Velikost črk Kontrast

Prihajajo Dnevi Goriške knjižnice!

  • Ciljna skupina: Otroci, Mladina, Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

Z novim projektom želimo poudariti, za kaj vse je knjižnica pomembna, predvsem pa, da lahko širi znanje, ki je prosto dostopno, široko, bogato, raznoliko – lahko bi rekli neskončno. Prav za vsakega se nekaj najde!

Prvi Dnevi Goriške knjižnice bodo potekali med 6. in 10. septembrom 2021. Spoznavali bomo prostranost vesolja in njegove skrivnosti – letošnja tema je namreč astronomija!
Pixabay fairy taleZ znanjem rastemo, gradimo boljši svet ter ustvarjamo nove in dobre priložnosti. Zato ne pozabite obiskati Dnevov Goriške knjižnice in skupaj z nami pokukajte v znanje in neskončnost vesolja. Slogan Dnevov Goriške knjižnice je namreč »Reci NE – nevednosti!«.
Projekt sooblikujemo skupaj z zavodom Cosmolab – Zavod za promocijo in popularizacijo astrofizike ter podjetjem Odiseja d. o. o.

Projekt in program bomo predstavili na novinarski konferenci v sredo, 1. septembra 2021, ob 11. uri. O dogajanju vas bomo sproti in pravočasno obveščali. Spremljajte nas na knjižnični spletni strani in Facebook profilu.

Posebno obvestilo: pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo spremljali pogoje PCT ter upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.

Predstavitev soorganizatorjev Dnevov Goriške knjižnice 2021

logo LogoCosmoCosmolab, Zavod za promocijo in popularizacijo astrofizike, so ustanovile prof. dr. Andreja Gomboc, doc. dr. Barbara Rovšek, doc. dr. Dunja Fabjan in Andrej Guštin.
Cosmolab izvaja in razvija dejavnosti s področja astronomije in astrofizike v javnem interesu, pripravlja in izvaja izobraževalne in raziskovalne projekte, delavnice, predavanja, srečanja, prireditve, razstave, predstavitve in tečaje za različne starostne skupine ter učna gradiva.
Ustanoviteljice se že desetletja ukvarjajo s popularizacijo in sporočanjem znanosti na različnih ravneh – od vrtcev, osnovnih in srednjih šol do širše javnosti. Med drugim vodijo tudi tekmovanje iz znanja astronomije za osnovne in srednje šole, srednješolsko olimpijsko ekipo, s katero dosegajo izjemne rezultate, pa tudi naravoslovno tekmovanje Kresnička, ki je namenjeno spodbujanju naravoslovja v nižjih razredih osnovnih šol.

Andreja Gomboc je redna profesorica za astronomijo na Fakulteti za naravoslovje in raziskovalka v Centru za astrofiziko in kozmologijo na Univerzi v Novi Gorici. Proučuje plimska raztrganja zvezd v bližini črnih lukenj, izbruhe sevanja gama in dogodke gravitacijskih valov. Je članica več mednarodnih astrofizikalnih kolaboracij, prejemnica Zoisovega priznanja, organizatorka prvega simpozija Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji in razstave Od Zemlje do vesolja v Tivoliju v Ljubljani, urednica Portala v vesolje, predsednica slovenskega tekmovanja v znanju astronomije in ena od ustanoviteljic zavoda Cosmolab.

Miha Jeršek je muzejski svetnik, vodja Kustodiata za geologijo in namestnik direktorice Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Je avtor številnih razstav, publikacij in kot geolog skrbi tudi za zbirko slovenskih meteoritov.
(Besedilne opise Zavoda Cosmolab in predstavnikov je posredoval Sebastjan Jakša, Odiseja d. o. o.)

Odiseja, planetariji, medijski inženiring in izobraževanje d. o. o. Ekipa ima s prenosnimi in stacionarnimi planetariji že večletne izkušnje. Z njimi izvajajo najlepša potovanja po vesolju. Začetek dejavnosti sega v leto 2013. V vseh letih delovanja so postali eno izmed največjih podjetij v Sloveniji, ki se ukvarja s tematiko o vesolju in naravoslovju. Obiskujejo šole, vrtce in druge institucije, kjer izvajajo tehniške dneve, eko – dneve in opazovanja s teleskopi ter popestrijo številne dogodke različnih prireditev in projektov. Sodelujejo tudi s posamezniki, univerzami in podjetji, ki se ukvarjajo z raziskovanjem vesolja.
Ekipo Odiseje sestavljajo strokovno izobraženi predavatelji z različnih področij naravoslovja in družboslovja, z veseljem do proučevanja vesolja in astronomije. (Vir besedila: spletna stran Odiseje d. o. o.)

Ilustracija je simbolična, vir Pixabay

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina