Velikost črk Kontrast

Branik

Knjižnica Branik

Daša Medvešček

  05/30 57 978

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kulturno društvo Franc Zgonik
Branik 75
5295 Branik

URNIK
četrtek 11:00 - 18:00

 

POLETNI URNIK
četrtek 11:00-18:00*
* malica 14:00-14:30

COBISS KATALOG

OBVESTILO (Objava: 11. 5. 2021)

Krajevna knjižnica Branik je odprta po rednem letnem urniku. Mogoče je vstop v prostor in prosto izbiranje med policami. Gradivo lahko še vedno naročite v naprej (na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) in ga v knjižnici le prevzamete. Vračate v škatle za vrnjeno gradivo. Po treh dneh bo vrnjeno z vaše članske izkaznice.

Prosimo vas, da prihajate zdravi in brez znakov okužbe dihal. Obvezna sta razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask, vzdržujte tudi varnostno razdaljo 2 m. Upoštevajte vse splošne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

----------------------------

Krajevna knjižnica Branik ima prostore v kulturnem domu (vhod s športnega igrišča). Hrani raznovrstno leposlovno in strokovno gradivo, namenjeno različnim starostnim skupinam uporabnikov. Knjižnično zbirko bogatimo in nenehno dopolnjujemo z novostmi, trenutno šteje več kot 12.000 enot. V prostorih knjižnice je urejena spominska soba, posvečena domačinu, pesniku Nevinu Birsi. Za otroke organiziramo ure pravljic, ustvarjalne delavnice, predstavitve knjižnice in knjižničnega gradiva, odrasli lahko sodelujejo v bralnem projektu Primorci beremo. Uporabnikom knjižnice je na voljo tudi računalnik za iskanje po knjižničnem katalogu Cobiss/Opac, za brskanje po spletu in podatkovnih bazah.

 

Iz zgodovine

V Rihenberku je bila leta 1867 ustanovljena prva čitalnica, prvo knjižnico v kraju pa je osnovalo leta 1906 ustanovljeno Krščansko socialno in izobraževalno društvo. Razna prosvetna društva so ustanavljala in negovala svoje knjižnice – vse do obdobja med obema vojnama, ko je bilo delovanje slovenskih prosvetnih društev prepovedano. Leta 1952 se knjižnična dejavnost prosvetnih društev nadaljuje: svojo knjižnico ustanovi Prosvetno društvo Franc Zgonik. Kraj dobi sodobno opremljeno knjižnico leta 1982.

Ob 150. obletnici nastanka rihemberške čitalnice je nastala razstava Od čitalnice do krajevne knjižnice Branik. Njena digitalna različica je na ogled tukaj.

 

  • branik-1
  • branik-2
  • branik-3
  • branik-4

Napovednik

Napovednik dogodkov

Oglejte si program aktivnosti za poletje 2021.