Velikost črk Kontrast

Bilje

Knjižnica Bilje

Franka Koren

  041/ 734 105

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Krajevna skupnost Bilje
Bilje 105
5292 Renče

URNIK
sreda 15:00 - 18:00
petek 9:00 - 12:00

 

POLETNI URNIK
sreda 15:00 - 18:00

COBISS KATALOG

  Obiščite našo Facebook stran

OBVESTILO: V skladu z priporočili Ministrstva za kulturo obveščamo, da je Goriška knjižnica od petka, 13. marca 2020, do preklica zaprta. Zaprte so vse njene enote: osrednja knjižnica, krajevne knjižnice in potujoča knjižnica.
Za čas, ko je knjižnica zaprta, ne bomo zaračunali zamudnine.
Sledite nam na domači spletni strani knjižnice in Facebooku.
Hvala za razumevanje. Ostanite zdravi.

------------------------------------------------

Biljenska knjižnica deluje v prenovljenih prostorih hiše, v kateri delujeta še krajevna skupnost in banka. Knjižnica v prvem nadstropju razpolaga z dvema ločenima prostoroma in več kot 10.000 enotami gradiva. Leta 1963 je vodenje knjižnice prevzel Ivan Komel in zanjo skrbel kar pol stoletja.

 

Iz zgodovine

Bogata bralna dejavnost se je v Biljah pričela leta 1892 z ustanovitvijo Kmetskega bralnega društva – v pravilniku so navedeni poglavitni nameni bralnega društva, med drugim je zapisano tudi: »Čitanje časopisov i knjig, pogovori i predavanja o kmetijstvu, rokodelstvu, napeljevanje k lepemu in nravnemu vedenju z besedo in lepim izgledom, razveseljevanje v besedah in drugih pogovorih.« Med obema svetovnima vojnama so knjige shranili vaščani in jih tako zaščiti pred morebitnim uničenjem. V vaški kroniki je zabeleženo, da so takoj po drugi svetovni vojni člani Fiskulturnega društva v prostorih, kjer je prej potekal pouk, odprli knjižnico in čitalnico. Takrat se je v knjižnico »vrnilo« komaj 80 knjig – domačini so se namreč močno navezali nanje, saj so jih toliko let hranili in varovali.

  • bilje-0
  • bilje-desno-1
  • bilje-desno-2
  • bilje-desno-3
  • bilje-desno-4
  • bilje-levo-1
  • bilje-levo-2
  • bilje-levo-3