Velikost črk Kontrast

Bilje

Knjižnica Bilje

Sanja Krpan

  041/ 734 105

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Krajevna skupnost Bilje
Bilje 105
5292 Renče

URNIK
sreda 15:00 - 18:00
petek 9:00 - 12:00

 

POLETNI URNIK
sreda 15:00 - 18:00

COBISS KATALOG

  Obiščite našo Facebook stran

OBVESTILO(Objava: 11. 5. 2021)

Krajevna knjižnica Bilje je odprta po rednem letnem urniku. Mogoče je vstop v prostor in prosto izbiranje med policami. Gradivo lahko še vedno naročite v naprej (na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) in ga v knjižnici le prevzamete. Vračate v škatle za vrnjeno gradivo, po treh dneh bo vrnjeno z vaše članske izkaznice.

Prosimo vas, da prihajate zdravi in brez znakov okužbe dihal. Obvezna sta razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask, vzdržujte tudi varnostno razdaljo 2 m. Upoštevajte vse splošne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

------------------------------------------------

Biljenska knjižnica deluje v prenovljenih prostorih hiše, v kateri delujeta še krajevna skupnost in banka. Knjižnica v prvem nadstropju razpolaga z dvema ločenima prostoroma in več kot 10.000 enotami gradiva. Leta 1963 je vodenje knjižnice prevzel Ivan Komel in zanjo skrbel kar pol stoletja.

 

Iz zgodovine

Bogata bralna dejavnost se je v Biljah pričela leta 1892 z ustanovitvijo Kmetskega bralnega društva – v pravilniku so navedeni poglavitni nameni bralnega društva, med drugim je zapisano tudi: »Čitanje časopisov i knjig, pogovori i predavanja o kmetijstvu, rokodelstvu, napeljevanje k lepemu in nravnemu vedenju z besedo in lepim izgledom, razveseljevanje v besedah in drugih pogovorih.« Med obema svetovnima vojnama so knjige shranili vaščani in jih tako zaščiti pred morebitnim uničenjem. V vaški kroniki je zabeleženo, da so takoj po drugi svetovni vojni člani Fiskulturnega društva v prostorih, kjer je prej potekal pouk, odprli knjižnico in čitalnico. Takrat se je v knjižnico »vrnilo« komaj 80 knjig – domačini so se namreč močno navezali nanje, saj so jih toliko let hranili in varovali.

  • bilje-0
  • bilje-desno-1
  • bilje-desno-2
  • bilje-desno-3
  • bilje-desno-4
  • bilje-levo-1
  • bilje-levo-2
  • bilje-levo-3

Napovednik

Napovednik dogodkov

Oglejte si program aktivnosti za poletje 2021.