Velikost črk Kontrast

Branik

Knjižnica Branik

Daša Medvešček

  05/30 57 978

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kulturno društvo Franc Zgonik
Branik 75
5295 Branik

URNIK
četrtek 11:00 - 18:00

 

POLETNI URNIK
četrtek 11:00-18:00*
* malica 14:00-14:30

COBISS KATALOG

OBVESTILO  (objava: 5. 6. 2020, dopolnjeno: 18. 6. 2020)

Od ponedeljka, 8. junija 2020, bo Krajevna knjižnica Branik odprta po poletnem urniku (enako tudi v juliju in avgustu).

Če želite, da vam gradivo pripravimo vnaprej, nam to sporočite na e- naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na tel. 05/30 57 978 (v času odprtosti knjižnice) ali preko spletne aplikacije Moja knjižnica.

Prosimo vas, da v knjižnico prihajate zdravi in brez znakov okužbe dihal. Obvezna sta razkuževanje rok in nošnja maske (zaradi prostorske omejitve), vzdržujte varnostno razdaljo 2 m od drugih ljudi. Upoštevajte vse splošne ukrepe za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom.

 

----------------------------

Krajevna knjižnica Branik ima prostore v kulturnem domu (vhod s športnega igrišča). Hrani raznovrstno leposlovno in strokovno gradivo, namenjeno različnim starostnim skupinam uporabnikov. Knjižnično zbirko bogatimo in nenehno dopolnjujemo z novostmi, trenutno šteje več kot 12.000 enot. V prostorih knjižnice je urejena spominska soba, posvečena domačinu, pesniku Nevinu Birsi. Za otroke organiziramo ure pravljic, ustvarjalne delavnice, predstavitve knjižnice in knjižničnega gradiva, odrasli lahko sodelujejo v bralnem projektu Primorci beremo. Uporabnikom knjižnice je na voljo tudi računalnik za iskanje po knjižničnem katalogu Cobiss/Opac, za brskanje po spletu in podatkovnih bazah.

 

Iz zgodovine

V Rihenberku je bila leta 1867 ustanovljena prva čitalnica, prvo knjižnico v kraju pa je osnovalo leta 1906 ustanovljeno Krščansko socialno in izobraževalno društvo. Razna prosvetna društva so ustanavljala in negovala svoje knjižnice – vse do obdobja med obema vojnama, ko je bilo delovanje slovenskih prosvetnih društev prepovedano. Leta 1952 se knjižnična dejavnost prosvetnih društev nadaljuje: svojo knjižnico ustanovi Prosvetno društvo Franc Zgonik. Kraj dobi sodobno opremljeno knjižnico leta 1982.

Ob 150. obletnici nastanka rihemberške čitalnice je nastala razstava Od čitalnice do krajevne knjižnice Branik. Njena digitalna različica je na ogled tukaj.

 

  • branik-1
  • branik-2
  • branik-3
  • branik-4

Napovednik

Napovednik dogodkov

Oglejte si program aktivnosti za september 2020.