Velikost črk Kontrast

Predstavitev knjige Krušni oče

  • Začetek dogodka: četrtek, 24 november 2022
  • Konec dogodka: četrtek, 24 november 2022
  • Ura dogodka: 18:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

V četrtek, 24. novembra 2022, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Orlanda Uršiča Krušni oče. Z avtorjem se bo pogovarjala Tina Podgornik. Knjiga je izšla pri Umetniškem kabinetu Primož Premzl v letu 2022.

Srečanje bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

O knjigi Krušni oče
Danes mineva sto let, odkar je v Maribor prišel kočevski Nemec Josip Hutter, ki je s svojo poslovno žilico in velikim filantropskim občutkom pomembno prispeval k razvoju Maribora. V svoji tekstilni tovarni je zaposloval več kot tisoč šeststo ljudi, gradil zanje kolonije hiš ter znameniti Hutterjev blok. Med vojno je znatno pomagal partizanom in njihovim družinam, po vojni pa je bil obsojen veleizdaje, se znašel na vojaškem sodišču, ki ga je poslalo v zapor ter mu odvzelo vse premoženje. Avtor je v romanu Krušni oče sledil zgodbi Josipa Huttra in njegove družine, posebni motiv v romanu pa so tudi velikokrat zamolčani mariborski Nemci in njihov vpliv na razvoj Maribora med obema vojnama.
O avtorju Orlandu Uršiču
Je direktor in glavni urednik založbe Litera. Poleg tega je avtor več romanov (Gosposka, mater si ozka, Tadejev dež) ter kratkih zgodb v slovenskih literarnih revijah. Nominiran je bil za najboljšo kratko zgodbo na razpisu Sodobnosti, leta 1999 pa je prejel drugo nagrado na natečaju RTV SLO za scenarij za celovečerni film Beg iz klavnice. V zadnjem času piše recenzije in publicistične tekste. (Vir besedila: Orlando Uršič, Spletna knjigarna Doria in Založba Litera, dostop 7. 11. 2022)

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici lahko preverite na tej povezavi (katalog).

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina