Velikost črk Kontrast

Bilje

Knjižnica Bilje

Franka Koren

  041/ 734 105

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Krajevna skupnost Bilje
Bilje 105
5292 Renče

URNIK
sreda 15:00 - 18:00
petek 9:00 - 12:00

 

POLETNI URNIK
sreda 15:00 - 18:00

COBISS KATALOG

  Obiščite našo Facebook stran

OBVESTILO o postopnem odprtju Krajevne knjižnice Bilje  (objava: 14. 5. 2020)

Od ponedeljka, 18. maja 2020, postopoma odpiramo tudi krajevne knjižnice, ki bodo do nadaljnjega delovale po spremenjenem urniku.

KK Bilje bo odprta vsako sredo od 13. do 18. ure (s pričetkom 20. maja 2020).

Gradivo boste lahko vrnili in si ga tudi izposodili, vendar dostop do polic še ne bo mogoč. Če želite, da vam gradivo pripravimo vnaprej, nam to sporočite na e- naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na tel. 041/ 734 105 (v času odprtosti knjižnice) ali preko spletne aplikacije Moja knjižnica.

Prosimo vas, da ob obisku upoštevate vse splošne ukrepe za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. 

------------------------------------------------

Biljenska knjižnica deluje v prenovljenih prostorih hiše, v kateri delujeta še krajevna skupnost in banka. Knjižnica v prvem nadstropju razpolaga z dvema ločenima prostoroma in več kot 10.000 enotami gradiva. Leta 1963 je vodenje knjižnice prevzel Ivan Komel in zanjo skrbel kar pol stoletja.

 

Iz zgodovine

Bogata bralna dejavnost se je v Biljah pričela leta 1892 z ustanovitvijo Kmetskega bralnega društva – v pravilniku so navedeni poglavitni nameni bralnega društva, med drugim je zapisano tudi: »Čitanje časopisov i knjig, pogovori i predavanja o kmetijstvu, rokodelstvu, napeljevanje k lepemu in nravnemu vedenju z besedo in lepim izgledom, razveseljevanje v besedah in drugih pogovorih.« Med obema svetovnima vojnama so knjige shranili vaščani in jih tako zaščiti pred morebitnim uničenjem. V vaški kroniki je zabeleženo, da so takoj po drugi svetovni vojni člani Fiskulturnega društva v prostorih, kjer je prej potekal pouk, odprli knjižnico in čitalnico. Takrat se je v knjižnico »vrnilo« komaj 80 knjig – domačini so se namreč močno navezali nanje, saj so jih toliko let hranili in varovali.

  • bilje-0
  • bilje-desno-1
  • bilje-desno-2
  • bilje-desno-3
  • bilje-desno-4
  • bilje-levo-1
  • bilje-levo-2
  • bilje-levo-3

Napovednik

Napovednik dogodkov

Oglejte si program aktivnosti na daljavo za junij 2020.