo na predstavitev knjige dr. Vasje Klavora Podobe razseljenega otroštva. Avtor bo pri nas bo predstavil svojo zadnjo knjigo in s tem otvoril nov cikel Literarnih četrtkov v Goriški knjižnici.

»Zato bi rad iz pozabe postrgal in obudil te svoje otroške spomine in se poskušal spomniti in opisati le moje takratno dojemanje vsega, kar se je okrog mene dogajalo, kar sem spremljal in ocenjeval s svojimi otroškimi očmi in s svojim otroškim razumom.« Odlomek iz knjige, str. 9.

Prijazno vabljeni!

 

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice: povezava.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 13 december 2018
 • Konec dogodka četrtek, 13 december 2018
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 13. decembra 2018, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Silva Vremca Ujeti veter: zbrana poezija in proza. Avtorjevo delo bo predstavila Magda Vremec Ragusi, z njo se bo pogovarjala Tina Podgornik.

»Magda Vremec Ragusi se zaveda bogate dediščine, ki ji jo je oče zapustil v štirih tipkopisnih knjižicah, zato je poskrbela, da je del te zapuščine izšel tudi v knjižni obliki.« (Zdenka Žigon, portal Dobreknjige.si)

Celotna predstavitev dogodka je dostopna tukaj. Knjiga v katalogu Goriške knjižnice: tukaj.

Predstavitev bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 06 december 2018
 • Konec dogodka četrtek, 06 december 2018
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 6. decembra 2018, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Eveline Umek Odtisi v času. S pisateljico se bosta pogovarjali Marija Mercina in Nadia Roncelli, urednica založbe Mladika iz Trsta.

Z branjem proznih odlomkov in projekcijo iz pisateljičinih TV oddaj bosta sodelovali Marjetica Vida Feguš in Darja Kolavčič.

»Pripovedi Umkove so navidezno preproste in zelo berljive, v njih pa gnezdijo psihološki vozli, ki jih pisateljica rahlja s svojim pronicljivim peresom, a jih s spretno potezo nikoli do konca ne razrešuje, bralcu dopušča lastno slutnjo /.../« (iz spremne besede Marija Čuka).

Lokacija dogodka (pri klavirju ali v dvorani) bo znana naknadno. Z dogodkom bomo obeležili »Ta veseli dan kulture«.

Prijazno vabljeni!

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice: tukaj.
Predstavitev knjige na spletnem portalu Dobreknjige.si: tukaj.

Več
četrtek, 22. november 2018

Predstavitev knjige Bojana Grobovška

 • Začetek dogodka četrtek, 29 november 2018
 • Konec dogodka četrtek, 29 november 2018
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 29. novembra 2018, ob 18. uri vabimo na predstavitev knjige Bojana Grobovška Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet : reminiscence in razmišljanja.

Knjigo, izšla je pri založbi Totaliteta, bo predstavil avtor v pogovoru z dr. Brankom Marušičem.

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice. 

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 08 november 2018
 • Konec dogodka četrtek, 08 november 2018
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 8. novembra 2018, ob 18. uri vabljeni na predstavitev znanstvene monografije izr. prof. dr. Marjetke Golež Kaučič Slovenska ljudska balada. Predstavili jo bosta avtorica in dr. Tanja Badalič.

Predstavitev bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 18 oktober 2018
 • Konec dogodka četrtek, 18 oktober 2018
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 18. oktobra 2018, ob 18. uri vabljeni na predstavitev priročnika dr. Barbare Kerkoč-Rudolf Materinska šola malo drugače ali Kaj morate vedeti o sebi in svojem materinskem poslanstvu. Avtorica ga bo predstavila s književnico in urednico Ines Cergol.

Priročnik je nastal na podlagi njenih dolgoletnih izkušenj pri opravljanju svojega dela; spremljanju nosečnic, porodov, svetovanju mladim mamicam in tudi pri reševanju zdravstvenih ter drugih težav pacientk, ki se srečajo z materinstvom.

Predstavitev bo pri klavirju. Prijazno vabljeni!

Knjiga v katalogu Goriška knjižnice.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 11 oktober 2018
 • Konec dogodka četrtek, 11 oktober 2018
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 11. oktobra 2018, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, 2. del: Babice, hčere in vnukinje.

Avtorica knjige bo tokrat predstavila drugi del knjige, posvečene babicam, hčeram in vnukinjam, kjer so zbrane resnične zgodbe žensk in tudi moških. Poleg oddaljenih časov in preprostega kmečkega življenja se v knjigi dotakne tudi sodobnih dni, z zgodbami iz današnjih časov.

Srečanje bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Več
stran 1 od 3

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina