Velikost črk Kontrast

Projekt Rastem z e-viri

Rastemzeviri

Projekt Rastem z e-viri je namenjen promociji uporabe kakovostnih e-virov, ki jih Goriška knjižnica brezplačno ponuja svojim članom. Nastal je v naši knjižnici in je izredno uspešen projekt. Kot kakovostnega so ga prepoznali tudi na nacionalnem nivoju, saj ga po našem vzoru izvajajo še nekatere druge slovenske splošne knjižnice. Predstavili smo ga tudi v tujini, kot primer dobre prakse, ki vpliva na dvig informacijske pismenosti slušateljev.

Projekt se v praksi izvaja v obliki tematskih delavnic. Vsebino pripravimo v sodelovanju z učiteljem, na podlagi učne snovi, ki jo učenci oziroma dijaki obravnavajo v okviru določenega predmeta. Slušatelji tako aktivno spoznavajo osnove iskanja po bazah podatkov in spletu. Učijo se razlikovati med verodostojnimi in manj verodostojnimi e-viri, prepoznavati lažne novice, navajati vire …

Delavnice izvajamo v računalniških učilnicah osnovnih in srednjih šol, kar učencem/dijakom omogoča, da se tudi sami preizkusijo pri iskanju, pri čemer jim kot vodilo služijo učni listi, ki jih pripravimo za vsako delavnico posebej.

 

Priporočamo ...

OSNOVNA ŠOLA

Delavnice so primerne za učence od 5. do 9. razreda.

1. Encyclopedia Britannica Library Edition je splošna enciklopedija v angleškem jeziku, kjer sta vsebina in jezik  prilagojena starosti uporabnikov (učenci, dijaki, odrasli). Iz izkušenj lahko zapišemo, da učenci z razumevanjem besedil nimajo težav. Portal je barvit in enostaven za uporabo ter odličen temelj za vsa nadaljnja poizvedovanja po različnih e-virih, s katerimi se bodo učenci srečevali v času šolanja.

2. Cobiss: Učenci na delavnici spoznajo osnove iskanja po skupnem katalogu slovenskih splošnih knjižnic, v katerega so po novem vključene tudi šolske knjižnice. Pomembno je, da učenci čimprej spoznajo Cobiss, saj jih bo ta spremljal skozi celoten izobraževalni proces in kasneje. Na delavnicah spoznajo še spletni servis Moja knjižnica in aplikacijo mCobiss, ki omogoča elektronsko podaljševanje in naročanje knjižničnega gradiva. Vsebina delavnic je prilagojena starosti slušateljev.

3. Obudimo našo preteklost: Spletni portal Kamra združuje vsebine lokalnega pomena, ki so predstavljene kot zgodbe, ki vključujejo besedila ter pripadajoče slikovno gradivo. Na portalu spoznamo zgodbe, ki so za neko področje značilne, zanimive in v interesu lokalne skupnosti. Učenci se v okviru delavnice seznanijo s strukturo spletnih portalov in oblikovanjem ter vnašanjem besedil in multimedijskih elementov. Delavnico lahko izvedemo ob zaključku posameznega šolskega projekta, ki obravnava lokalno tematiko. Učenci lahko zgodbe, pod našim vodstvom, sami vnašajo in objavljajo. delavnice rastem

4. Znana imena mojega kraja (Primorci.si): Med prebivalci nekega  kraja so vedno tudi taki, ki so pomembno pripomogli k njegovemu razvoju in prepoznavnosti z delovanjem na različnih področjih (kultura, šport, gospodarstvo ipd.) Velikokrat imajo učenci nalogo, da o njih napišejo življenjepis. Zakaj ne bi teh zapisov objavili na portalu Primorci.si? Pod našim vodstvom se učenci seznanijo s pripravo in vprašanjem vsebin v spletni obrazec ter iskanjem po biografskem leksikonu.

5. Ali znaš poiskati pravi vir? Učenci za svoje delo (referate, domače naloge ...) vse več informacij iščejo in najdejo na spletu. Na žalost pa splet ne ponuja smo pravih in verodostojnih informacij, temveč tudi lažne in zavajajoče. Naša naloga je, da učence pri iskanju po spletu usmerjamo in učimo prepoznavanja verodostojnih virov. In prav to je cilj delavnice. Učenci prosto iščejo po spletu in pod našim vodstvom prepoznavajo značilnosti verodostojnih spletnih strani in prispevkov.


SREDNJA ŠOLA

1. Cobiss: Delavnica je lahko nadgradnja delavnice, ki jo pripravljamo za osnovne šole. Če so dijaki že seznanjeni z osnovnim iskanjem, priporočamo predstavitev zahtevnejšega iskanje po skupnem katalogu splošnih knjižnic. Na delavnici dijakom predstavimo iskanje virov s pomočjo ključnih besed ter drugih iskalnih pojmov. Pokažemo jim še, kako število dobljenih rezultatov omejiti oz. razširiti. Po potrebi lahko predstavimo tudi spletni servis Moja knjižnica ter aplikacijo mCobiss.

2. dLib ali Digitalna knjižnica Slovenije: Vsebuje digitalizirano starejše časopisje, knjige, fotografije, razglednice ter digitalizirane slovenske znanstvene revije. DLib je izjemen učni pripomoček, katerega uporabo še posebej priporočamo pri predmetih slovenskega jezika in zgodovine. Dijaki spoznajo ureditev, vsebino, uporabo ter iskanje po dLibu.

3. Kako pristopimo k izdelovanju zaključnih nalog z uporabo platforme EbscoHost: Ebsco host je kvaliteten in obsežen multidisciplinaren e-vir, ki ponuja članke iz strokovnega in znanstvenega svetovnega časopisja. Dijaki na delavnici spoznajo organizacijo in iskanje po tej obsežnem e-viru.  Poudarek je na primerni izbiri iskalnih izrazov, omejitvah iskanja in navajanju virov. Vsebine, ki jih bodo dijaki našli pri iskanju, bodo lahko uporabili pri svojih raziskovalnih in zaključnih nalogah.

4. Ali znaš poiskati pravi vir? Dijaki se za svoje šolske naloge vse bolj poslužujejo virov, ki so prosto dostopni na spletu. Splet pa ne ponuja smo verodostojnih virov, temveč tudi zavajajoče in pomanjkljive. Naša naloga je, da dijake pri iskanju po spletu usmerjamo in učimo prepoznavanja verodostojnih virov. In prav to je cilj delavnice. Dijaki prosto iščejo po spletu skupaj prepoznavamo značilnosti verodostojnih spletnih strani in prispevkov ter poiščemo pravi vir.

5. BIBLOS: To je slovenska zbirka e-knjig, ki poleg slovenskega leposlovja in strokovnih knjig za odrasle ponuja posebno rubriko »DOMAČA BRANJA« z e-knjigami, ki jih dijaki berejo v okviru šolskega učnega načrta. Dijaki se seznanijo s portalom in vsemi postopki, ki pripeljejo do izposoje želene e-knjige.

 

 

  Kontakt
Saša Vidmar
  05 33 09 104
  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.