Velikost črk Kontrast

Predstavitev knjige, delavnica soNaravno življenje

  • Začetek dogodka: četrtek, 25 maj 2023
  • Konec dogodka: četrtek, 25 maj 2023
  • Ura dogodka: 17:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

V četrtek, 25. maja 2023, ob 17. uri bosta z nami Aleksander Batič, avtor knjige VSEENO. VSE je ENO - Zgodba o sonaravnih odnosih in dolgočasju vesolja, ter Boris Čok, ljubiteljski proučevalec in zapisovalec slovenske staroverske dediščine, ki bo dogodek moderiral.
Rdeča nit zgodb, ki se v veliki meri odvijajo na Goriškem in drugod na Primorskem, je sobivanje z naravo, etika starovercev in ljubezen do Soče, ki je tudi na naslovnici knjige. Knjiga je izšla v letu 2022 v samozaložbi.
Na delavnici bomo skupaj pogledali slike primerov soNaravnega življenja v Sloveniji in ekovaseh sveta. Predstavljena bodo tudi naravna obredna mesta starovercev Tolminskega in Krasa.

Dogodek bo pri klavirju Prijazno vabljeni!

O knjigi
Knjiga Vseeno. Vse je eno je preplet zgodb Zemljanov, živečih na dveh povezanih planetih. Osrednja zgodba je vezana na skupnost prijateljev, ki so se spoznali konec 19. stoletja med šolanjem v Gorici. Bili so Avstrijci, Furlani, Benečani, Italijani in Slovenci. Raznolikost jih je bogatila, čeprav je bilo med narodi čutiti naraščajočo napetost. Kasneje so ustanovili skupno vas pod Kolovratom, na Tolminskem, kjer so se sčasoma povezali s tamkajšnjimi staroverci.
Knjiga, ki je svojevrsten poklon vsem naravnim lepotam Slovenije, pokaže moč zavestnih izbir posameznika in skupnosti ter alternativo za prijaznejši svet – navdih in pomoč lahko poiščemo tudi v oddaljenem kotičku galaksije, predvsem pa ju zaznavamo v svojem srcu. Bogatijo jo tudi izjemne misli, citati in opisi življenja starovercev iz Posočja in Idrijsko-Cerkljanskega.

O avtorju
Aleksander
Batič je otroštvo preživel v Novi Gorici, zdaj živi v Kopru, raziskuje po vsem svetu. Je mož in oče dveh najstniških otrok, univerzitetni diplomirani ekonomist iz mednarodnega poslovanja in financ. Iz poslovnega sveta je pred 18 leti stopil na drugo pot ter ustanovil organizacijo INTERSO v Kopru, prek katere ozavešča o prijaznem in sodelujočem življenju, o osebni in kolektivni odgovornosti, o integraciji ekonomije, razvoja, okolja in človeka. Na teh vrednotah se vedno bolj povezuje s podjetji, šolstvom, državnimi službami, številnimi organizacijami v Sloveniji in mednarodno ter z ozaveščenimi posamezniki. (Vir besedila: Aleksander Batič, spletna stran, portal Kamra)

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici lahko preverite tukaj.

Dogodek uvrščamo v okvir prireditev Tednov vseživljenjskega učenja 2023.

logo intenso  logo Primus a

pasica TVU2023 000

 

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina