Velikost črk Kontrast

Predstavitev pesniške zbirke Vite Žerjal-Pavlin

  • Začetek dogodka: četrtek, 18 marec 2021
  • Konec dogodka: četrtek, 18 marec 2021
  • Ura dogodka: 18:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: na spletu

V četrtek, 18. marca 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitvi pesniške zbirke Vite Žerjal-Pavlin Obrazi.

V okviru svetovnega dneva poezije bomo v Goriški knjižnici prisluhnili predstavitvi pesniške zbirke Obrazi pesnice Vite Žerjal-Pavlin. Z avtorico se bo o pesniški zbirki pogovarjala pesnica in pisateljica Vida Mokrin-Pauer. Pesniška zbirka je izšla v založbi KUD Apokalipsa v letu 2020.

Povezava na Zoom (TUKAJ) bo aktivna v četrtek, 18. marca 2021, v času med 17.50 in 19.15, dogodek pa lahko spremljate tudi v živo na Facebook profilu Goriške knjižnice. Kasneje bo na ogled na YouTube kanalu Goriške knjižnice in na Facebook profilu knjižnice. 

Prijazno vabljeni k ogledu.

Iz avtoričinega zapisa na zavihku zbirke Obrazi:
"Z naslovom pesniške zbirke se medbesedilno navezujem na Jenkov istoimenski cikel in pomen besede obraz v 19. stoletju kot sopomenke za podobo, sliko. Ta pomen implicira v tej zbirki pogosto opisnost, predmetnost in s tem odmik od subjektivne neposrednosti ter od prvoosebnega v drugo- in tretjeosebni govor. A slednja nista prevladujoča, saj pesemski portretiranec ohranja svoj notranji glas v primerih, kadar uporabim pesem vložnico /…/ Tudi podobe slovenskih krajev, po katerih je poimenovanih nekaj pesmi, so redko le zunanje slike, saj se vanje močno vpleta doživljajoči jaz in pomembno vlogo v njih ter še v mnogih pesmih ima – kot pri Jenku – narava. /…/ V Jenkovem ciklu pomembna tematika minljivosti, smrti poudarjeno intonira tudi to zbirko. /…/ Po drugi strani je mogoče naslov brati sodobno, kot tematizacijo duševnih obrazov različnih govorcev, ogovorjenih in portretiranih v »oddaljeni bližini« – v večini primerov žensk različnih starosti."
O avtorici:
Vita Žerjal-Pavlin je otroštvo in mladost preživela v Novi Gorici in Solkanu. Živi v Ljubljani. Je profesorica slovenščine na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, doktorica literarnih ved in pesnica. Izdala je štiri pesniške zbirke: Pljusknem preko okna (1982), Uglaševalni ton (1996), Široka (2013) in Obrazi (2020).
(Vir besedila: avtorica Vita Žerjal-Pavlin).

 

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina