Velikost črk Kontrast

Splošna obvestila (191)

petek, 20. december 2019

Obvestilo o urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V prazničnem času bodo imele knjižnica in njene enote nekoliko spremenjen urnik, in sicer v torek, 24. decembra 2019, in v torek, 31. decembra 2019.

Centralna enota v Novi Gorici bo ta dva dneva odprta od 8. do 13. ure.

Krajevna knjižnica Deskle bo odprta od 9:30 do 12:00.

Krajevna knjižnica Kanal bo odprta od 9. do 13. ure.

Krajevna knjižnica Miren bo odprta od. 9. do 13. ure.

Krajevna knjižnica Solkan bo ta dva dneva zaprta.

Krajevna knjižnica Šempeter bo odprta od 9. do 13. ure.

Vse ostale dni bodo enote knjižnice odprte po rednem urniku.

Želimo vam lepe praznike in veliko dobrega v novem letu.

Več
torek, 10. december 2019

Zbiramo hrano in opremo za mucke

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V prazničnem decembru bomo pomagali muckom. V sodelovanju z Zavetiščem Oskar Vitovlje bomo v knjižnici zbirali mokro hrano in brikete, priboljške, igrače, pripomočke, praskalnike, transporterje (seveda lahko rabljene) in vse, kar bi mucke lahko potrebovale.

Prostor za darove je v Kotičku za mlade na oddelku za mladino. Tisti, ki obiskujete naše podružnice in bi želeli pomagati, lahko svoj dar pustite tudi tam. Hvala.

Več
petek, 29. november 2019

December v knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Upajmo, da bo december res 'veseli' – zaradi druženja, lepih doživetij, časa za stvari, ki nas veselijo. V knjižnici smo pripravili bogat mesečni program ­– vabljeni v našo družbo, morda se uresniči katera od naštetih želja.

Za otroke pripravljamo predstavitev nove slikanice Tanje Badalič, uro pravljic in ustvarjalno delavnico; za odrasle literarne večere s Pavlom Medveščkom, Milojko Krez, Miranom Rustjo in dve ustvarjalni delavnici. Vsi, ki radi prisluhnete zanimivim temam na radovednih ponedeljkih, vabljeni na potopisno predavanje po Gruziji z Nino Kopčavar in predavanje o orgelski umetnosti z Jurijem Dobravcem. V sodelovanju z Zavetiščem Oskar iz Vitovlj bomo zbirali hrano in opremo za mucke. Prisluhnili bomo učencem Šole glasbe in umetnosti Ozlinka, novo bralno etapo bo začela tudi mini nagradna bralna značka za mlade. Na ogled bosta dve razstavi: Pot knjige, od avtorja do bralca in Skrito – odkrito – razstavljeno – dostopno.

Vse dogodke bomo pravočasno napovedali, dostopen pa je tudi že mesečni napovednik za december. Dobite ga na tej povezavi, sicer pa kadarkoli s klikom na gumb Mesečni napovedniki, kjer ostajajo objavljeni tudi vsi pretekli napovedniki.

Vabljeni v knjižnico.

 Gkfb naslovna spletna

Več
četrtek, 14. november 2019

Program Tedna splošnih knjižnic

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Slovenske splošne knjižnice svoj dan praznujemo vsako leto 20. novembra, dogodki pa se že nekaj let vrstijo kar cel teden. In letos ni nič drugače. Dogodki bodo potekali v tednu od 18. do 22. novembra 2019 v knjižnici. Vabljeni v našo družbo.


ponedeljek, 18. november 2019 — Zelena knjižnica ali Eko dan

V osrednjem razstavnem prostoru smo pripravili prav poseben kotiček – Zeleno knjižnico. V njej najdete knjige, revije, časnike, ki govorijo o naravi; bodisi je to roman o živalih, priročnik za vrtnarjenje ali knjiga o okoljski problematiki. Če bi raje pogledali dokumentarni film, bo na voljo tudi izbor DVD-jev. Da bodo police zaživele v zeleni barvi in zelenju, nam bo na pomoč priskočila Vrtnarija Koršič. Zeleno knjižnico smo prostorsko ločili z lepenko, ki jo bodo na ta dan v dopoldanskem času poslikali dijaki Umetniške gimnazije likovne smeri Nova Gorica pod vodstvom Bogdana Vrčona.

torek, 19. november 2019, ob 18. uri pri klavirju  — Rastemo s Primorci beremo

Na zaključni prireditvi bralne sezone Primorci beremo bomo gostili pisatelja Marka Sosiča. Z njim se bo pogovarjal Jani Kuštrin. Večer bomo za konec popestrili s toplim kostanjem in dišečim kuhanim vinom.
Več o dogodku: tukaj.

sreda, 20. november 2019 — Dan slovenskih splošnih knjižnic: dan brezplačnega vpisa

20. novembra praznujemo vse slovenske splošne knjižnice. Na ta dan vam zato poklanjamo brezplačni vpis, jabolka s sporočilom in do pet odpisanih knjig.

četrtek, 21. november 2019

Ob 11. uri v dvorani: Pravica vedeti - Mladi sprašujejo, župan odgovarja

V knjižnici se zavedamo, da so podnebne spremembe velik problem današnjega časa, ter si želimo, da bi živeli v čisti in ekološko osveščeni občini. Zato bomo v Goriški "zeleni" knjižnici gostili župana Mestne občine Nova Gorica dr. Klemna Miklaviča, ki bo mladim odgovarjal na vprašanja o ekološki problematiki v našem okolju in jim predstavil, kako se občina spopada z njimi. Dogodek je odprtega tipa. Vabljeni, da prisluhnete mladim in županu pri pogovoru.

Ob 16. uri v Mojstrovalnici: Borov gozdiček v malem: ustvarjalna delavnica s 3-D svinčniki

Tokrat bomo v Mojstrovalnici s 3-D svinčniki ustvarili priljubljeno sprehajališče in igrišče za knjižnico -  Borov gozdiček. Ustvarjali bomo z materialom PLA (polilaktična kislina), ki je narejen na osnovi obnovljivih virov, kot sta koruzni škrob in sladkorni trs, je razgradljiv in se ga lahko tudi reciklira.
Prijave na delavnico sprejemamo na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefon 05 33 09 131 (ko je Mojstrovalnica odprta; ponedeljek, sreda in petek, od 12. do 16. ure). 

petek, 22. november 2019  

Na zadnji dan praznovanja boste v Zeleni knjižnici lahko izbirali med nekaj posebnimi odpisanimi knjigami, ki niso našle prostora na naših policah, a imajo gotovo zanimivo vsebino za izbrane okuse. Čeprav se Teden splošnih knjižnic zaključuje, vam bo Zelena knjižnica v osrednjem razstavnem prostoru zatočišče nudila do 30. novembra 2019.

 

Teden splošnih knjižnic poteka v sodelovanju z:

TSK2019 logo

 

 

 

 

 

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

 

 

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Miren

V Krajevni knjižnici v Mirnu bo v novembru potekal tečaj Osnove uporabe pametnih telefonov.

Srečanja bodo ob četrtkih od 14:00 do 16:15 v Krajevni knjižnici Miren. Prijave so obvezne, zbiramo jih do 7. novembra 2019 na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali 05 / 335 31 00.

Tečaj je za udeležence brezplačen. Nastaja v sodelovanju med Ljudsko univerzo Nova Gorica, Občino Miren Kostanjevica, ki ga sofinancira, in Goriško knjižnico.

Vabljeni.

Več
sreda, 30. oktober 2019

Sporočamo žalostno vest

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo žalostno vest, da je umrl dolgoletni sodelavec Goriške knjižnice in njen prvi strokovni delavec g. Marijan Brecelj.

Več kot trideset let je bil zaposlen v Goriški knjižnici kot vodja študijskega oddelka. Oblikoval je knjižnično zbirko, zbiral domoznansko gradivo in gradivo posebnih zbirk; vse je še danes urejeno tako, kot si je zamislil. Objavil je številne strokovne ocene, poročila, bibliografije, prevode, biografije in slovarje, bil je pobudnik mednarodnih sodelovanj in razstav, sodelavec in član več uredništev. Dolga desetletja je skrbel tudi za Škrabčevo knjižnico na Kostanjevici v Novi Gorici. Od leta 1978 do upokojitve leta 1990 je bil zaposlen v knjižnici Goriškega muzeja. Njegovo delo je bilo večkrat prepoznano in nagrajeno: bil je prejemnik Čopove diplome (1967), Bevkove nagrade (1978) in Goropevškove listine (2018).

Dragi Marijan, tvoje sledi so vidne povsod v našem delu, ohranili te bomo v toplem spominu. Njegovi družini izrekamo iskreno sožalje.

kolektiv Goriške knjižnice

Več
četrtek, 24. oktober 2019

November v knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Snujemo, pripravljamo, tudi v novembru, in vabimo v našo družbo na številne dogodke. Najprej na potepe, popeljali nas bodo po Poti Alpe Adria z Nino Kopčavar, kasneje pa v Skandinavijo z Mojco Pajk. Potem v sproščujoči svet ustvarjanja in pravljic, kot običajno, za otroke in odrasle. V svetu črk, besed in knjig se bomo srečali z Aljo Furlan in njeno novo slikanico Pletilke ter z urednikom, prevajalcem, kritikom, pisateljem Alešem Bergerjem. Spoznali bomo evropske pisateljice na Slovenskem v 19. stoletju, za kar bo poskrbela dr. Tanja Badalič. Prostor bosta poleg obstoječih razstav popestrili tudi dve novi: eno pripravljamo mi (naj tema ostane še skrita), drugo Branko Morenčič o prvi svetovni vojni in Goriških brdih.

Predvsem pa bomo praznovali! 20. novembra obeležujemo dan slovenskih splošnih knjižnic, program bo bogat in zanimiv, aktivnosti bodo potekale med 18. in 22. novembrom 2019.

Več
sreda, 23. oktober 2019

Obvestilo o spremenjenem urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obiskovalcem knjižnice sporočamo, da bo knjižnica v soboto, 2. novembra 2019, zaprta.

Več
petek, 04. oktober 2019

Nagrada za film Rastem z e-viri

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Veselimo se zmage - na tekmovanje 1. Knjižničarski filmski festival smo prijavili kratek film Rastem z e-viri in med dvajsetimi prijavljenimi zmagali! Festival je potekal v okviru 12. Posveta za splošne knjižnice na Hrvaškem.

Scenarij, glasba in glas: Peter Harl
Snemalca: Jaka Čurlič in David Verlič
Montaža: Jaka Čurlič
Hvala dijakom, ki so sodelovali pri snemanju!

Plitvička jezera, 2.-4. oktober 2019

Če ga še niste videli, se ga lahko ogledate na kanalu Youtube na tej povezavi.

 

Več
torek, 24. september 2019

Barvito jesensko branje

 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Narava nam bo vsak hip ponudila neskončno toplih barvnih odtenkov, mi pa začenjamo nov cikel mini nagradne bralne značke za mlade od 9 do 18 let, Barvito jesensko branje.

Sodeluješ lahko od 23. septembra do 21. decembra 2019: preberi 4 dobre knjige in izpolni zgibanko, oddaj jo na mladinskem oddelku v Kotičku za mlade. Sledi nagrada.

Še namig za lažjo izbiro: pomagaš si lahko s portalom Dobreknjige.si, kjer so predstavljeni številni mladinski romani. Na strani izberi zavihek žanri in se pomakni na konec strani, kjer so povezave do mladinskih romanov po žanrih. Bližnjica je tukaj.

Pripravljamo še nekaj novosti, ki jih bomo sproti predstavili v Kotičku za mlade. Recimo zmaje. No, ne zmajev, leposlovje na temo zmajev.

Foto: Rajko Gorjan

 

Več
torek, 24. september 2019

Oktober v knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Krajši dnevi so pred vrati in oktober je kot nalašč za obisk knjižnice. Čakamo vas z zanimivim programom.

Vračajo se ustvarjalne srede in otroški torki: ponovno bomo ustvarjali, otroci bodo lahko prisluhnili tudi pravljicam. Ustvarjalnico za otroke napovedujemo še v Krajevni knjižnici Šempeter. Mini nagradna bralna značka za mlade začenja nov cikel, seveda jesenski. Za vse ljubitelje zmajev – ja, zmajev – bo v Kotičku za mlade izpostavljeno mladinsko leposlovje na to ognjeno temo. Literarna četrtka bosta zasedla osrednji del meseca. Gostili bomo dolgoletnega učitelja slovenščine in univerzitetnega profesorja ter prešernoslovca doc. dr. Zorana Božiča ter pisatelja in pesnika Ferija Lainščka. Prisluhnili bomo potopisnemu predavanju o Trinidadu in Tobagu. Vabimo še na sprehod med dvema razstavama. Na ogled bodo grafike in risbe Vena Pilona iz zbirke Franja Pavšiča ter fotografije članov Društva upokojencev Ajdovščina Primorski škljoc.

Vse dogodke bomo pravočasno najavili predstavili. Vabljeni v našo družbo.

Več
ponedeljek, 23. september 2019

Radi prisluhnemo, radi ustvarjamo

 • Ciljna skupina Otroci, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Čutite, kako je zrak hladnejši in dnevi krajši? Svetloba je bolj redka in mehka, prve jesenske dežne kaplje močijo okna. Ravno prav za malo bolj umirjene dejavnosti. Otrokom vseh starosti z veseljem sporočamo, da se z oktobrom vračajo ustvarjalne delavnice in ure pravljic.

Male duše so vabljene na otroške torke. V oktobru bosta dve pravljični uri in dve ustvarjalni delavnici. Izmenično si bodo sledile ob torkih, začenjamo pa že 1. oktobra 2019 ob 17. uri s pravljico. Uganete, kje se dobimo?

Ustvarjalni delavnici za odrasle bosta dve, tako kot do zdaj ob sredah. Začnemo drugo sredo v mesecu, torej 9. oktobra 2019 ob 17. uri. Ustvarjali bomo z Anko Krpan Skomina. Naslednjič bo z nami Ana Đorđević, to bo sreda, 23. oktobra 2019. Pri klavirju.

Vabljeni.

Več
torek, 17. september 2019

Evropska noč raziskovalcev

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V knjižnici se pridružujemo Evropski noči raziskovalcev pod skupnim imenom Noč ima svojo moč. Organizacije, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, na ta dan odprejo svoja vrata, da bi širši javnosti predstavile poklic in življenje znanstvenika, so zapisali na spletni strani, kjer je dostopen tudi program drugih prireditev po Sloveniji.

V petek, 27. septembra 2019, v knjižnici gostimo dva dogodka:

ob 17. uri prof. dr. Aleš Vaupotič: Literarne pešpoti in literatura na stičišču v projektu EDUKA2, predavanje, pri klavirju,
ob 18. uri Kuharska knjiga dr. Angele Piskernik, predvajanje dokumentarnega filma, v dvorani.

Prijazno vabljeni.

Projekt pripravljajo Ustanova Hiša Eksperimentov Ljubljana, Institut Jožef Stefan Ljubljana, Slovenija, Tehniški muzej Slovenije ter Kemijski inštitut Ljubljana.


OBVESTILO
Prišlo je do spremembe programa: namesto predavanju dr. Ane Toroš bomo prisluhnili predavanju prof. dr. Aleša Vaupotiča.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V Nacionalnem mesecu skupnega branja 2019 so na portalu Dobreknjige.si odprli posebno poličko za dobre knjižne citate. Vabljeni k objavljanju ali prebiranju misli, ki so nagovorile druge bralce!

Več
ponedeljek, 09. september 2019

ODPOVED DOGODKA: Potopisno predavanje

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo, da odpade potopisno predavanje Trinidad in Tobago, ki smo ga napovedali za danes, ponedeljek, 9. septembra 2019. Hvala za razumevanje.

Fotografija je simbolična, vir: Pixabay.

Več
 • Ciljna skupina Otroci

V mesecu septembru bomo vsakemu prvošolcu, ki se bo vpisal v našo knjižnico, podarili slikanico Pravljica za račko. Prvošolke in prvošolci zato vabljeni, da nas s starši obiščete v knjižnicah v Novi Gorici, Biljah, Braniku, Desklah, Kanalu, Prvačini, Renčah, Solkanu, Šempetru ali na potujoči knjižnici. Velja torej v vseh enotah Goriške knjižnice v septembru ob začetku šolskega leta 2019/20.

Več
sreda, 28. avgust 2019

September v knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Septembra pripravljamo zanimive dogodke in srečanja. Podali se bomo na potopisno predavanje v Trinidad in Tobago, prisluhnili Glasbenim izvirom s Sabino Vostner, v okviru vseslovenskega projekta Noč ima svojo moč bomo gostili dr. Ano Toroš s predavanjem in si ogledali dokumentaren film Kuharska knjiga dr. Angele Piskernik.

Na ogled bodo zanimive razstave: razstava ročnih del Bože Brosche, priložnostna razstava o Bevkovih zapisih ljudskega izročila, razstava udeležencev likovne šole v Mestni galeriji Nova Gorica ter razstava anastatične kopije prvega tiska »editio princeps« Božanske komedije iz leta 1472.

Vsem, ki že pogrešate pravljične in ustvarjalne svetove, sporočamo, da nanje nismo pozabili - začenjamo oktobra.

Napovednik za september 2019 si lahko ogledate tukaj, vse dogodke pa bomo pravočasno tudi najavili in predstavili.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V poletnem času bomo predvajali otroške in mladinske filme - v sodelovanju z naročniškim videom na zahtevo Voyo. Brezplačni ogledi bodo vsak dan od ponedeljka do petka ob 16. uri pri klavirju. Začnemo v sredo, 10. julija 2019. Vabljeni.

Več
 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Ste že slišali, da je Mojstrovalnica v juliju in avgustu odprta od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro?

Vabljeni – pridite in preizkusite ustvarjanje s 3D svinčniki, 3D tiskalnikom, 3D skenerjem ali skiciranjem predmetov ter Tihi glasbeni studio OLLO!

 

Več
sobota, 29. junij 2019

Vrečke presenečenja

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Tudi letos lahko za poletno branje izberete vrečko presenečenja. V praktičnem paketku čaka pet knjig: štiri so leposlovne, ena pa poljudno strokovna.
Vrečke z izborom za odrasle dobite na glavnem izposojevalnem pultu. Vrečke z izborom za mladino čakajo na mladinskem oddelku. Ločene so v dve starostni stopnji, prepoznate jih po nalepkah (modra od 9 do 12 let, zelena od 13 let naprej).
Na voljo bodo v juliju in avgustu 2019.

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vabljeni v počitnice z mini »poletno bralno značko« za otroke. Med poletnimi knjigami, ki smo jih pripravili na oddelku za cicibane, izberite dve pravljici in uživajte v branju. Potem izpolnite in oddajte zgibanko. Vsak mesec bomo dvakrat žrebali nagrade. Poteka v juliju in avgustu. Vabljeni k branju in sodelovanju.
Vir ilustracije: Pixabay

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V juliju in avgustu vabimo otroke, da se nam pridružijo in prisluhnejo pravljici ali z nami ustvarjajo. Dobimo se vsak dan od ponedeljka do petka ob 10.30 na oddelku za cicibane. Dogodki so brezplačni.
Delavnice so animacija in ne varstvo otrok. Namenjene so otrokom, starejšim od 4. let, oziroma otrokom, ki lahko sami sedijo pri mizi in sledijo navodilom.

Več
petek, 28. junij 2019

Knjižnica na bazenu

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Knjižnica na bazenu že vrsto let spremlja živžav in počitnice na bazenu Mestnega kopališča Nova Gorica in letos ni nič drugače. Knjige za družbo ali napeto branje, za bralce vseh starosti čakajo v prvem nadstropju na terasi. Knjižna polička je postala prava stojnica, ki z več prostora prinaša tudi več izbire. Lepo se imejte.

Več
 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Končno poletje, končno počitnice. Končno več časa za tisto, kar nas veseli. Tudi branje. Mini nagradna bralna značka je namenjena mladim med 9. in 18. letom in bo trajala od 23. junija do 21. septembra 2019.

Preberi 4 dobre knjige in izpolni zgibanko, ki jo dobiš in izpolnjeno oddaš na mladinskem oddelku v kotičku za mlade. Sledi nagrada.

Ne veš, kaj izbrati? Pomagaš si lahko s portalom Dobreknjige.si, kjer so predstavljeni številni mladinski romani. Na strani izberi zavihek žanri in se pomakni na konec strani, kjer so povezave do mladinskih romanov po žanrih. Bližnjica je tukaj.

Vir fotografije: Pixabay

Več
četrtek, 01. avgust 2019

Obvestilo o urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Od 1. julija do 31. avgusta 2019 bo knjižnica odprta od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, v soboto bo zaprta.

urnik centralne enote
ponedeljek – petek 7.00 – 19.00
sobota zaprto

Mojstrovalnica
ponedeljek – petek 10.00 – 17.00

domoznanski oddelek
ponedeljek – sreda 11.00 – 19.00
četrtek – petek 7.00- 15.00
sobota zaprto

Potujoča knjižnica julija in avgusta miruje.

Krajevna knjižnica Bilje
sreda 15.00 – 18.00

Krajevna knjižnica Solkan
torek 13.00 – 18.00

Krajevna knjižnica Šempeter
ponedeljek 9.00 – 14.00
četrtek 13.30 – 18.30

Krajevna knjižnica Kanal
sreda 14.00 - 18.00

Krajevni knjižnici Prvačina in Branik - ponedeljki po razporedu:

ponedeljek

Branik

Prvačina

1. julij

11.00 – 14.00  

15.00 – 18.00  

8. julij

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

15. julij

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

22. julij

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

29. julij

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

5. avgust

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

12. avgust

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

19. avgust

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

26. avgust

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Res so se zaključili: dogodki, nagradna žrebanja, anketa, številne ugodnosti. Več kot 40 sodelujočih je soustvarjalo 23 dogodkov 13. Goriških dnevov knjige. Mi si jih bomo zapomnili po lepo preživetem času, po izbranih sogovornikih in njihovih zanimivih mislih, po svežem pomladnem zraku atrija, po povezovanju med ljudmi in ustanovami, po glasbi, ki je začela in končala naše druženje.

Hvala vsem, ki ste nas obiskali in nam s tem izrazili podporo in naklonjenost, hvala vsem našim gostom in vsem sodelujočim, ki so se odzvali na povabilo k sooblikovanju programa. Hvala sponzorjem, brez katerih Goriški dnevi knjigi ne bi bili tako lepi.

Da še malo podaljšamo doživetje, da spomin ne prehitro obledi, vabimo k ogledu fotogalerije 13. GDK, ki smo jo po dnevih sproti ustvarjali na Facebook profilu Goriške knjižnice.

Ob letu osorej pa …

ponedeljek, 15. april 2019
torek, 16. april 2019
sreda, 17. april 2019
četrtek, 18. april 2019
petek, 19. april 2019

 

Več
ponedeljek, 15. april 2019

Program v petek, 19. aprila

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Program ob zaključku 13. Goriških dnevov knjige in Noč knjige 2019 v Goriški knjižnici.

Predstavitev slikanice Pravljica za račko z Nevenko Vrančič        
ob 17. uri
77 GDK dekonstrukt 2019 09Lokacija: Goriška knjižnica, pri klavirju oz. v atriju knjižnice

Več o dogodku: tukaj.

 

Odprtje 13. bralne sezone Primorci beremo z Miho Mazzinijem in Carmen L. Oven             
ob 18.30
Mazzini002Lokacija: Goriška knjižnica, v atriju knjižnice

Več o dogodku: tukaj.

 

 

Moya v Goriški knjižnici
ob 20. uri
MoyaDo zvezd in nazaj, glasbeni nastop ob zaključku 13. GDK in v Noči knjige 2019            
Lokacija: Goriška knjižnica, v atriju knjižnice            

Več o dogodku: tukaj.

Ob koncu večera bo potekalo nagradno žrebanje. Pokrovitelj nagrade je Ošterija Žogica v Solkanu, ki izžrebancu podarja štiri darilne bone za slastno pico.

Še namig: prinesite si seboj kakšno toplejše oblačilo, ogrinjalo ali odejico, da vas v večernih urah v atriju ne bo zazeblo.

 

 

13. Goriški dnevi knjige potekajo do 15. do 19. aprila 2019. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program prireditev v Noči knjige v Goriški knjižnici in 13. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Pokrovitelji Noči knjižnice v Goriški knjižnici:

logoti Nocknjige

 

 

 

 

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

logoti vsi GDK

Več
sobota, 13. april 2019

Program v četrtek, 18. aprila

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Delavnica risanja stripa za srednješolce z Ivanom Mitrevskim
ob 17. uri
MitrevskiLokacija: Goriška knjižnica, dvorana

Več o dogodku: tukaj.
Ilustracija: I. Mitrevski

 

Predstavitev zbornika Literarnega kroga Kulturnega društva Slavec Solkan Pisano
ob 18. uri
lit prepletanjaZKD Nova Gorica in Goriška knjižnica v sodelovanju z JSKD Nova Gorica in Kulturnim društvom Slavec Solkan  
V okviru VII. Goriških literarnih prepletanj 2019.
Lokacija: Goriška knjižnica, pri klavirju

Več o dogodku: tukaj.

 

Dogodki ostalih sodelujočih

Odprtje dopolnjene gostujoče razstave O živalih in ljudeh Etnografskega muzeja iz Zagreba
ob 19. uri
Lokacija: Goriški muzej, Grad Kromberk
Več o dogodku: tukaj.

Primož Turk: Descartesovo razumevanje človeka, predavanje
ob 19. 30
Društvo humanistov Goriške          
Lokacija: Carinarnica
Več o dogodku: tukaj.

 

13. Goriški dnevi knjige potekajo do 15. do 19. aprila 2019. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 13. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

logoti vsi GDK

Več
petek, 12. april 2019

Program v sredo, 17. aprila

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obisk avtorice Ljube Krušič v Krajevni knjižnici Kanal
ob 10:15
Krusic NadininaOtrokom iz Vrtca Kanal bo pripovedovala zgodbico Od zrna do kruha: Nadinina pekarna.
Ljuba Krušič v okviru Goriškega Literarnega kluba GOVORICA v sodelovanju z Goriško knjižnico
Lokacija: Krajevna knjižnica Kanal

Več o dogodku: tukaj.           

Knjižne POPslastice z Raiven
ob 13. uri
Raiven fotoUrsaPremikPogovor bo vodila Tina Podgornik.              
Lokacija: Goriška knjižnica, pri klavirju oziroma v dvorani knjižnice

Več o dogodku: tukaj.
foto: Urša Premik

 

Predstavitev knjige Krpanke
ob 18. uri
KrpankeSodelujejo avtorica, dr. Megi Rožič, Cirila Pregelj, Domen Kozinc in Mirjam Furlan.
Darinka Kozinc v sodelovanju z Goriško knjižnico    
Lokacija: Goriška knjižnica, pri klavirju

Več o dogodku: tukaj.

 

 

Dogodki ostalih sodelujočih

Barbara Borčić: Samoorganiziranje v umetnosti ali Kjer se srečata umetniška in teoretska praksa, predavanje
ob 19. uri
Kulturni dom Nova Gorica in Mestna Galerija Nova Gorica v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo.
Lokacija: Mestna galerija Nova Gorica
Več o dogodku: tukaj.

Nekaj ljudi išče srečo in crkne od smeha, gledališka predstava
ob 19. uri
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica              
Člani Goriške knjižnice imajo ob predložitvi članske izkaznice popust pri nakupu vstopnice za to predstavo.
Lokacija: SNG Nova Gorica, mali oder

 

13. Goriški dnevi knjige potekajo do 15. do 19. aprila 2019. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 13. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

logoti vsi GDK

Več
sreda, 10. april 2019

Program v torek, 16. aprila

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obisk avtorice Ljube Krušič v Krajevni knjižnici Šempeter
ob 10. uri
Krusic NadininaOtrokom iz Vrtca Šempeter, Enota Žarek, bo pripovedovala zgodbico Od zrna do kruha: Nadinina pekarna.
Ljuba Krušič v okviru Goriškega Literarnega kluba GOVORICA v sodelovanju z Goriško knjižnico           
Lokacija: Krajevna knjižnica Šempeter.

Več o dogodku: tukaj. 

Pravljično srečanje ODPRI OČI!
ob 17. uri
pravljica GDKDijaki slovenskega licejskega pola Gregorčič-Trubar in Klasičnega liceja Dante Alighieri iz Gorice pripovedujejo pravljice.
V sodelovanju Goriška knjižnica, NŠK – Feiglova knjižnica, Centro Studium Gorizia. V sklopu Tedna otroške literature Librilliamo
Lokacija: pravljična soba v knjižnici

Več o dogodku: tukaj.

Mojstrovalnica
od 12. do 19. ure
06 mojstrovalnica logo M miniVse ljubitelje sodobne tehnologije vabimo v Mojstrovalnico. Na dan, ko je običajno zaprta, odpira svoja vrata in ima podaljšan urnik.
Lokacija: Goriška knjižnica, Mojstrovalnica

 

Dogodki ostalih sodelujočih

Obisk avtorice Darinke Kozinc v Otroškem vrtcu Pikapolonica v Štandrežu
ob 10.30
Otrokom bo pripovedovala Zgodbico o stolu in druge pravljice
Darinka Kozinc v okviru Goriškega Literarnega kluba GOVORICA v sodelovanju z Goriško knjižnico
Dogodek je namenjen vrtčevskim otrokom in je zaprtega tipa.

Knjižna čajanka z Romeom in Julijo
ob 12:45
Pogovor in branje dramskega dela ter ogled šolske knjižnice in čitalnice.         
Knjižničarski krožek Osnovne šole Šempas in Literarni krožek Gimnazije Nova Gorica
Lokacija: Knjižnica Gimnazije Nova Gorica

Pogovor o slovničarstvu in jezikovnem svetovanju ob izidu zbornika Škrabčevi dnevi 10
ob 18. uri
Univerza v Novi Gorici
Lokacija: Galerija Frnaža Nova Gorica
Več o dogodku: tukaj.

Živali v umetnosti srednjega veka na Slovenskem, predavanje
ob 19. uri
Predava dr. Ana Krevelj, ZVKDS OE Novo mesto.
iz cikla večerov ob razstavi O živalih in ljudeh           
Lokacija: Goriški muzej, Grad Kromberk

 

13. Goriški dnevi knjige potekajo do 15. do 19. aprila 2019. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 13. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

logoti vsi GDK

Več
ponedeljek, 08. april 2019

Program v ponedeljek, 15. aprila

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Odprtje XIII. Goriških dnevov knjige
ob 12. uri

IMG 2191Nastop otrok iz Vrtca Nova Gorica, enota Julka Pavletič Solkan
Twirling-mažoretno društvo Nova Gorica    
Uvodna nagovora župana MONG in direktorice knjižnice
Glasbeni nastop Matija Bolčina in Mara Rogelja
Lokacija: na ploščadi med knjižnico in arhivom (v primeru dežja v knjižnici pri klavirju)

Več o dogodku: tukaj.

 

(R)evolucija Goriške knjižnice
ob 18. uri

revolucijaOgled kratkega filma Knjižnica na travniku, ki mu sledi pogovor o tem, kako smo s knjige prešli na bralnike in kako smo iz glasbene sobe ustvarili makerspace. Je knjižnica mračna skladovnica knjig ali odprta/svetla/ustvarjalna častilka znanja? Z nami bodo zanimivi nekdanji in sedanji akterji pri razvoju naše knjižnice.
Lokacija: dvorana Goriške knjižnice

Več o dogodku: tukaj.

 

Otrok z avtizmom v svetu pravljic, razstava
OSKozara razstavaOsnovna šola Kozara Nova Gorica 
Lokacija: razstavni prostor na mladinskem oddelku, od 8. do 19. aprila 2019

Več o razstavi: tukaj.

 

Pravljični svinčniki, razstava ilustracij Ivana Mitrevskega in Michele Occhi     
Occhi MitrevskiGoriška knjižnica, NŠK – Feiglova knjižnica, Centro Studium Gorizia in Kulturni dom Gorica      
Lokacija: osrednji razstavni prostor, od 15. do 30. aprila 2019

Več o dogodku: tukaj. 
Foto: NŠK - Feiglova knjižnica

Obisk avtorice Ljube Krušič v Krajevni knjižnici Šempeter
ob 10. uri
Krusic Nadinina
Otrokom iz Vrtca Šempeter, Enota Mavrica, bo pripovedovala zgodbico Od zrna do kruha: Nadinina pekarna.
Ljuba Krušič v okviru Goriškega Literarnega kluba GOVORICA v sodelovanju z Goriško knjižnico           
Lokacija: Krajevna knjižnica Šempeter

Več o dogodku: tukaj. 

 

13. Goriški dnevi knjige potekajo do 15. do 19. aprila 2019. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 13. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

logoti vsi GDK

Več
torek, 02. april 2019

Dehteče pomladno branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Pomlad je tu, prav zares, z njo pa novo četrtletje zanimivega branja. Mini nagradna bralna značka za mlade od 9 do 14 let bo trajala do 21. junija 2019. Preberi 4 dobre knjige, izpolni zgibanko (dobiš jo na mladinskem oddelku v kotičku za mlade) in počakaj na nagrado.

Kaj izbrati? Pomagaš si lahko s portalom Dobreknjige.si, kjer so predstavljeni številni mladinski romani. Na strani izberite zavihek žanri in se pomaknite na konec strani, kjer so povezave do mladinskih romanov po žanrih. Bližnjica je tukaj.

Foto: Rajko Gorjan

 

 

Več
sreda, 20. marec 2019

Podarjamo odpisane revije

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Tudi letos smo pripravili teden brezplačnih revij. Od 25. do 30. marca 2019 nas lahko obiščete na časopisnem oddelku in si izmed odpisanih naslovov brezplačno vzamete, kar vas zanima.

Vabljeni.

Več
ponedeljek, 18. februar 2019

Pust v Goriški knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na pustni torek, 5. marca 2019, bomo vsem pustnim maskam, ki nas bodo obiskale, omogočili vračilo gradiva brez zamudnine. Ugodnost velja samo za pustne maske in le na pustni torek. Ugodnost velja za vse enote Goriške knjižnice, tudi za potujočo knjižnico in za krajevne knjižnice.

Za vsakega se bo našlo tudi kaj pustno sladkega.

Foto: Pixabay

 

Več
sreda, 30. januar 2019

Obvestilo o urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da bo knjižnica v soboto, 9. februarja 2019, zaprta.

 

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V petek, 18. januarja 2019, bo knjižnica zaradi organizacijskih priprav na slavnostno prireditev ob 70-letnici zaprta do 17. ure. Vrata bo odprla ob 17. uri, da bomo lahko skupaj praznovali. Izposoja in vračanje gradiva ta dan ne bosta mogoča.

Ta dan bosta zaprti tudi Krajevna knjižnica Bilje in Krajevna knjižnica Solkan. Potujoča knjižnica bo obiskala kraje po razporedu.

 

Več
četrtek, 10. januar 2019

Zasneženo zimsko branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Zima, mraz in dolgi popoldnevi: pravi čas za knjigo. Zato začenjamo nov krog mini bralne značke za mlade, ki bo trajal vse do pomladi, do 21. marca 2019.

Enako kot v drugih letnih časih mlade med 9. in 18. letom vabimo, da preberejo štiri poljubne knjige, izpolnjeno zgibanko oddajo v Kotičku za mlade in počakajo nagrado.

Avtor fotografije: Uroš Brezavšček 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Goriška knjižnica je v začetku decembra prejela Priznanje v letošnji turistično-ocenjevalni akciji 32. Ogledalo mojega okolja 2018. Zmagala je v kategoriji F - objekti prijazni invalidom in starejšim.

Nagrado podeljujejo TD Nova Gorica, TD občine Šempeter-Vrtojba, KS Solkan in TD Most na Soči. Podelitev je bila v Šempetru pri Gorici v četrtek, 6. decembra 2018.

Ogledalo2018

 

Več
ponedeljek, 31. december 2018

Obvestilo o urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V prazničnem času bo imela knjižnica nekoliko spremenjen urnik. V ponedeljek, 24. decembra 2018, bo odprta od 8. do 13. ure. Mojstrovalnica bo ta dan zaprta. V ponedeljek, 31. decembra 2018, bo knjižnica zaprta.

Krajevni knjižnici v Braniku in Prvačini bosta v ponedeljek, 24. decembra, in v ponedeljek, 31. decembra 2018, zaprti.

Vse ostale dni bo knjižnica odprta po rednem urniku.

Želimo vam lepe praznike in veliko dobrega v novem letu.

Več
ponedeljek, 26. november 2018

December v knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Pred nami je že najlepši mesec v letu, praznični december. Da bo decembrsko doživetje še bolj prijetno, v Goriški knjižnici pripravljamo bogat program, ki bo popestril zimske dneve in popoldneve.

Obiskala nas bo Dajana Čataković s potopisnim predavanjem o Indoneziji, mag. Violeta Irgl ter Jana Debeljak bosta na delavnici predstavili knjigo Konec molka: kako naj otroka, ki doživi travmatično izgubo matere ali očeta, podpremo in mu pomagamo. O avtizmu bo spregovorila prof. def. Patricija Lovišček, ustanoviteljica zasebnega zavoda Modri december, Zavod za spodbujanje zavedanja avtizma in Aspergerjevega sindroma Koper. Dogodek sooblikuje Društvo OKO, Kojsko.

Za mlade nadaljujemo z mini nagradno bralno značko, za otroke pripravljamo ustvarjalno delavnico, uro pravljic in gledališko predstavo Škratka Sladka v izvedbi Gledališča KU-KUC. V decembru ne zamudite ustvarjalnih delavnic za odrasle, pripravljamo pa tudi Miklavževe Knjižne POPslastice, naš gost bo Marko Soršak – Soki.

V sklopu literarnih četrtkov bomo predstavili knjigo Eveline Umek Odtisi v času ter Silva Vremca Ujeti veter. Na ogled bodo štiri razstave; Elda Piščanec, slike in grafike, likovna razstava Milene Isakoski, razstava Črtice občutkov, ki jo pripravljata Polona Novak in Rok Sevšek ter razstava izdelkov VDC Nova Gorica.

V sodelovanju z Medobčinskim društvom prijateljev mladine za Goriško v Krajevni knjižnici Branik pripravljamo božično-novoletno ustvarjalnico za otroke.

Želimo vam lepe, čarobne in praznične decembrske dni. Veseli bomo, če jih boste delili z nami.

Lepo vabljeni.

Več
četrtek, 08. november 2018

Odpade predavanje Slovenija drugače …

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da odpade potopisno predavanje Dejana Ogrinca Slovenija drugače, po športno!, ki smo ga napovedali za ponedeljek, 12. novembra 2018. Predavanje bo izvedeno v januarju 2019. Hvala za razumevanje.

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

 

 

Več
ponedeljek, 05. november 2018

Prihaja dan splošnih knjižnic

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Splošne knjižnice v Sloveniji vsako leto 20. novembra obeležujemo svoj dan, ki ga bomo z vami praznovali kar cel teden. Pod skupnim sloganom Moja knjižnica praznuje in s skupnimi tematskimi sklopi, vendar vsaka knjižnica s svojim programom, pripravljamo dogajanja in vas vabimo v našo družbo med 19. in 23. novembrom.

Kaj vse pripravljamo v Goriški knjižnici, bomo objavili prihodnji teden.

Osrednji dogodek bo letos v Knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici v torek, 20. novembra 2018 ob 11. uri.

Več
sobota, 20. oktober 2018

Nove zvočne knjige

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V preteklih dneh smo iz Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne v dar prejeli 23 različnih naslovov zvočnih knjig. Postale so del naše zbirke in so na voljo za izposojo. Po vsebini so različne, od leposlovja za odrasle, mladinskih del do strokovnih knjig. Njihovo dostopnost in lokacijo v knjižnici lahko preverite na spodnjih povezavah.

Poleg navedenih naslovov v knjižnici tudi sicer hranimo manjšo zbirko zvočnih knjig.

Več
petek, 19. oktober 2018

Goropevškove nagrade 2018

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V Ljubljani so v petek, 19. oktobra 2018, podelili prve Goropevškove nagrade, ki so namenjene posameznikom za izjemne uspehe na področju domoznanstva in kulturne dediščine. Nagrado podeljuje Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

Prvi nagrajenec, prejemnik Goropevškove listine, je Marijan Brecelj, ki je bil dolgoletni vodja študijskega oddelka Goriške knjižnice, skrbnik Škrabčeve knjižnice na Kostanjevici in sodelavec Goriškega muzeja.

V Goriški knjižnici je njegovo delo zlasti vidno v zbranem domoznanskem gradivu in sploh oblikovanju domoznanske zbirke ter v ureditvi posebnih zbirk. Nagrado je v njegovem imenu sprejela hči Sara Pegan. V knjižnici smo ponosni, da smo del izjemnega življenja in dela domoznanca, knjižničarja, bibliografa, publicista in prevajalca Marijana Breclja.

Iskreno čestitamo!

 

Več
torek, 16. oktober 2018

Napovedujemo v novembru

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Dnevi se krajšajo in drevesa so si že nadela pisano paleto toplih jesenskih barv. Zunaj diši po kostanju in kakiju, narava se umirja, mi pa kljub temu pripravljamo program, ki bo v vsej svoji pestrosti še dodatno poživil jesenske barve in tudi vaše popoldneve.

V novembru 2018 se k nam vrača novinar Dejan Ogrinec z zanimivim potopisnim predavanjem Slovenija drugače, po športno! V otroških torkih nas bo obiskala Alja Furlan, v sklopu ustvarjalnih sred bomo znova odkrivali svojo domišljijo, nadaljevali bomo z mini nagradno bralno značko v Kotičku za mlade. Gostili bomo dr. Marjetko Golež Kaučič, avtorico znanstvene monografije Slovenska ljudska balada; svojo knjigo z naslovom Trst, Ljubjana, Dunaj in širni svet bo pri nas predstavil Bojan Grobovšek. V sklopu aktivnosti ob Dnevu splošnih knjižnic 2018 ter zaključne prireditve Primorci beremo 2018 pa nas bo obiskal dr. Mirt Komel s knjigo Medsočje. Na ogled bodo tudi tri zanimive razstave; Franjo Pavšič bo pripravil razstavo grafik Elde Piščanec, Milena Isakoski pa bo svoja likovna dela razstavila konec novembra. Ob vhodu v knjižnico bo na ogled razstava fotografij Jerneja Skrta, ki je skozi fotografski aparat portretiral literarno-likovne pare, ki so se izoblikovali na delavnici pod mentorstvom vizualnega umetnika Gregorja Maverja v sklopu natečaja Literars.

V času med 19. in 23. novembrom 2018 pripravljamo aktivnosti v sklopu Dneva splošnih knjižnic, ki bodo znane v začetku novembra. Naša knjižnica praznuje – pridite še vi!

Celoten program je dostopen tukaj.

Lepo vabljeni.

 

Več
ponedeljek, 24. september 2018

VIII. Gregorčičevi dnevi

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Vabljeni na dogodke v okviru VIII. Gregorčičevih dnevov, ki bodo potekali 5. in 13. oktobra 2018.

petek, 5. oktober 2018
ob 16. uri: Polaganje cvetja na Gregorčičev grob v Libušnjah
ob 17. uri: Kulturni program v Gregorčičevi rojstni hiši na Vrsnem

sobota, 13. oktober 2018
ob 9. uri: Pohod po Gregorčičevi poti

Podroben program prireditev v pdf. 

VIII. Gregorčičeve dneve organizira Goriški literarni klub GOvoRICA v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka, OŠ Kobarid, podružnica Smast in Društvom za kulturo, turizem in razvoj Renče.

 

Več
sobota, 22. september 2018

Prijetno jesensko branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Nova mladinska mini bralna značka je tu. Kako deluje, je že znano: med 23. septembrom in 21. decembrom 2018 preberi 4 dobre knjige, izpolni zgibanko in počakaj na nagrado. Za mlade med 9. in 18. letom, zgibanke dobite na mladinskem oddelku.

Če ne veste, kaj izbrati, si lahko pomagate tudi s portalom Dobreknjige.si, kjer so predstavljeni številni mladinski romani. Na strani izberite zavihek žanri in se pomaknite na konec strani, kjer so povezave do mladinskih romanov po žanrih. Bližnjica je tukaj.

Prijetno branje!

Foto: Rajko Gorjan

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Konec meseca, natančneje v petek, 28. septembra 2018, bomo v naši knjižnici gostili dva dogodka v sklopu projekta Noč ima svojo moč.

Ob 17.uri: dr. Iztok Arčon (UNG): Kako lahko z različnimi vrstami svetlobe opazujemo očem nevidni svet okoli nas? Predavanje bo pri klavirju.

Ob 18. uri: projekcija dokumentarnega filma Pisma iz Egipta. Ogled bo v dvorani, film traja 80 minut. Več o filmu na spletni strani Slovenskega filmskega centra.

Noč ima svojo moč pripravljajo organizatorji projekta Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije. Obsega aktivnosti, ki jih organizatorji pripravljajo v sklopu Evropske noči raziskovalcev v letih 2018 in 2019. Akcija je vseevropska ter opredeljuje program raziskovanja in tehnološkega razvoja Obzorje 2020 (Horizon 2020). Več o projektu lahko preberete na spletni strani Noč ima svojo moč.

Vabljeni!

OGLASonline

Več
petek, 14. september 2018

Oktober v Goriški knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Čisto tiho in skoraj neopazno prihaja jesen, saj še vedno uživamo v poletnih temperaturah in soncu. Narava se bo prav kmalu odela v tople jesenske barve, mi pa za ta čas, ko se dnevi krajšajo, pripravljamo program, ki bo pogrel in popestril vaš vsakdanjik.

V oktobru 2018 bomo gostili novinarja Dejana Ogrinca in njegovo potopisno predavanje Aljaska – dežela tisočerih obrazov, ponovno začenjamo z otroškimi torki in ustvarjalnimi sredami, nadaljujemo z mini nagradno bralno značko v Kotičku za mlade, obiskala nas bo Milena Miklavčič, avtorica knjige Ogenj rit in kače niso za igrače, 2. del: Babice, hčere in vnukinje ter dr. Barbara Kerkoč-Rudolf, ki bo pri nas predstavila priročnik Materinska šola malo drugače ali Kaj morate vedeti o sebi in svojem materinskem poslanstvu. JSKD Nova Gorica ter ZKD Nova Gorica v sodelovanju s knjižnico pripravljata predstavitev kataloga Literars, v sklopu katerega bo na ogled tudi priložnostna razstava. V Knjižnih POPslasticah nas bo obiskala Katarina Venturini, Univerza v Novi Gorici pa v sklopu Tedna Univerze v Novi Gorici pri nas pripravlja pogovorni večer ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja in 140. obletnici rojstva Zofke Kveder.

Na ogled bodo tudi tri zanimive razstave; v osrednjem razstavnem prostoru izdelki programa Likovne šole v Mestni galeriji Nova Gorica, v razstavnem prostoru na mladinskem oddelku pa se bosta v oktobru zvrstili kar dve razstavi; Dea Volarič in njena likovna dela o reki Soči ter Sanja Žgur z likovno razstavo ter izdelki iz umetnega usnja.

Pregled dogodkov je objavljen tukaj.

Prijazno vabljeni v našo družbo.

Več
ponedeljek, 03. september 2018

Bodite – ostanite obveščeni

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na vhodu v knjižnico smo med drsnimi vrati postavili novo informacijsko točko, namenjeno predstavitvi dogodkov, ki jih organiziramo v knjižnici. Na plakatnem mestu so napovedani prihajajoči dogodki, na mizici pa natisnjeni dodatni izvodi vabil, predstavitev in mesečnega napovednika, ki jih lahko vzamete.

V želji, da bi bili dogodki čim bolj po vaši meri, uvajamo še eno novost. Ob informacijski točki čaka tudi zvezek, kamor lahko zapišete svoje predloge: koga bi želeli spoznati v knjižnici, katere teme so tiste, o katerih bi želeli prisluhniti predavateljem, kaj pogrešate pri dodatnih vsebinah. Vse bomo skrbno pregledali in pri načrtovanju v okviru naših možnosti skušali ugoditi čim več željam.

Spreminjamo tudi način obveščanja. Ukinjamo namreč tiskana vabila, ki smo jih pošiljali po pošti, še naprej pa bomo pošiljali e-novice. Če nanje niste naročeni, vas vabimo, da to storite. Prijavite se lahko na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali preko modula na spletni strani knjižnice (izpolnite okna; na  e-naslov boste prejeli obvestilo, ki ga morate potrditi, da boste na e-novice tudi res naročeni).

Veseli bomo vašega odziva in vaših predlogov. Dobre ideje in stvari vedno nastanejo v sodelovanju.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Spoštovani uporabniki, bralci in obiskovalci prireditev Goriške knjižnice!

Poletni premor prireditev in dogodkov v Goriški knjižnici se počasi izteka. Z veseljem pričakujemo september in dogodke, s katerimi začenjamo drugo polovico letošnjega leta. Gostili bomo ultramaratonca Boruta Kerežija, igralko Mileno Zupančič in avtorja njene biografije Tadeja Goloba, svoji knjigi bosta predstavila tudi Primož Sturman: Gorica je naša in Eva Erpič: Kako te imeti rad?, Društvo za razvoj človeških vrednot Sathya Sai Baba pa bo predstavilo knjigo Tok božanske ljubezni. Na ogled bodo tri zanimive razstave: Moje prvo berilo, Pater Stanislav Škrabec tako in drugače in Iz zapuščine Franceta Bevka – knjižnica tudi letos sodeluje v Bevkovih dnevih 2018. In nazadnje: konec septembra 2018 bomo v sklopu projekta Noč ima svojo moč gostili dogodke in aktivnosti, ki jih organizatorji pripravljajo v okviru Evropske noči raziskovalcev. Celoten program si lahko preberete tukaj.

Obeta se torej barvit, pisan in zanimiv jesenski čas, ki bo poleg pestrosti prinesel obilo zvedavosti in topline v hladnih jesenskih večerih. Mi že odštevamo ter Vas nestrpno in z veseljem pričakujemo. To bo res ena lepa jesen!

 

Več
petek, 10. avgust 2018

Jaz in knjižnica, povabilo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V letu 2019 bo knjižnica praznovala 70 let, mi pa se že pripravljamo, da obletnico primerno obeležimo, tudi v sodelovanju z vami.

Kako smo si to zamislili, smo zapisali v Vabilu k sodelovanju, ki je dostopno tukaj in v knjižnici na dveh izpostavljenih mestih (na začetku in na vrhu glavnega stopnišča).

Veseli bomo vaših misli in zapisov. Časa je dovolj, do konca oktobra, vmes pa vam želimo sproščeno poletje.

Več
ponedeljek, 16. julij 2018

Knjižnica na bazenu

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Če se v teh poletnih dneh hladite ali rekreirate na bazenu Mestnega kopališča Nova Gorica, za družbo knjig nikar ne skrbite – smo poskrbeli že mi. V prvem nadstropju na terasi smo tudi letos postavili knjižnico na bazenu: tu na bralce čakajo leposlovne knjige za vse starosti, nekaj poljudnih strokovnih knjig, različne revije in tudi leposlovje v angleškem in italijanskem jeziku.

Vir fotografije: Pixabay

Več
četrtek, 12. julij 2018

Toliko knjig, kaj naj izberem?

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Pri branju leposlovja vam skušamo pot do dobre knjige malo olajšati. Pripravili smo izbor in knjige opremili s kratkim opisom, odlomkom iz knjige in jih ocenili s kriteriji vesela, humorna, nenasilna, domišljijska …

Pomagali smo si s spletnim portalom Dobreknjige.si, kamor slovenske splošne knjižnice prispevamo vsebine o kakovostnih leposlovnih knjigah.

Postojanko z dobrimi knjigami dobite v pritličju na začetku oddelka za leposlovje. Priloženi letak je lahko tudi priročna kazalka.

Več o projektu oz. portalu Dobreknjige.si, ki sta ga pripravili Knjižnica Koper in Goriška knjižnica in je s priključitvijo ostalih slovenskih splošnih knjižnic kmalu prerasel v vseslovenski projekt, lahko preberete tukaj.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Naše vrečke presenečenja gotovo že dobro poznate, zato smo letos izbiro popestrili in pripravili še tematske vrečke.

Če vas bolj vleče k branju romantike ali vojnih vsebin, vampirskih ali zgodovinskih zgodb … lahko izberete tematsko vrečko. Viktorijanski pripetljaji, odprave in pustolovščine, nobelovci, družinska navzkrižja, na valovih, bivši kresniki, vohunska ali romantična vrečka in drugi je samo nekaj naslovov, ki nakazujejo, kaj je skupna nit knjigam, ki se skrivajo v papirnatem paketu. Tema je zapisana na nalepki vsake tematske vrečke presenečenja.

Občajne in tematske vrečke presenečenja, v vsaki je pet knjig, dobite na glavnem izposojevalnem pultu.

Tako kot lani smo pripravili tudi vrečke presenečenja za mladino. Čakajo na mladinskem oddelku, pripravljene so za dve starostni stopnji, kar prepoznate po nalepkah (modra od 9 do 12 let, zelena od 13 let naprej).

Vrečke presenečenja bodo na voljo vse do konca avgusta 2018.

Več
četrtek, 14. junij 2018

Sončno poletno branje

 • Ciljna skupina Otroci, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obrat letnega časa je prinesel novo mini nagradno bralno značko za mlade. Namenjena otrokom in mladini med 9. in 18. letom: preberite štiri poljubne knjige, izpolnite zgibanko in jo oddajte v Kotičku za mlade na mladinskem oddelku. Čas je do 21. septembra 2018. Nagrade čakajo.

Fotografija: Dominik Budal

Več
petek, 03. avgust 2018

Obvestilo o urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Od 1. julija do 2. septembra 2018 bo knjižnica odprta od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, v soboto bo zaprta.

urnik centralne enote
ponedeljek – petek 7.00 – 19.00
sobota zaprto

Mojstrovalnica
ponedeljek – petek 10.00 – 17.00

domoznanska zbirka
ponedeljek – sreda 11.00 – 19.00
četrtek – petek 7.00- 15.00
sobota zaprto

Potujoča knjižnica julija in avgusta miruje.

Krajevna knjižnica Solkan
torek 13.00 – 18.00

Krajevni knjižnici Prvačina in Branik - ponedeljki po razporedu:

ponedeljek

Branik

Prvačina

2. julij

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

9. julij

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

16. julij

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

23. julij

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

30. julij

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

6. avgust

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

13. avgust

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

20. avgust

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

27. avgust

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

Telefon za obe krajevni knjižnici: 041 734 105

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V ponedeljek, 23. aprila 2018, smo s štirimi dogodki za vse generacije sklenili 12. Goriške dneve knjige in obeležili vseslovensko akcijo Noč knjige. V dobrem tednu dni se je zvrstilo več kot dvajset dogodkov, izžrebali in podelili smo številne nagrade, delili ugodnosti in se družili z vami. Dogodkov se je udeležilo več kot petsto obiskovalcev. Hvala vsem nastopajočim, sodelujočim, obiskovalcem in sponzorjem. Veselimo se druženja z vami prihodnje leto.

Zdaj vas vabimo še, da si ogledate še fotografije z dogodkov, ki smo jih objavili na Facebook strani Goriške knjižnice.

Ponedeljek, 16. april 2018
Torek, 17. april 2018
Sreda, 18. april 2018
Četrtek, 19. april 2018
Petek, 20. april 2018
Ponedeljek, 23. april 2018

 

Več
četrtek, 19. april 2018

Obvestilo o spremenjenem urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Spoštovani bralci, obveščamo vas, da bo knjižnica v soboto, 28. aprila 2018, zaprta. Druge dni bo odprta po rednem urniku.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Pridružujemo se vseslovenskemu dogodku Noč knjige. V popoldanskem in večernem času pripravljamo kar štiri dogodke, vsak bo našel kaj zase, pa še nagrado bomo izžrebali. Vabljeni.

Tiskarska delavnica z Markom Drpićem: Tricikel tiska zgodbe
ob 17. uri, v računalniškem kotičku
Delavnica je namenjena otrokom 1. triade (od 6 do 10 let).

Več o dogodku je zapisano tukaj.

Pogovor z Mojco Širok ter predstavitev romana Pogodba
ob 18. uri, pri klavirju
Z avtorico se bo pogovarjala Tina Podgornik.

Več o dogodku je zapisano tukaj.

Impro skupina Dženny
ob 19.30, v atriju knjižnice
Gledališka improvizacija Cankarjeve pesniške zbirke Erotika ter njegovih dram Hlapci, Pohujšanje v dolini Šentflorjanski in Kralj na Betajnovi.

Več o dogodku je zapisano tukaj.

Nika & Jani, glasbeni nastop
ob 20.30, v atriju knjižnice

Več o dogodku je zapisano tukaj.


Pokrovitelji dogodkov v Noči knjige 2018

Restavracija Vrtnica, Peloz mesnine, Klet Brda, Okrepčevalnica Gol bar, Bjana (Miran & Petra Sirk, Biljana) in Okrepčevalnica in picerija Belvin (Plešivo v Brdih).
Ob koncu večera bo potekalo nagradno žrebanje. Pokrovitelj nagrade je Fabrika, ki izžrebancu podarja slasten obrok v središču Nove Gorice.

Hvala vsem!

Več
petek, 13. april 2018

12. GDK - petek, 20. april

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V petek, 20. aprila 2018, vabljeni na delavnico v Mojstrovalnico, na predstavitev knjige in branje v družbi psov. 

Delavnica v Mojstrovalnici
ob 17.00
Ustvarimo mesto s 3D svinčnikom
Zaželena prijava na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Goriška knjižnica, v Mojstrovalnici

Več o dogodku je zapisano tukaj.

Beremo s tačkami: Sanja Bekrić in psička Guba
od 17.30 do 18.30
Goriška knjižnica, v pravljični sobi.
Obvezna prijava zaradi omejenega števila otrok (največ 3 otroci, od 6. do 11. leta starosti). Prijava: INFO pult Goriške knjižnice.

Več o dogodku je zapisano tukaj.

Predstavitev zbornika Katarine Vuga: Sukenščina še živi
ob 18.00
Goriška knjižnica, pri klavirju

Več o dogodku je zapisano tukaj.

 

Dogodki ostalih sodelujočih

VI. Goriška literarna prepletanja
LOKACIJA: Dvorana Krajevne skupnosti Solkan
DATUM: petek, 20. april 2018, ob 20.00
ORGANIZATORJI: Goriški literarni klub GOVORICA, ZKD Nova Gorica, JSKD Nova Gorica in KS Solkan

Sodelovali bodo: dr. Tanja Badalič, Olga Kolenc, Dragana Marošević, Rajko Slokar, Darinka Kozinc in dr. Branko Marušič in Tanja Ocelič. Program bo povezovala dr. Megi Rožič. Ob harfi bo nastopila Tea Plesničar.

Predstavitev knjige Gilles Deleuza Anti-Ojdip
DATUM: sobota, 21. april 2018, ob 19.30
LOKACIJA: Carinarnica, Erjavčeva 53, Nova Gorica
ORGANIZATORJI: Društvo humanistov Goriške
Pogovor bo vodil Izidor Barši, urednik knjige.


12. Goriški dnevi knjige potekajo do 16. do 23. aprila 2018. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 12. GDK si lahko ogledate v zgibanki.
Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici.
Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Predstavitev Goriških dnevov knjige in programe preteklih let si lahko ogledate tukaj.
Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Več
četrtek, 12. april 2018

12. GDK - četrtek, 19. april

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 19. aprila 2018, pripravljamo Knjižne POPslastice, Beremo s tačkami in predstavitev knjige.

Knjižne POPslastice, pogovor o stripu z Ivanom Mitrevskim
ob 13.00

Z avtorjem se bo pogovarjala Lara Konjedic.
Goriška knjižnica, pri klavirju
Več o dogodku lahko preberete tukaj.

Beremo s tačkami: Ana Cukijati in psička Gaia
od 17.00 do 18.00

Goriška knjižnica, v pravljični sobi.
Obvezna prijava zaradi omejenega števila otrok (največ 3 otroci, od 6. do 11. leta starosti). Prijava: INFO pult Goriške knjižnice 
Več o dogodku lahko preberete tukaj.

Predstavitev knjige Franca in Zorana Jerončiča: Pravce in zgodbe med Idrijo in Sočo
Ob 18.00

Na predstavitvi sodeluje prof. Adrijan Pahor.
Goriška knjižnica, v dvorani
Več o dogodku lahko preberete tukaj.

 

Dogodki ostalih sodelujočih

LOKACIJA: Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Pogovor z Jero Ivanc, prevajalko Evripidovih Trojank
ob 18.30
Gledališka predstava Trojanke
ob 20.00

UGODNOST: Člani Goriške knjižnice imajo ob predložitvi članske izkaznice popust pri nakupu vstopnice za predstavo.


12. Goriški dnevi knjige
potekajo do 16. do 23. aprila 2018. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 12. GDK si lahko ogledate v zgibanki.
Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici.
Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Predstavitev Goriških dnevov knjige in programe preteklih let si lahko ogledate tukaj.
Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Več
sreda, 11. april 2018

12. GDK - sreda, 18. april

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V sredo, 18. aprila 2018, vabimo na predstavitev knjige Alje Furlan.

Predstavitev knjige Alje Furlan, Tisti krožniki/Quei piatti
ob 18.00, pri klavirju
Program bodo obogatili učenci Glasbene šole Nova Gorica.

Knjiga v katalogu knjižnice.

Več o dogodku je zapisano tukaj.

 

12. Goriški dnevi knjige potekajo do 16. do 23. aprila 2018. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 12. GDK si lahko ogledate v zgibanki.
Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici.
Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Predstavitev Goriških dnevov knjige in programe preteklih let si lahko ogledate tukaj.
Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Več
torek, 10. april 2018

12. GDK - torek, 17. april

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V torek, 17. aprila 2018, vabimo na ogled otroške predstave in razstave, ki so jo pripravili dijaki Biotehniške šole.

Razstava dijakov na temo knjige Lučke Kajfež Bogataj: Planet, ki ne raste
Šolski center Nova Gorica, dijaki Biotehniške šole, Oddelek za naravovarstvo
razstavni prostor na mladinskem oddelku, v času od 17. aprila do 4. maja 2018

Več o dogodku je zapisano tukaj.

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice


Dobra vila Soča, predstava za otroke

ob 17.00
Goriška knjižnica, ob 17. uri, pri klavirju
Ustvarjalci otroških predstav ekipa Fuldoro v sodelovanju z Goriško knjižnico

Več o dogodku je zapisano tukaj.

 

Dogodki ostalih sodelujočih:
torek, 17. april 2018, ob 17.00  Dogodek odpovedan!
Predstavitev znanstvene monografije dr. Mateje Černič: Ideološki konstrukti o cepljenju
LOKACIJA: Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Gregorčičeva 19, Nova Gorica

              

12. Goriški dnevi knjige potekajo do 16. do 23. aprila 2018. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 12. GDK si lahko ogledate v zgibanki.
Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici.
Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Predstavitev Goriških dnevov knjige in programe preteklih let si lahko ogledate tukaj.
Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Več
ponedeljek, 09. april 2018

12. GDK - ponedeljek, 16. april

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V ponedeljek, 16. aprila 2018, vabimo na otvoritev Goriških dnevov knjige in radovedni ponedeljek.

Otvoritev XII. Goriških dnevov knjige
ob 12.00
Goriška knjižnica, na ploščadi pred knjižnico*

Nastop otrok skupine Deteljice, enote Julka Pavletič Solkan
»Ples je kot poezija, vsak gib beseda!« Nastop Plesnega ansambla TAN-DEM OŠ Dornberk in OŠ Šempas, pod vodstvom mentorice in koreografinje Tatijane Černilogar
Uvodna nagovora župana Mestne občine Nova Gorica in direktorice Goriške knjižnice
Glasbeni nastop Matije Bolčine

*V primeru slabega vremena bo otvoritev Goriških dnevov pri klavirju.

Več o dogodku lahko preberete tukaj.

 

Aleš Škerbinek in Živa Grobelšek: V iskanju svobode
ob 18:00
potopisno predavanje in predstavitev knjige
radovedni ponedeljek, v dvorani

Več o dogodku lahko preberete tukaj.

 

12. Goriški dnevi knjige potekajo do 16. do 23. aprila 2018. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 12. GDK si lahko ogledate v zgibanki.
Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici.
Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Predstavitev Goriških dnevov knjige in programe preteklih let si lahko ogledate tukaj.
Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Več
torek, 20. marec 2018

Cvetoče pomladansko branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Otroke in mladino spet vabimo k branju. Do 20. junija 2018 lahko sodelujete v naši mini bralni znački: preberite štiri dobre knjige, izpolnite zgibanko in pričakujte nagradico. Vsi, ki boste letos izpolnili štiri zgibanke za štiri mini bralne značke, sodelujete v končnem žrebu za lepo nagrado!

Cvetoče branje!

Foto: Rajko Gorjan

Več
 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Zima gre h koncu, mini bralna značka Zasneženo zimsko branje pa tudi. Če sodelujete, naj vas spomnimo, da je še do srede, 21. marca 2018, čas, da oddate izpolnjene zgibanke v Kotičku za mlade. Ker nagrade čakajo.

In letošnja novost: vsi, ki bodo izpolnili vse 4 mini bralne značke, bodo sodelovali v končnem žrebu za lepo nagrado.

Avtor fotografije: Uroš Brezavšček

Več
torek, 13. marec 2018

Brezplačne odpisane revije

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na časopisnem oddelku knjižnice tudi letos pripravljamo akcijo »Podarjamo odpisane revije bralcem«. Med 19. in 24. marcem 2018 boste lahko brezplačno odnesli domov odpisane revije. Med katerimi lahko izbirate, bo jasno označeno, bera naslovov bo pestra in vsak bo našel kaj primernega zase. Vabljeni.

Več
sobota, 03. februar 2018

Pust v Goriški knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Bliža se pustno rajanje. Vsako leto našo knjižnico obišče kar nekaj lepih in zanimivih pustnih mask, zato smo se letos odločili, da bomo vse maske, ki nas bodo obiskale, nagradili.

Na pustni torek, 13. februarja 2018, bomo vsem pustnim maskam omogočili vračilo gradiva brez zamudnine.

Za vse se bo našel tudi pustni posladek.

Fotografija: Pixabay

Več
ponedeljek, 22. januar 2018

Obvestilo o stavki

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Spoštovani uporabniki in obiskovalci knjižnice,

sporočamo vam, da se zaposleni v Goriški knjižnici pridružujemo splošni stavki javnega sektorja, ki bo v sredo, 24. 01. 2018.

Na dan stavke bo zaprta centralna enota, vse krajevne knjižnice, kjer delo opravljajo zaposleni Goriške knjižnice – po urniku je to Krajevna knjižnica Solkan, odpade tudi teren bibliobusa.

V sredo, 24. 01. 2018, zamudnine ne bodo evidentirane. Gradivo lahko podaljšate in rezervirate preko portala »Moja knjižnica«.

Hvala za razumevanje.

SSS - Sindikat delavcev kulture Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica v sklopu Sindikata GLOSA – Sindikat kulture in narave Slovenije.

logo Glosa

 

Več
sreda, 10. januar 2018

Zasneženo zimsko branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Novo leto, nove knjige v slast. Mladinska mini bralna značka začenja nov bralni ciklus, ki bo trajal vse do pomladi, do 21. marca 2018.

Mlade med 9. in 18. letom vabimo, da preberejo štiri poljubne knjige, izpolnjeno zgibanko oddajo v Kotičku za mlade in počakajo nagrado.

Pa še vabljiva novost: letos bodo vsi, ki bodo izpolnili vse 4 mini bralne značke, sodelovali še v končnem žrebu za lepo nagrado.

Avtor fotografije: Uroš Brezavšček

Več
petek, 22. december 2017

Voščilo 2018

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Da bi bilo 2018 inovativno, kreativno, zabavno, zdravo, polno branja in ljubezni. Na kratko - vaše! Se vidimo v knjižnici!

 

Več
sobota, 30. december 2017

Obvestilo o spremenjenem urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V prazničnem času bo imela knjižnica nekoliko spremenjen urnik. V soboto, 30. decembra 2017, bo zaprta; vse ostale dni bo odprta po rednem urniku.

Več
nedelja, 17. december 2017

Kamra – zgodbe naših krajev

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Tole je povabilo k branju domoznanskih zgodb: v letu 2017 smo na spletnem portalu Kamra objavili tri nove in eno izdatno dopolnili.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na mladinskem oddelku je na voljo v pregled in izposojo prenovljena ponudba knjig z znakom zlata hruška 2016 in 2017. To je znak, ki ga pridobijo kakovostne otroške in mladinske knjige, ki so izšle pri slovenskih založbah. Izbor pripravlja center Pionirska (Mestna knjižnica Ljubljana).

Vsako leto so predstavljene v Priročniku za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki ima letos naslov Odklenjeni kriki. Poleg mladinske književnosti so predstavljene tudi dobre slikanice, stripi, poučne knjige, igroknjige … Na tak način je izbira prave knjige lahko veliko lažja.

Arhiv priročnikov iz preteklih let je dostopen na spletnih straneh Mestne knjižnice Ljubljana.

Več
nedelja, 03. december 2017

Beremo s tačkami – R.E.A.D.

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

K vpisu vabimo vse otroke, ki jim branje povzroča preglavice. Branje psičku je čudovit način, da se težavo reši. Prijavite se na Oddelku za cicibane ali na tel. 05/33 09 125.

Več informacij o programu najdete na spletni strani Tačke pomagačke.

R.E.A.D. je licenčni program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu. Aktivnost izvajajo terapevtski pari (psi s svojimi vodniki), ki so za to delo še dodatno usposobljeni. 

Več
sreda, 29. november 2017

Obvestilo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V sredo, 29. novembra 2017, bo Mojstrovalnica izjemoma zaprta. Hvala za razumevanje.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da zaradi izredno slabega vremena odpade predavanje z delavnico Zgovorna govorica telesa v komunikaciji. Napovedali smo jo za ponedeljek, 13. novembra 2017. V dogovoru s predavateljicama Mileno Finc, mag. ZDŠ in vodjo programa Svetovalnice Veselje do Življenja, ter Laro Samoljenko, dipl. biopsihologinjo, je srečanje preloženo na januar 2018.

Hvala za razumevanje.

Vir fotografije: spletna stran Veselje do Življenja.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Letošnje aktivnosti ob dnevu splošnih knjižnic bodo potekale kar ves teden, od 20. do 24. novembra 2017. Osrednji nacionalni dogodek bo potekal na dan splošnih knjižnic, 20. novembra 2017 v Knjižnici Šmarje pri Jelšah. Vse preostale dni v tem tednu pa bodo potekale aktivnosti, ki jih bomo pripravile knjižnice v svojem okolju, na svoj način ter po svoji izbiri, prvič pa bo vsebinski okvir dogajanja skupen za vse splošne knjižnice v Sloveniji.

Slovenske splošne knjižnice v tem tednu pripravljamo naslednje tematske sklope:

Ponedeljek, 20. 11. 2017: Dan splošnih knjižnic – dan brezplačnega vpisa!
Torek: 21. 11. 2017: Slovenskih TOP 10
Sreda, 22. 11. 2017: Zgodovina in zanimivosti mojega kraja
Četrtek, 23. 11. 2017: V knjižnici niso samo knjige
Petek, 24. 11. 2017: Modrost za mladost – najbolj brane knjige za otroke in mlade skozi čas:

Goriška knjižnica se bo v tednu splošnih knjižnic pridružila vsem splošnim knjižnicam v Sloveniji in v okviru tega programa pripravila nekaj zanimivih aktivnosti, s katerimi bomo našim uporabnikom ter obiskovalcem skušali knjižnico in njeno poslanstvo še bolj približati.

Proslavite z nami naš dan! Vabljeni na Gostijo v deželi branja!

Uradno napoved za medije Združenja splošnih knjižnic lahko preberete tukaj.

 

Več
sreda, 11. oktober 2017

Knjižnica spreminja barve

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

No, ne čisto zares, smo si pa barve izbrali, da bi poenostavili iskanje gradiva v knjižnici. Že nekaj časa pripravljamo novo signalizacijo: usmerjevalne table, napise na policah, oznake abecede.

Ravno v teh dneh prve table nameščamo na oddelku s strokovnim gradivom v prvem nadstropju knjižnice. Počasi in vztrajno bodo nove napise dobili tudi drugi oddelki. Upamo, da bo na tak način knjižnica še bolj pregledna in lažja za uporabo.

Za vsako tematsko skupino (vrstilec UDK) smo določili eno barvo, na začetkih polic so oznake, kaj na teh policah najdemo, premične črke pomagajo ohranjati red in abecedo, nad policami visijo napisi z večjimi tematskimi skupinami. 

signalizacija2

signalizacija3 

Več
torek, 10. oktober 2017

Odpoved dogodka

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Goriška knjižnica v dogovoru z Založbo Mladika iz Ljubljane sporoča, da v četrtek, 12. oktobra 2017, ob 18. uri v Goriški knjižnici, odpade dogodek – predstavitev knjige g. Krajnca: Lado – ena sama ljubezen: življenje in delo Lada Leskovarja : avtorizirana biografija.

Dogodek odpade zaradi odpovedi oziroma zadržanosti nastopajočih. Izvedli ga bomo 11. januarja 2018.

Obiskovalcem knjižnice se opravičujemo za nevšečnosti in se zahvaljujemo za razumevanje.

 

 

 

Več
sreda, 27. september 2017

Otožno jesensko branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Jesen je tu in mladinska mini bralna značka začenja nov cikel. Potekala bo od 23. septembra do 21. decembra 2017. Mlade med 9. in 18. letom vabimo, da preberejo štiri poljubne knjige, izpolnjeno zgibanko oddajo v Kotičku za mlade in počakajo nagrado.

Več
sreda, 27. september 2017

Tačke pomagačke nadaljujejo z delom

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V knjižnici nadaljujemo branje s Tačkami pomagačkami. Začnemo v ponedeljek, 9. oktobra 2017. Zaradi omejenega števila otrok je potrebna predhodna prijava. Prijavite se lahko osebno na oddelku za cicibane v knjižnici, po telefonu 05 / 330 91 25 ali po e-pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

V družbi psov, ki kot poslušalci ne kritizirajo, je branje vznemirljivo in nekaj posebnega. R.E.A.D. je licenčni program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu. Aktivnost izvajajo terapevtski pari (psi s svojimi vodniki), ki so za to delo še dodatno usposobljeni. 

Srečanja bodo v pravljični sobi. Več informacij o programu najdete na spletni strani Tačke pomagačke.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Bevkovi dnevi bodo letos potekali od 11. do 23. septembra 2017. Posvečeni so pisatelju in 70. obletnici priključitve Primorske k matični domovini.

Knjižnica se dogajanju pridružuje z razstavo iz pisateljeve zapuščine. V povezavi z obletnico bo predstavljeno gradivo, ki ga knjižnica hrani v Bevkovi zapuščini iz obdobja Pariške mirovne konference in Bevkovega dela v tem času. Na ogled bo v spominski sobi od 15. do 23. septembra 2017 v času odprtosti domoznanskega oddelka.

Sicer pa se bodo številni dogodki odvijali v različnih krajih: Zakojca, Cerkno, Idrija, Nova Gorica, Ravne pri Cerknem in Hudajužna. Program vseh prireditev je dostopen TUKAJ.

Sodelujejo: Bevkova knjižnica Cerkno, Cerkljanski muzej, Društvo Baška dediščina, Filmsko gledališče Idrija, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Hotel Cerkno, ICRA Idrija, KUD Cerkno, KUD Zora Ravne, Mestni muzej Idrija, Osnovna šola Cerkno, Planinsko društvo Cerkno, Turistična kmetija Pri Flandru, Turistično društvo Pod Kojco, Založba Bogataj in LTO Laufar Cerkno.

Vabljeni!

Več
ponedeljek, 17. julij 2017

Zaprta Krajevna knjižnica Kanal

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Kanal

Obveščamo vas, da je zaradi prenove trga Kontrada v Kanalu do nadaljnjega zaprta krajevna knjižnica v tem kraju. Hvala za razumevanje.

 

Več
sreda, 07. junij 2017

Knjižnica na bazenu

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Knjige vas lahko spremljajo tudi na bazenu Mestnega kopališča Nova Gorica.

Vsak bo našel nekaj zase, na voljo so slikanice, mladinske knjige, romani, revije in nekaj leposlovnih del v tujem jeziku. Knjižna polica je v senci na dvignjeni terasi vzdolž bazena.

Družbo vam bodo delale do zaprtja kopališča ob koncu poletne sezone 2017.

 

Več
nedelja, 11. junij 2017

Vrečke presenečenja

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Prepustite se naključju in za poletno branje izberite vrečko presenečenja.

Vrečke z izborom za odrasle dobite na glavnem izposojevalnem pultu. Vsaka vsebuje pet različnih knjig po izboru knjižničarjev – od leposlovja do poljudnih strokovnih knjig. Vrečke presenečenja za mladino dobite na mladinskem oddelku. Ločene so v dve starostni stopnji, prepoznate jih po nalepkah (modra od 9 do 12 let, zelena od 13 let naprej).

Na voljo bodo od ponedeljka, 3. julija 2017, pa vse do 31. avgusta 2017.

 

Več
petek, 09. junij 2017

Poletna mini bralna značka

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Beremo med počitnicami: tako smo poimenovali mini bralno značko za mlade, ki je namenjena otrokom in mladini med 9. in 18. letom. Preberite štiri poljubne knjige, izpolnite zgibanko in jo oddajte v Kotičku za mlade na mladinskem oddelku. Čas je do 31. avgusta 2017. Nagrade čakajo.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Od 1. julija do 31. avgusta 2017 bo knjižnica odprta od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, v soboto bo zaprta.

urnik centralne enote
ponedeljek – petek 7.00 – 19.00
sobota zaprto

domoznanska zbirka
ponedeljek – sreda 11.00 – 19.00
četrtek – petek 7.00- 15.00
sobota zaprto

Krajevna knjižnica Solkan
torek 13.00 – 18.00

Krajevni knjižnici Prvačina in Branik - ponedeljki po razporedu:

 ponedeljek  BRANIK  PRVAČINA
 3. julij  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 10. julij  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 17. julij  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 24. julij  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 31. julij  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 7. avgust  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 14. avgust  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 21. avgust  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 28. avgust  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00

Telefon za obe krajevni knjižnici: 041 734 105

Potujoča knjižnica julija in avgusta ne obratuje.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Dišeči jasmin, mehka trava, petje ptic, žuboreča voda in udoben ležalnik. Vabljivo? Če ste za, ima oaza v atriju naše knjižnice dostop z oddelka za cicibane. Vabljeni v zeleni objem.

Več
nedelja, 21. maj 2017

Nove bombažne torbice

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Dobili smo nove bombažne torbice pisanih barv. Tokrat so ločene za otroke in odrasle: enakih barv in z enakim sloganom, vendar imajo otroške krajše ročaje in izvirno ilustracijo naše sodelavke Kristine Hoffmann.

Na voljo so v šestih barvah: zeleni, oranžni, rdeči, roza, črni in temno modri. Cena posamezne torbice je 1,50 evra, dobite jih na informacijskem pultu v pritličju. Torej - kako boste nesli knjige domov?

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Bibliobus

Potujoči knjižničarji Slovenije smo se 12. maja 2017 udeležili 13. okrogle mize in 7. festivala hrvaških bibliobusov, ki je potekalo v Puli. Parkirišče pod amfiteatrom je bilo ta dan pisano obarvano - predstavilo se je 8 hrvaških bibliobusov, 2 slovenska (iz Maribora in Novega mesta) in bibliobus z Madžarske. Na okrogli mizi smo udeleženci prisluhnili zanimivim predavanjem, izkušnjam in pregledu delovanja nekaterih potujočih knjižnic. Strokovni del smo združili z ogledom Brionov in mesteca Motovun.

Bus2 Pula2017

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V torek, 16. maja 2017, je ob 12. uri pri klavirju potekala novinarska konferenca pred pričetkom VII. Gregorčičevih dnevov. Sodelovali so: dr. Megi Rožič, mag. Darinka Kozinc, ga. Irena Škvarč, ga. Dejana Baša in g. Matjaž Ščurek.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

 

Trije različni kraji, vsi povezani z Gregorčičem, bodo prizorišča različnih kulturnih dogodkov, ki jih prinašajo VII. Gregorčičevi dnevi. Objavljamo program prireditev na tri zaporedne petke.

petek, 19. maj 2017, Gradišče nad Prvačino, Kulturni dom

Ob 20.00, pozdravni nagovori: Rok Peric, predsednik KS Gradišče, Dejana Baša, TZ Nova Gorica, mag. Darinka Kozinc, predsednica Goriškega literarnega kluba GOVORICA
Program:
Nastop Gradiških slavčkov
Recital Gregorčičevih pesmi članov Goriškega literarnega kluba GOVORICA
Pesniški pogovor: Boris Pangerc (oljkar in pesnik) in Radivoj Pahor (pesnik)
Glasbeni nastop: Duo Bakalina (Jani Kutin in Renata Lapanja)
Na prireditvi bodo prisotni vinarji iz Vipavske doline – vina Slavček ter pokušina gradiške frtalje.
Program povezuje dr. Megi Rožič.

petek, 26. maj 2017, Nova Gorica, Goriška knjižnica

Ob 16.30 polaganje cvetja pri spomeniku Simonu Gregorčiču v Ljudskem vrtu, ob 16.45 poklon pesniku na Erjavčevi ulici v Novi Gorici
Ob 17.00 pozdravni nagovori: Irena Škvarč, direktorica Goriške knjižnice, Sabina Volk, vodja izpostave JSKD, enota Nova Gorica, Miran Rustja, predsednik ZKD, mag. Darinka Kozinc, predsednica Goriškega literarnega kluba GOVORICA
Program:
Slavnostna nagovora: Jasna Čebron in Janja Bužinel, pesnikovi sorodnici
Okrogla miza na temo poezije, trte, vina, zemlje ...
Dr. Zoran Božič, slavist in sadjar
Matjaž Ščurek, pesnik in vinar iz Goriških brd
Pavle Gregorčič, prapranečak Simona Gregorčiča
Glasbeno-kulturni program: Goriški oktet Vrtnica z Gregorčičevimi uglasbenimi pesmimi
Program povezuje dr. Megi Rožič. Prisotni bodo tudi vinarji iz Goriških brd.

petek, 2. junij 2017, Vrsno pri Kobaridu, Gregorčičeva rojstna hiša

Ob 17.45 polaganje cvetja na Gregorčičev grob
Ob 18.30, pozdravni nagovori: Robert Kavčič, župan občine Kobarid, Pavle Gregorčič, skrbnik Gregorčičeve rojstne hiše, mag. Darinka Kozinc, predsednica Goriškega literarnega kluba GOVORICA
Program:
Nastop učencev OŠ Kobarid, podružnica Smast
Recital Gregorčičevih pesmi članov Goriškega literarnega kluba GOVORICA
Glasbeno-kulturni program: Dornberški fantje
Prisotni bodo tudi vinarji iz Vipavske doline.

VII. Gregorčičeve dneve organizira Goriški literarni klub GOvoRICA v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka, KS Gradišče, Društvom Gradiškovci, Turistično zvezo-TIC Nova Gorica, Grom d.o.o., OŠ Kobarid, podružnica Smast, in Zvezo kulturnih društev Nova Gorica.

Program prireditev v pdf

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Spodaj napovedani dogodki se odvijajo v Goriški knjižnici v ponedeljek, 24. aprila 2017.

ob 16. in 17. uri v pravljični sobi
Ima vaš otrok težave z branjem? Pomagajo mu Tačke pomagačke (za otroke od 6 do 11 let)
V Društvu Tačke pomagačke so licenčni program R.E.A.D. poimenovali Beremo s tačkami. Izvajajo ga terapevtski pari (psi s svojimi vodniki), ki so za to delo še dodatno usposobljeni. V družbi psov, ki kot poslušalci ne kritizirajo, je branje vznemirljivo in nekaj posebnega.
Ob 16. uri: Cvetka Gorjan in psička Varvi
Ob 17. uri: Lili Mozetič in psička Fia
Potrebna je predhodna prijava zaradi omejenega števila otrok. Prijava: INFO pult Goriške knjižnice.

ob 17. uri pri klavirju
naslovnicaOtvoritev projekta Primorci beremo 2017
Predstavitev letošnjega programa in literature. V okviru projekta nam bo Mojca Kumerdej predstavila svojo knjigo Kronosova žetev.

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice: prva izdaja, ponatis, e-knjiga (Biblos).

Spletna stran Primorci breremo.

 

ob 18. uri, v dvorani
Potopisno-naravoslovno predavanje: Galapagos – vulkansko otočje življenja
Predava Matija Križnar.

Vabljeni v našo družbo.

Program vseh prireditev si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo. Izvedbo 11. GDK so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Ponovno se pridružujemo vseslovenski Noči knjige, ki vsako leto sovpada z Goriškimi dnevi knjige. Spodaj napovedani dogodki se odvijajo v Goriški knjižnici oz. v njeni organizaciji v petek, 21. aprila 2017. 

Goriški dnevi knjige
Vrtec Branik, ob 10. uri
Potujoča knjižnica na obisku v Vrtcu »Rastja« Branik: Pravljična urica
Pripovedovala bo Urška Magajne.

Noč knjige

ob 17. uri, pri klavirju
Glasbeni recital Juri Muri v Afriki
Program za otroke. Izvajata Miran Rustja in Radoš Bolčina.

odb 18.30 pri klavirju
naslovnica knjigePogovor z Manco Košir ter predstavitev njene nove knjige Človeška ljubezen
Z avtorico se bo pogovarjala Tina Podgornik.

Knjiga v katalogu Goriške knjižnce.

 

 

ob 19.30 v atriju knjižnice
Nogometno društvo Gorica ter Nogometna šola ND Gorica v sodelovanju z Goriško knjižnico: »Športamo, brcamo, beremo!«
Predstavitev ND Gorica ter Nogometne šole ND Gorica – prepletanje športa in bralne kulture na Goriškem.
V primeru dežja v knjižnici pri klavirju.

ob 20.30 v atriju knjižnice
Vokalni ansambel Reunion
glasbeni nastop 

Vabljeni v našo družbo.

Program vseh prireditev si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Izvedbo 11. GDK so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Spodaj napovedani dogodki se odvijajo v Goriški knjižnici v četrtek, 20. aprila 2017.

ob 16. in 17. uri v pravljični sobi
Ima vaš otrok težave z branjem? Pomagajo mu Tačke pomagačke (za otroke od 6 do 11 let)
V Društvu Tačke pomagačke so licenčni program R.E.A.D. poimenovali Beremo s tačkami. Izvajajo ga terapevtski pari (psi s svojimi vodniki), ki so za to delo še dodatno usposobljeni. V družbi psov, ki kot poslušalci ne kritizirajo, je branje vznemirljivo in nekaj posebnega.
Ob 16. uri: Ana Cukijati in psička Gaia
Ob 17. uri: Sanja Bekrić in psička Guba
Potrebna je predhodna prijava zaradi omejenega števila otrok. Prijava: INFO pult Goriške knjižnice.

ob 18. uri pri klavirju
MorencicBPredstavitev knjige Branka Morenčiča: Prometnice v Goriških brdih pred in med prvo svetovno vojno
Literarni četrtek.

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice.

 

  

Vabljeni v našo družbo.

Program vseh prireditev si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Izvedbo 11. GDK so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Spodaj napovedani dogodki se odvijajo v Goriški knjižnici v sredo, 19. aprila 2017.  

ob 13. uri v dvorani
Knjižne POPslastice z Jonasom Žnidaršičem
POPslastice so namenjene srednješolcem in učencem višjih razredov osnovne šole.
Pogovor bo vodila Lara Konjedic.

Ob 17. uri pri klavirju
Ustvarjalnica za odrasle
Vodi Anka Krpan Skomina.

Vabljeni v našo družbo.

Program vseh prireditev si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Izvedbo 11. GDK so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Letošnje Goriške dneve knjige organizira Goriška knjižnica s številnimi soustvarjalci programa. Spodaj napovedani dogodki se odvijajo v Goriški knjižnici v torek, 18. aprila 2017. Prireditve bodo potekale vse do ponedeljka, 24. aprila.

Ob 12. uri na ploščadi pred knjižnico
Otvoritev XI. Goriških dnevov knjige
Nastop otrok Vrtca Nova Gorica, enote Julka Pavletič Solkan;
uvodni nagovor Mateja Arčona, župana MONG, in Irene Škvarč, direktorice Goriške knjižnice;
glasbeni nastop Matije Bolčina in Mare Rogelja.
V primeru dežja v knjižnici pri klavirju.

ob 16.30 pri klavirju
Narobe svet – kratka likovna uprizoritev pesmi Alojza Gradnika
Program za otroke od 5. leta dalje.
Na oddelku za cicibane bo v času 11. GDK na ogled priložnostni plakat o pesnikovem življenju in delu – 50-letnica smrti Alojza Gradnika.

ob 16.40 v pravljični sobi
Narobe knjižnica – iskanke, premetanke in zavozlanke
Program za otroke od 5. leta dalje.

ob 17. uri na oddelku za cicibane
Ustvarjalna delavnica za otroke z ilustratorko Ano Zavadlav: Narobe svet
Ustvarjanje s kolažem, risbo, ogljem in kredo (program za otroke od 5. leta dalje). Dogodek je uvrščen v sklop projekta Bralnice pod slamnikom.

ob 18.uri v dvorani
M Petek PleskanibalovPredstavitev knjige Milana Petka: Ples kanibalov
Na prireditvi sodelujeta pisateljica in publicistka Maja Novak ter urednik in vodja založbe Volosov hram, Maribor, Robert Titan Felix.

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice.

 

 

 

 

Vabljeni v našo družbo.

Program vseh prireditev 11. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo. Izvedbo GDK so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

 

Več
četrtek, 23. marec 2017

Recital v konkatedrali Nova Gorica

 • Ciljna skupina Odrasli

V nedeljo, 2. aprila 2017, ob 19.30 vabljeni v konkatedralo Nova Gorica na glasbeni recital Ljubka Šorli Bratuž: Venec spominčic možu na grob. Dogodek obeležuje 80-letnico smrti skladatelja Lojzeta Bratuža.

Sodelujejo: Sonja Mlejnik in Peter Simoniti, člana Ljubiteljskega gledališča Teharje, Celje, Mešani zbor župnije Šturje, Ajdovščina, Župnijski mešani pevski zbor Solkan, Župnijski mešani pevski zbor Kristusa Odrešenika, Nova Gorica. Združene zbore vodita Milena Prinčič in Matej Petejan.

Uroš Cej, orgle

V sodelovanju: Župnija Nova Gorica, Goriška knjižnica in Ljubiteljsko gledališče Teharje, Celje.

Fotografija: izsek vabila.

 

Več
sreda, 22. marec 2017

Zaljubljeno spomladansko branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Otroke in mladino med 9. in 18. letom vabimo, da sodelujejo v naši mini pomladni nagradni bralni znački, ki smo jo poimenovali Zaljubljeno spomladansko branje. Preberite štiri poljubne knjige, izpolnite zgibanko in jo oddajte v Kotičku za mlade na mladinskem oddelku. Čas je med 22. marcem in 21. junijem 2017. Nagrade čakajo.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V okviru obiska vlade na Goriškem je pretekli teden minister za kulturo Anton Peršak obiskal tudi našo knjižnico. Po ogledu se je zadržal še na delovnem sestanku.

Goriška knjižnica, 6. marec 2017

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V začetku oktobra 2015 smo v knjižnici predstavili Brazilsko-slovenski slovar, Dicionario Brasileiro-Esloveno, ki ga je sestavil Marijan Brecelj, neutrudni ustvarjalec in nekdanji sodelavec knjižnice.

Veseli smo, da je en izvod našel pot v brazilsko nacionalno knjižnico, dobrih 9000 km daleč, kamor ga je dostavila naša sodelavka.

V letošnjem letu je izšel še v obratnem jezikovnem redu: Slovensko-brazilski slovar = Dicionário esloveno-brasileiro, 2017, na dobrih 450 straneh. V knjižnici ga že imamo, dostopnost lahko preverite tukaj.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V začetku zime smo otroke in mladino povabili, da sodelujejo v bralni akciji Zasneženo zimsko branje. Preden se zima izteče tudi na koledarju, naj spomnimo: še do 21. marca 2017 je čas, da oddate zgibanke, na katere ste zapisali štiri poljubne knjige, ki ste jih prebrali. Skrinjica čaka v Kotičku za mlade na mladinskem oddelku. Nagrade sledijo.

 

Več
ponedeljek, 27. februar 2017

Zahvala za pustne dobrote

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Slastne dobrote so ob pustni akciji darovali Mlinotest Živilska industrija d.d., Mini pekarna in trgovina Brumat  d.o.o. in Pekarna domačega peciva Potička – Marko Nedeljković, s.p.

Za donacijo in sodelovanje se iskreno zahvaljujemo.

Mini p Brumat logo  Mlinotest logo  Pekarna Poticka logo

 

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Goriška knjižnica Franceta Bevka in njeni zaposleni vam čestitamo ob slovenskem kulturnem prazniku. Obeležili ga bomo v četrtek, 9. februarja 2017, ob 18. uri. Vabimo vas, da se nam pridružite – ogledali si bomo predstavo Kako sem postal Slovenec v izvedbi gledališkega ustvarjalca Nebojše Pop Tasiča.

 

Več
sreda, 25. januar 2017

Publikacija potujoče knjižnice

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Bibliobus

Potujoča knjižnica Goriške knjižnice je v letu 2016 zabeležila 50 let svojega delovanja. Ob tej priložnosti smo izdali publikacijo "50 let s knjigo do vas" : Potujoča knjižnica Goriške knjižnice 1966-2016. K pisanju prispevkov in zbiranju spominov smo povabili tudi uporabnike ter obiskovalce potujoče knjižnice in nastala je slikovita publikacija, bogata z informacijami, anekdotami, slikovnim gradivom ... in spomini. Vabljeni k branju!

Publikacija v katalogu Goriške knjižnice.

 

Več
petek, 23. december 2016

Mineva 20 let …

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

… odkar so na praznem prostoru pred borovim gozdičkom v središču mesta postavili temeljni kamen za gradnjo nove knjižnice. Bil je 24. december 1996.

Kamen, spominska plošča pravzaprav, je vzidan v tla na vhodu v knjižnico. Ko vstopate, se med drsnimi vrati ozrite na desno, in če imate trenutek časa, vabljeni k branju vklesane misli.

 

Več
sobota, 17. december 2016

Zlate hruške 2015

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V Mestni knjižnici Ljubljana so pripravili izbor kakovostnih mladinskih in otroških knjig in jim podelili priznanje Zlata hruška 2015. Ogledate in izposodite si jih lahko na mladinskem oddelku naše knjižnice.

Več o Zlati hruški lahko preberete tukaj.

 

Več
sobota, 31. december 2016

Urnik knjižnice v prazničnem času

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Spoštovani obiskovalci knjižnice,

v prazničnem času bo nekoliko spremenjen urnik knjižnice. V soboto, 24. decembra, in v soboto, 31. decembra 2016, bo knjižnica zaprta. Vse ostale dni je odprta po rednem urniku.

Več
petek, 16. december 2016

Zasneženo zimsko branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Otroke in mladino med 9. in 18. letom vabimo, da sodelujejo v naši mini zimski nagradni bralni znački. Preberite štiri poljubne knjige, izpolnite zgibanko in jo oddajte v Kotičku za mlade na mladinskem oddelku. Čas je do 21. marca 2017. Nagrade čakajo.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Goriška knjižnica je bila letos gostiteljica osrednje prireditve ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic, ki ga obeležujemo vsako leto 20. novembra. Posvet za knjižničarje na temo Rastemo z e-viri je bil v ponedeljek, 21. novembra 2016.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Slovenske splošne knjižnice vsako leto 20. novembra praznujemo svoj dan. Letos bomo praznovali kar cel teden – pripravili smo številne dogodke, pa tudi nekaj ugodnosti in pozornosti.

V času od 16. do 18. novembra 2016 omogočamo:

- brezplačen vpis,
- brezplačno podaljšanje članstva,
- možnost vračila gradiva brez zamudnine (ob osebni zglasitvi v knjižnici in poravnavi stroškov prejetih opominov),
- možnost oprostitve starih dolgov (ob osebni zglasitvi v knjižnici in poravnavi stroškov prejetih opominov).

V času od 14. do 21. novembra 2016 delimo jabolka s sporočilom in podarjamo do 3 odpisane knjige.

Goriška knjižnica je letos tudi gostiteljica osrednje prireditve ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic. Posvet za knjižničarje na temo Rastemo z e-viri bo 21. novembra.

Zahvala
Jabolka je za akcijo »Jabolko s sporočilom« darovalo podjetje Polavi logistika, prevozi, trgovina in storitve d.o.o. Nova Gorica. Za donacijo in sodelovanje se iskreno zahvaljujemo.
jabolka

Polavcek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več
petek, 11. november 2016

Primorci beremo: še nekaj dni

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Počasi se izteka deseta bralna sezona Primorci beremo. Še do petka, 11. novembra 2016, je čas, da oddate bralna znamenja. Kdor bo do zaključka akcije prebral pet proznih del in eno pesniško zbirko, bo na zaključni prireditvi prejel priznanje Primorci beremo.

Zaključno srečanje bo letos v petek, 18. novembra 2016. Gostili bomo Patricijo Peršolja in Lada Jakšo. Podrobnosti sledijo.

Več o bralni akciji lahko preberete tukaj in tukaj.

 

Več
četrtek, 10. november 2016

Barvito jesensko branje

 • Ciljna skupina Otroci, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Otroke in mladino med 9. in 18. letom vabimo, da sodelujejo v naši mini nagradni bralni znački. Preberite štiri poljubne knjige, izpolnite zgibanko in jo oddajte v Kotičku za mlade na mladinskem oddelku. Čas je do 1. decembra 2016. Mogoče se prav vam nasmehne sreča.

 

Več
četrtek, 20. oktober 2016

Četrtkove fore

 • Ciljna skupina Odrasli

V četrtek, 20. oktobra 2016, študentom in dijakom omogočamo brezplačen vpis. Ugodnost velja za nov vpis.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Pred manj kot letom dni smo Goriška knjižnica, Goriški muzej in Pokrajinski arhiv v Novi Gorici izvedli dneve zbiranja spominov na nastanek Nove Gorice. Zbrani spomini in slike so zdaj urejeni in objavljeni na portalu Kamra – skupaj skoraj 50 zgodb in okoli 250 fotografij ali razglednic.

Spomine lahko prebirate tukaj.

Iskrena hvala vsem udeležencem zbiranja. Ponovimo kmalu!

Spomnimo: dneve zbiranja spominov smo poimenovali Zgradili smo mesto in pripovedi zapisovali dva dni, 13. in 14. novembra 2015, v Goriški knjižnici. Zbirali smo fotografije in razglednice mesta Nova Gorica ter spomine na nastanek mesta za obdobje od leta 1947 do 1969. Gradivo, ki so ga obiskovalci prinesli, smo digitalizirali. Prisluhnili in zapisali smo pripovedi o gradnji mesta, življenju v njem, igrah in prostem času ter šolskih dogodivščinah.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Bibliobus

V knjižnici letos obeležujemo 50. obletnico ustanovitve oddelka potujoče knjižnice Goriške knjižnice. Ob tej priložnosti pripravljamo zbornik in vas vabimo, da sodelujete. Zapišite, kaj vam pomenijo obiski bibliobusa in kakšne spomine imate na potujočo knjižnico. Prispevke zbiramo za objavo v zborniku.

Vse podrobnosti, pomoč in navodila smo zapisali TUKAJ.

Hvala!

Več
četrtek, 29. september 2016

Odpoved srečanja Bukvaklepet

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Zaradi bolezni je srečanje s klepetom o knjigi Ni je več avtorice Gillian Flynn preloženo na kasnejši datum. Hvala za razumevanje.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Bibliobus

Obveščamo vas, da je prišlo do manjše spremembe pri obiskih Bibliobusa.

V petek, 16. septembra 2016, bo bibliobus obiskal Vrtec Branik (namesto 23. 9.).

V petek, 23. septembra 2016, bo bibliobus obiskal postajališča v Vrtojbi in Šempetru (namesto 16. 9.).

Ura prihoda in odprtost potujoče knjižnice na posameznem postajališču ostajata enaka kot ob rednem razporedu. Zamenjana sta samo datuma.

Vse preostale dneve bo potujoča knjižnica obiskovala postajališča po rednem letnem razporedu.

Hvala za razumevanje.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Ker storitev prejemanja sms obvestil o izposojenem gradivu v celoti selimo na storitev Moja knjižnica, vabimo vse, ki obvestila prejemate preko Bibliofona, da način obveščanja spremenite. S 1. oktobrom 2016 storitev Bibliofon za člane Goriške knjižnice namreč ne bo več dostopna.

Sms sporočila boste lahko prejemali še naprej, vendar bo potekala preko Moje knjižnice. Spremembo lahko uredite ob obisku knjižnice, če pa že imate osebno geslo za Mojo knjižnico, lahko nastavitve uredite sami preko spleta s prijavo v Mojo knjižnico.

Več
nedelja, 04. september 2016

Krajevna knjižnica Bilje - obvestilo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Bilje

V nedeljo, 4. septembra 2016, bo krajevna knjižnica v Biljah izjemoma zaprta. Hvala za razumevanje in vabljeni spet v sredo.

Več
petek, 02. september 2016

Povezava na video predstavitev

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na spletnem portalu Youtube si lahko ogledate video s predstavitvijo razstave Rezbarskega, intarzijskega in restavratorskega društva Solkan. Dostopna je na tej povezavi.

V knjižnici je v živo na ogled še do 9. septembra. Vabljeni k ogledu.

Več
petek, 22. julij 2016

Mini bralna značka za mlade

 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sproščeno poletno branje … beremo med počitnicami: tako smo poimenovali mini bralno značko za mlade, ki je namenjena bralcem med 9. in 18. letom starosti. Sodelujete lahko tako, da preberete štiri dobre knjige po svojem izboru, izpolnete zgibanko in jo oddate v Kotičku za mlade na mladinskem oddelku do 31. avgusta 2016. Sledi nagrada.

Več
ponedeljek, 18. julij 2016

Obvestilo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

V knjižnici prehajamo na novo verzijo programa za izposojo in vračilo gradiva Cobiss3/Izposoja.

Namestitev bo potekala v soboto, 16. julija, in v nedeljo, 17. julija 2016. V tem času ne bosta dostopna spletni katalog Cobiss/Opac in storitev Moja knjižnica.

V nedeljo, 17. julija 2016, bo zaprta Krajevna knjižnica Bilje.

V ponedeljek, 18. julija 2016, bomo pri delu že uporabljali nov program. Pri prehodu ne pričakujemo zapletov, če pa bi vseeno prišlo do manjših težav ali zamud, vas prosimo za razumevanje in potrpljenje pri izposoji in vračilu.

Na nov program prehajamo v vseh enotah knjižnice.

Več
torek, 12. julij 2016

Vrečke presenečenja

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Naj naključje poskrbi za vaše poletno branje. Tudi letos so na voljo vrečke presenečenja. Vsaka je drugačna in zanimiva, vsaka tudi praktična, saj so knjige že zložene, no, v vrečko.

Za odrasle so na voljo na glavnem izposojevalnem pultu. Vsaka vsebuje pet knjig po izboru knjižničarjev: roman, delo slovenskega avtorja, poljudno strokovno knjigo, morda kriminalko ali zgodovinski roman, življenjepis ali kaj drugega.

Za mladino jih dobite na mladinskem oddelku. Tako kot knjige na policah so ločene v dve starostni stopnji, prepoznate jih po nalepkah (modra od 9 do 12 let, zelena od 13 let naprej), vsebujejo pa zanimivo poletno branje.

Vse do 31. avgusta 2016.

Več
sreda, 29. junij 2016

Do Gvin.com zdaj tudi od doma

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Gvin.com je največja zbirka poslovnih informacij na slovenskem trgu, ki ponuja celotno sliko trga in dejavnosti (tržni potencial, trend razvoja panoge, lastniške povezave), konkurence (tržni delež, koncentracija konkurence, primerjava vašega podjetja po finančnih in bonitetnih informacijah s konkurenco, ki jo določi uporabnik), poslovnih partnerjev (ocena poslovanja potencialnega partnerja iz vidika finančne stabilnosti, rasti, likvidnosti, plačilne discipline ter monitoring obstoječega nabora partnerjev, vodilnih oseb (popoln pregled nad profili vodilnih oseb ter njihove mreže trenutnih in preteklih povezav).

Člani knjižnice lahko do baze dostopate tudi od doma, preko oddaljenega dostopa z uporabo članske številke in gesla.

V zavihku E-viri, ki jih ponuja knjižnica so vse baze podrobneje predstavljene, tudi Gvin.com.

 

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli

Knjižnica je pridobila elektronski vir, ki omogoča dostop do več kot 5.500 naslovov časopisov z vsega sveta v kar 60 jezikih.

Zbirka PressReader vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta, med slovenskimi lahko prebirate Dnevnik, Večer in Nedeljski dnevnik, med tujimi omenimo The Guardian, The Indipendent, Il Corriere della Serra, Die Presse, Večernji list, USA Today, Top Gear, Elle in številne druge. Na voljo je 60-dnevni arhiv vsega časopisja v zbirki.

Kako do svojega »izvoda«?

Dostop za člane je možen v knjižnici (povezava na namizjih računalnikov za uporabnike) ali od doma z oddaljenim dostopom (na računalnikih, telefonih ali tablicah). Zaradi omejitev pri hkratnem dostopu več uporabnikov vas prosimo, da se po uporabi oz. potem, ko ste si naložili želeno publikacijo na vašo napravo, odjavite iz baze. Aplikacija PressReader ne podpira Windows 7. 

Več o PressReaderju lahko preberete v zavihku E-viri/E-viri, ki jih ponuja knjižnica oz. na tej povezavi.

Povezava na oddaljen dostop

Videopredstavitev na Yutube

Zgibanka z navodili

 

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Pa smo jih dobili! Knjižne kazalke, bralna znamenja Goriške knjižnice. Pet različnih: V objemu besed, Domoznanstvo – utrip Goriške, Potujoča knjižnica – 50 let z vami, Krajevne knjižnice in Vsebine prispevamo tudi na splet. Na pultih v centralni enoti knjižnice že lahko izberete svojo, na bibliobusu in v krajevnih knjižnicah pa v kratkem.

 

Več
ponedeljek, 20. junij 2016

Četrtkove fore

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 16. junija 2016, omogočamo brezplačen vpis novim članom. Ugodnost velja za nov vpis.  

Več
ponedeljek, 15. avgust 2016

Poletni urnik knjižnice - 2016

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Od 1. julija do 31. avgusta 2016 bo knjižnica odprta po poletnem urniku in sicer od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, v soboto bo zaprta.

urnik centralne enote
ponedeljek – petek 7.00 – 19.00
sobota zaprto

domoznanska zbirka
ponedeljek – sreda 11.00 – 19.00
četrtek – petek 7.00- 15.00
sobota zaprto

Krajevna knjižnica Solkan: torek 13.00 – 18.00

Krajevni knjižnici Prvačina in Branik - ponedeljki po razporedu:

 ponedeljek  BRANIK  PRVAČINA
 4. julij  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 11. julij  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 18. julij  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 25. julij  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 1. avgust  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 8. avgust  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 15. avgust  praznik  praznik
 22. avgust  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 29. avgust  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00


Potujoča knjižnica
julija in avgusta ne obratuje.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

V petek, 17. junija 2016, se začenjajo VI. Gregorčičevi dnevi, najprej na Vrsnem pri Kobaridu, v naslednjih dneh pa še v Gorici ter na Gradišču nad Prvačino. Celoten program si lahko ogledate tukaj. Vabljeni.

Gregorčičeve dneve organizira Goriški literarni klub Govorica v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka, Slovensko knjižnico Damir Feigel in Glasbeno matico Gorica.

Več
četrtek, 02. junij 2016

Četrtkove fore

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 2. junija 2016, podarjamo do 5 odpisanih knjig. Vabljeni v knjižnico.

Več
sreda, 15. junij 2016

"Kako bi pa ti rekel?"

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Ponovno vas vabimo k sodelovanju v okviru projekta Toporišičevo leto. Tokrat iščemo nova imena nekaterih kotičkov in naprav v knjižnici.

»Kako bi pa ti rekel … knjigomatu?«

Vaše predloge za nova »imena« lahko zapišete na listek in ga oddate v za to namenjene škatle na oddelku s strokovnim gradivom v 1. nadstropju ter v pritličju na izposoji in ob vhodu v knjižnico. Mesta, za katera iščemo nova imena, so označena. Predloge zbiramo do konca septembra, ko bomo izmed prejetih predlogov izžrebali nekaj nagrajencev in jim podelili lepe nagrade. Veselimo se vaših predlogov!

Več
četrtek, 19. maj 2016

Četrtkove fore

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 19. maja 2016, omogočamo brezplačen vpis novim članom. Ugodnost velja za nov vpis.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na spletni strani Kamra je objavljena nova zgodba iz naših krajev – tokrat o učni poti »Od kala do vodnjaka« po izbranih braniških vodnih virih. Nastala je na OŠ Branik v okviru čezmejnega projekta LivingFountains. Vabljeni k ogledu na prenovljenem portalu Kamra.
Fotografija: Jernej Krečič.

Več
sobota, 07. maj 2016

Četrtkove fore

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 5. maja 2016, podarjamo do 5 odpisanih knjig. Vabljeni v knjižnico.

Več
četrtek, 28. april 2016

Četrtkove fore

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 28. aprila 2016, omogočamo brezplačen vpis novim članom. Ugodnost velja za nov vpis.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vstopamo v deseto bralno sezono Primorci beremo. Projekt bomo v knjižnici uradno otvorili v petek, 22. aprila, ob 12. uri.

Letošnji bralni seznam prinaša 59 proznih del 12 pesniških zbirk; enako kot lani je nekaj naslovov dostopnih tudi v obliki elektronske knjige v e-knjižnici Biblos lib.

V letu 2016 bo trajala do 11. novembra. Več o projektu in preteklih sezonah v zavihku Za uporabnike / Projekti oz. na tej povezavi.

Lepo branje!

Zgibanka s seznamom predlaganih knjig 2016
Knjižna kazalka 2016.

Več
petek, 08. april 2016

Četrtkove fore

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Nadaljujemo s presenečenji: v četrtek, 7. aprila 2016, podarjamo do 5 odpisanih knjig. Vabljeni v knjižnico.

 

Več
četrtek, 07. april 2016

Zaključek literarnega natečaja

 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Konec lanskega leta smo srednješolke in srednješolce povabili k sodelovanju na literarnem natečaju za kratko zgodbo s poljubno tematiko. Vsebovati je morala naslednje besede: dolvleka, razpočnica, pogovorka, tabloid, brisalka, diler, igričar, metal, odštekan in rungliš. Rok za oddajo besedil je bil 8. februar 2016.

Strokovna komisija v sestavi Marija Mercina, Milan Petek in Magda Vremec Ragusi je izbrala najboljše tri, ki so na zaključni prireditvi 25. marca 2016 prejeli lepe nagrade.

Nekaj fotografij, utemeljitev in nagrajene zgodbe lahko preberete na tej povezavi oz. v meniju Za uporabnike / Projekti.

Literarni natečaj je potekal v okviru projekta Toporišičevo leto.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Čisto veselje je humanitarna akcija zbiranja odpadnih surovin. Potekala bo od 1. do 10. aprila 2016, zbirali bodo papir, odpadno električno in elektronsko opremo, jekleni odpad in barvne kovine.  

Organizirajo jo Zveza prijateljev mladine s projektom Botrstvo (ZPM), družba Gorenje Surovina d.o.o. in trgovska veriga Spar: z akcijo ozaveščajo o pomenu ohranjanja narave in jih hkrati spodbujajo, da ljudje na tak način pomagajo otrokom s čustvenimi in vedenjskimi motnjami. V lanskem letu so tako zbrali okrog 527 t odpadnih surovin in na morje peljali 110 otrok. 

Več o akciji in lokacijah prevzema preberete na spletni strani Čisto veselje. Plakat Čisto veselje.

Goriška knjižnica objavlja obvestilo, ni pa lokacija prevzema.

Več
četrtek, 17. marec 2016

Četrtkove fore

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 17. marca 2016, čaka presenečenje vse odrasle člane, ki si bodo izposodili osem ali več leposlovnih knjig.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Današnja računalniška delavnica Delo z  e-bralniki odpade zaradi bolezni predavateljice. Delavnico bomo izpeljali v torek, 29. marca 2016. Prijavljenim na današnjo odpadlo delavnico se ne bo potrebno ponovno prijavljati. Hvala za razumevanje.

Več
sreda, 09. marec 2016

Četrtkove fore

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 10. marca 2016, omogočamo brezplačen vpis novim članom. Ugodnost velja za nov vpis.

Več
sreda, 09. marec 2016

Četrtkove fore

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V knjižnici pripravljamo od marca do poletja nekaj presenečenj in ugodnosti, poimenovali smo jih četrtkove fore. Začenjamo že ta četrtek, 3. marca 2016: na ta dan podarjamo do 5 odpisanih knjig. In tako bo vsak prvi četrtek v mesecu vse do poletja. Kaj vse za četrtkove fore še pripravljamo, bomo objavljali sproti. Vabljeni v knjižnico.

Več
sreda, 09. marec 2016

Številke, številke

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Prva sreda v marcu nam je prinesla okroglo številko: v katalog knjižnice smo vnesli knjigo, ki ima inventarno številko 600.000. Naključje je izbralo knjigo o vzgoji avtorice Rose Pich-Aguilera Roca z naslovom Kako biti srečen z 1, 2, 3 ... otroki.

PICH-Aguilera Roca, Rosa: Kako biti srečen z 1, 2, 3 … otroki. - Ljubljana : Družina, 2016.

Več
ponedeljek, 15. februar 2016

Razposajeno zimsko branje

 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V kotičku za mlade lahko še do 21. 3. 2016 izpolnite in oddate kupončke za našo nagradno "mini bralno značko". Prebrati morate štiri poljubne knjige in izpolniti zgibanko, ki vas čaka v kotičku za mlade na mladinskem oddelku.
Vsi, ki boste pravilno in pravočasno oddali zgibanke, boste nagrajeni!

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da bomo 9. februarja 2016 na podlagi 15. člena Zakona o knjižničarstvu in 21. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) začeli s postopkom brisanja podatkov o neaktivnih članih.

Kot neaktivne štejemo tiste člane, ki knjižnice niso obiskali ali uporabljali njenih storitev zadnji 2 leti in imajo poravnane vse obveznosti do knjižnice.

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

Več
 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Srednješolke in srednješolce vseh smeri vabimo k sodelovanju na literarnem natečaju.

Napišite kratko zgodbo s poljubno tematiko, vendar mora vsebovati naslednje besede: dolvleka, razpočnica, pogovorka, tabloid, brisalka, diler, igričar, metal, odštekan in rungliš.

Besedila sprejemamo do 8. februarja 2016.

Pošljite jih na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ALI po klasični pošti na naslov Goriška knjižnica Franceta Bevka, Trg Edvarda Kardelja 4, 5000 Nova Gorica ALI pa jih oddajte osebno v knjižnici.

Vse dodatne informacije dobite pri Lari Konjedic, e: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Dela bo pregledala strokovna komisija, sledi nagrada.

Literarni natečaj poteka v okviru projekta Toporišičevo leto.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Spoštovani obiskovalci knjižnice,

v prazničnem času bo knjižnica odprta po nekoliko spremenjenem urniku in sicer:

V četrtek, 24. decembra 2015, od 8. do 13. ure.
V četrtek, 31. decembra 2015, od 8. do 13. ure.
V soboto, 2. januarja 2016, bo knjižnica zaprta.

Vse ostale dni posluje po rednem urniku.

Krajevni knjižnici Prvačina in Branik bosta oba predpraznična četrtka zaprti.
Oba ponedeljka bosta poslovali po rednem urniku.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da sistem in servisi COBISS ponovno delujejo. Morebitne zamudnine, nastale v času izpada, ne bodo evidentirane. Za nastale nevšečnosti se opravičujemo.

Hvala za razumevanje in potrpežljivost.

Več
ponedeljek, 14. december 2015

Pomembno obvestilo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da so IZUM-ovi servisi in storitve do nadaljnjega nedostopni v vseh slovenskih knjižnicah.

V času izpada v knjižnici ne izvajamo nobenih aktivnosti v sistemu COBISS (vračanje, izposoja, podaljševanje). Tudi podaljševanje gradiva preko spleta (storitev Moja knjižnica) v tem času ni mogoče.

Na IZUM-u se po svojih najboljših močeh trudijo težave odpraviti v najkrajšem možnem času.

Hvala za razumevanje!

Več
petek, 11. december 2015

Tačke pomagačke

 • Ciljna skupina Otroci, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

R.E.A.D. je licenčni program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu. Pes v programu je izšolan pes, ki skupaj s svojim vodnikom obiskuje tudi našo knjižnico kot poslušalec otrok, ki berejo.

Zainteresirani otroci in starši se lahko v program prijavite pri informacijskem pultu v Goriški knjižnici Franceta Bevka.

Več informacij o programu najdete na spletni strani Tačke pomagačke.

Več
petek, 27. november 2015

Knjižnica prejela nagrado

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Združenje splošnih knjižnic je ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic podelilo nagrade za najboljše projekte. Goriška knjižnica je skupaj z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper prejela nagrado s področja storitev za uporabnike: nagrajen je bil portal Dobreknjige.si.

Nagrado smo prejeli v petek, 20. novembra 2015, na osrednji prireditvi ob dnevu splošnih knjižnic v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. Na plaketi so zapisali, da je to najboljši projekt slovenskih splošnih knjižnic pri uvedbi inovativnih storitev za uporabnike.

Portal Dobreknjige.si sta skupaj vzpostavili Goriška knjižnica in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, danes pa vsebine prispeva že več kot 40 splošnih knjižnic. Portal predlaga kakovostno literaturo v branje in je bil javno objavljen lani ob dnevu splošnih knjižnic.

Vabljeni k ogledu.

Predstavitev portala Dobreknjge.si

Povezava na spletni Portal Dobreknjige.si

Prispevek na portalu RTVSLO

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Predstavitev knjige Mitje Duha: Tek za življenjem danes odpade zaradi odpovedi avtorja. Hvala za razumevanje.

V četrtek, 26. novembra 2015, vas ob 18. uri vabimo na predstavitev knjige Mitje Duha: Tek za življenjem.
Dogodek bo v dvorani knjižnice. Vabljeni.

Več o knjigi na spletnem portalu Dobreknjige.si.

Več
sobota, 21. november 2015

Zgradili smo mesto – hvala!

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Hvala vsem, ki so se oglasili na naših dnevih zbiranja spominov, nam kaj prinesli, nas samo obiskali ali spremljali. Svoje spomine na mesto, ki je nastajalo, nam je pripovedovalo več kot 40 ljudi!

Tako zgodb kot fotografij in drugega materiala je res veliko. Potrudili se bomo, da čakanje na objavo ne bo predolgo, vas pa seveda prosimo za nekaj potrpljenja.

Medtem vas vabimo, da si v spodnji galeriji ogledate nekaj utrinkov s petkovega in sobotnega dogajanja.

 • ZSM2015-1
 • ZSM2015-2
 • ZSM2015-3
 • ZSM2015-4
 • ZSM2015-5
 • ZSM2015-6
 • ZSM2015-7
 • ZSM2015-8
 • ZSM2015-9
Več
ponedeljek, 04. januar 2016

Dobili smo slogan!

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

"Goriška knjižnica – v objemu besed" je naš novi slogan.

Natečaj "Knjižnica išče slogan" je potekal od 02. 11. 2015 do 20. 12. 2015. Predloge sloganov smo prejeli po elektronski pošti ter v pisni obliki. Komisija je 23. 12. 2015 izbirala med 78 različnimi, zanimivimi in barvitimi slogani ter izbrala slogan ge. Aneje Gregorič, ki bo v prihodnosti predstavljal Goriško knjižnico.

Vsem sodelujočim na natečaju se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje.

Srečno!

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V preteklih dneh smo v knjižnici prejeli knjižni dar avtorice in prevajalke ge. Bistrice Mirkulovske. Na našo prošnjo nam je prijazno posredovala tri knjige slovenskih avtorjev in eno narodno pripovedko, ki jih je prevedla v makedonščino in so izšle v Skopju. V vsako od njih je tudi lastnoročno zapisala posvetilo Goriški knjižnici. Naša domoznanske zbirka je tako bogatejša za štiri naslove, ki so v Sloveniji redki. Objavljajmo seznam s povezavami na katalog in naslovnice. Obenem se avtorici lepo zahvaljujemo.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Goriški literarni klub Govorica obvešča, da je rok za oddajo del na natečaj podaljšan do 10. novembra 2015. Tako je tudi prireditev ob razglasitvi najboljših zgodb prestavljena na 17. december 2015. Spomnimo: Klub je v sodelovanju z Goriško knjižnico septembra razpisal natečaj GOvoRIČKA za kratko prozo. Natečaj je še odprt, tema za besedila je poljubna, vendar naj bo goriško obarvana. Vse podrobnosti in novosti v zvezi z natečajem lahko preberete tukaj.

Več
ponedeljek, 05. oktober 2015

Barvito jesensko branje

 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Mlade med 9. in 18. letom vabimo, da sodelujete v naši mini bralni znački: preberite štiri knjige po vašem izboru, izpolnite zgibanko in jo oddajte v Kotičku za mlade. Čas je do 21. 12. 2015. Nagrade čakajo.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V oktobru začenjamo s prvim sklopom računalniških delavnic pod skupnim imenom Z nami po e-znanje. Na prvih treh srečanjih bomo podrobneje spoznali Skype, socialna omrežja in Google Earth. Vsaka delavnica je zaključena celota, tako da se lahko prijavite samo na posamezne delavnice.

Več
sobota, 31. oktober 2015

Anketa o zadovoljstvu uporabnikov

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vabljeni k sodelovanju pri raziskavi zadovoljstva s storitvami Goriške knjižnice.
Anketa poteka do konca oktobra 2015, izpolnite pa jo lahko na tej povezavi.

Več
ponedeljek, 06. julij 2015

Ne veste, kaj bi (iz)brali?

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vabimo vas, da se pustite presenetiti. Kot je poleti že navada, smo tudi letos pripravili vrečke presenečanja, v njih pa pet knjig po našem izboru. Knjige za odrasle bralce čakajo na glavnem izposojevalnem pultu, mladinske pa na mladinskem oddelku.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V petek, 19. junija 2015, se začenjajo V. Gregorčičevi dnevi, najprej na Vrsnem pri Kobaridu, v naslednjih dneh pa še v Gorici in Novi Gorici ter na Gradišču nad Prvačino.

V knjižnico vabimo v sredo, 24. junija 2015, ob 19. uri. Kulturnem program bodo oblikovali Saša Vuga z izsekom govora o Simonu Gregorčiču na proslavi v Ajdovščini maja letos ter sodelujoči na okrogli mizi z naslovom Gregorčičeve domoljubne pesmi: dr. Zoran Božič (Univerza v Novi Gorici), Megi Rožič, mag. (Univerza v Novi Gorici) in Aldo Rupel. Program bo povezoval Nejc Rožman Ivančič, z glasbo ga bo obogatil Lado Jakša (Glasbena in fotolikovna vizija poezije Simona Gregorčiča).

Celoten program si lahko ogledate tukaj. Vabljeni.

Več
torek, 01. september 2015

Poletni urnik 2015

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Od 1. julija do 31. avgusta 2015 bo knjižnica odprta po poletnem urniku in sicer od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, v soboto bo zaprta.

urnik centralne enote
ponedeljek – petek 7.00 – 19.00
sobota zaprto

domoznanska zbirka
ponedeljek – sreda 11.00 – 19.00
četrtek – petek 7.00- 15.00
sobota zaprto

Krajevna knjižnica Solkan: torek 13 – 18

Krajevni knjižnici Prvačina in Branik - ponedeljki po razporedu:

 ponedeljek  BRANIK  PRVAČINA
 6. julij  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 13. julij  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 20. julij  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 27. julij  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 3. avgust  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 10. avgust  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 17. avgust  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00
 24. avgust  15.00 – 18.00  11.00 – 14.00
 31. avgust  11.00 – 14.00  15.00 – 18.00

 

Krajevna knjižnica Bilje: sreda 16.30–18.00, nedelja 11.00–12.30
Potujoča knjižnica julija in avgusta ne obratuje.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Naša knjižnica je v letošnjem letu prvič sodelovala na mladinskem literarnem festivalu Bralnice pod slamnikom, ki se je zaključil te dni.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli

Na spletnem portalu Kamra lahko preberete novo zgodbo: Zgodovina vinogradništva in vinarstva na naših tleh, ki so jo pripravili v Slovenskem etnografskem muzeju, objavila pa jo je Goriška knjižnica.
Zapis prinaša zanimivo branje o vinogradništvu pri nas: od vaške situle, na kateri je med prazničnimi prizori upodobljeno tudi obredno pitje vina, do današnjih dni.
Vabljeni k branju na spletnem portalu Kamra.

Objavljena fotografija: Božidar Premrl: Škrbina na Krasu.

Več
ponedeljek, 01. junij 2015

Anketa o uporabi E-virov

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Spoštovani uporabniki,

vabljeni k sodelovanju v anketi o uporabi E-virov v Goriški knjižnici Franceta Bevka.
Anketa je anonimna, reševanje vam bo vzelo približno 5 minut časa.
Dostopna je na tej povezavi do 2. junija 2015.

Hvala za sodelovanje.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

9. goriški dnevi knjige potekajo od ponedeljka, 20. aprila, do petka 24. aprila 2015. Zvrstilo se bo 32 dogodkov na različnih lokacijah. Celoten program je dostopen na letaku.

petek, 24. aprila 2015

ob 17. uri, Goriška knjižnica, pri klavirju
Vabljeni na predstavitev prvega mladinskega romana Nataše Konc Lorenzutti: Lica kot češnje. To je »zgodba o prvi ljubezni in temni skrivnosti.« (z zadnje platnice knjige).

ob 18. uri, Goriška knjižnica, v dvorani
naslovnica knjigePredstavitev publikacije Športni park v Novi Gorici – srce goriškega športa. Publikacija prinaša pregled nastajanja in rasti Športnega parka v Novi Gorici in tudi drugih športnih objektov na širšem novogoriškem območju.

 

Več
četrtek, 23. april 2015

9. GDK in Noč knjige - četrtek

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

9. goriški dnevi knjige potekajo od ponedeljka, 20. aprila, do petka 24. aprila 2015. Zvrstilo se bo 32 dogodkov na različnih lokacijah. Celoten program je dostopen na letaku.

četrtek, 23. aprila 2015

Primorci beremoob 11. uri, pri klavirju
Na svetovni dan knjige vstopamo že v deveto sezono branja v projektu Primorci beremo. Vabimo vas na prireditev ob začetku bralne akcije, naša gostja bo Nataša Konc Lorenzutti.

 

ob 16.30, Goriška knjižnica, v dvorani
Predstavitev literarnih raziskav na Univerzi v Novi Gorici: Sprehod po literarnih poteh slovenske in italijanske poezije o Trstu in Tržaškem prve polovice 20. stoletja (dr. Ana Toroš), Nove ženske v slovenski književnosti moderne (dr. Katja Mihurko Poniž) ter Poezija kot video - preobrazbe besede v novih medijih (dr. Aleš Vaupotič).
Nosilec dogodka: Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

 

NOČ KNJIGE - četrtek, 23. aprila 2015

plakatGoriška knjižnicase pridružuje mednarodnemu dogodku Noč knjige, s katerim obeležujemo 23. april, svetovni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Začel se je na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji letos poteka drugič zaporedoma. Več o Noči knjige pa je dostopno na uradni spletni strani in Facebooku.

od 18.45 do 19.30 ure, Goriška knjižnica
Knjižnični labirint: Iščemo storilca (prireditev za otroke)
Otroke v starosti od pet do deset let vabimo, da se nam pridružijo pri raziskovanju knjižnice in iskanju skrivnostnega storilca, ki za sabo pušča poškodovane knjige. Pri iskanju bo otrokom po knjižničnem labirintu pomagala ga. Julija Kramar. Zbirali bomo sledi, pokukali v vse kotičke in na koncu, če nam ga le uspe odkriti, dobili … Vsega pa res ne smemo povedati, a ne?

od 19.30 do 20. ure, Goriška knjižnica, pri klavirju
Obisk in glasbeni nastop Julije Kramar.

od 20. do 20.30, Goriška knjižnica, pri klavirju
Plesni nastop s plesno animacijo otrok - Tjaša Bucik M&N Dance Company Nova Gorica.

od 20.30 do 21.00, Goriška knjižnica, pri klavirju
Plesni nastop: Balfolk - plesalci iz Slovenije in Furlanije - Julijske krajine

ob 22. uri, Goriška knjižnica, pri klavirju
Vabljeni na literarni maraton s člani Goriškega literarnega kluba GOVORICA.

od 23. do 24. ure, Goriška knjižnica
Nočna literarna modrovanja, druženje v Noči knjige.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

 

9. goriški dnevi knjige potekajo od ponedeljka, 20. aprila, do petka 24. aprila 2015. Zvrstilo se bo 32 dogodkov na različnih lokacijah. Celoten program je dostopen na letaku.

sreda, 22. aprila 2015

ob 16.30, mladinski oddelek
Otvoritev razstave ilustracij za avtorsko slikanico Kako ti je ime? Alenke Spacal.
Nosilec
: Založba EDUCA in Alenka Spacal.

ob 17. uri, pri klavirju
Pripovedovanje pravljice Kako ti je ime?
Pravljico bo otrokom pripovedovala avtorica Alenka Spacal.
Nosilec: Založba EDUCA in Alenka Spacal.

ob 18. uri, v dvorani
Predstavitev knjige: Simon Popović, Helena Kobal: Narkoman NIKOLI.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

9. goriški dnevi knjige potekajo od ponedeljka, 20. aprila, do petka 24. aprila 2015. Zvrstilo se bo 32 dogodkov na različnih lokacijah. Celoten program je dostopen na letaku.

torek, 21. aprila 2015

ob 12. uri, pri klavirju
Predstavitev pesniške zbirke dijakov ŠC Nova Gorica
pod mentorstvom Bojane Reščič Modrijančič.
Nosilec: Dijaki ŠC Nova Gorica pod mentorstvom Bojane Reščič Modrijančič

 

ob 17. uri, pri klavirju
Vabimo na predstavitev knjige za otroke avtorice Darinke Kozinc: Zapestnica prijateljstva, O morski deklici Oli, ki obišče školjčišče v Ankaranu. Predstavitev knjige bodo pospremili: avtorica Darinka Kozinc, otroški pevski zbor Velikani iz vrtca Nova Gorica in Megi Rožič. Pravljico bo prebrala Dominika Prijatelj.
Nosilec: Darinka Kozinc

Dostopnost knjige Zapestnica prijateljstva v Goriški knjižnici.

 

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

9. goriški dnevi knjige potekajo od ponedeljka, 20. aprila, do petka 24. aprila 2015. Zvrstilo se bo 32 dogodkov na različnih lokacijah. Celoten program je dostopen na letaku.

ponedeljek, 20. aprila 2015

ob 12. uri, pri klavirju
Vabimo na svečano otvoritev IX. goriških dnevov knjige in predajo šopka knjig županu Mestne občine Nova Gorica.
Nosilec: Založba EDUCA in Goriška knjižnica.

ob 18. uri, pri klavirju
Vabimo na predstavitev revije Na fronti in predstavitev knjige Davida Pipana »Tako značko nosim jaz …« Avstro-ogrski vojaški znaki in značke. Vojaške značke slovenskih enot in soškega bojišča 1914 – 1918.

»Avtor je dolgoletni član Društva soška fronta in je poznan predvsem kot ljubiteljski raziskovalec in dober poznavalec bojišč soške fronte, a tudi vojaške opreme in oborožitve, ki so jo uporabljali na tem bojišču. Je tudi avtor in soavtor številnih člankov in razstav na tematiko prve svetovne vojne in soške fronte tako doma kot v tujini in zunanji sodelavec nekaterih muzejev.« (iz zapisa na hrbtni platnici knjige Tako značko nosim tudi jaz ...)

Ob predstavitvi knjige bo na ogled tudi razstava značk.

Nosilec: Društvo soška fronta Nova Gorica

Dostopnost revije Na fronti v Goriški knjižnici
Dostopnost knjige Tako značko nosim tudi jaz … v Goriški knjižnici

Več
petek, 17. april 2015

Čez planke nad zaplankanost

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Knjižničarji v svetu ali »čez planke nad zaplankanost« je projekt mobilnosti slovenskih knjižničarjev za kvalitetnejše storitve. Projekt je pripravila in prijavila Breda Karun (Zavod Jara), finančno pa ga je omogočil evropski program Erasmus+.

Dvotedenske mobilnosti v 4 uglednih evropskih knjižnicah (Gradska knjižnica Zadar, Knjižnica Barcelona, Knjižnica Tårnby (Danska), Mestna knjižnica Helsinki) se bo do konca meseca maja 2015 udeležilo 8 slovenskih knjižničarjev – 1 tudi iz Goriške knjižnice.

Njihove vtise lahko prebirate na: FB strani in blogu.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Spoštovani obiskovalci knjižnice,

zaradi popolne inventure gradiva bo knjižnica zaprta od torka, 5. maja, do vključno sobote, 9. maja 2015. V tem času si ne bo mogoče izposoditi ali vrniti gradiva, ravno tako ne bo prireditev.

Več
sreda, 08. april 2015

Izbris neaktivnih članov

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da bomo 8. aprila 2015 na podlagi 15. člena Zakona o knjižničarstvu in 21. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov začeli s postopkom brisanja podatkov o neaktivnih članih. Kot neaktivne štejemo tiste člane, ki knjižnice niso obiskali ali uporabljali njenih storitev zadnji 2 leti.
Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je proglasila 2. april za mednarodni dan knjig za otroke. Ob tej priložnosti vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico, letos je bila to sekcija Združenih arabskih emiratov. Prevedeno poslanico lahko preberete tukaj.

Ob tej priložnosti naj spomnimo, da so na spletnem portalu Biblos na voljo tudi številne e-knjige za otroke.

Več
torek, 10. februar 2015

15 let nove knjižnične stavbe

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Preko Šempetra pri Gorici, Vrtojbe in Solkana v Novo Gorico. V dneh, ko nova knjižnična stavba praznuje 15 let, smo v vitrinah pri klavirju razstavili fotografije in kratke zapise o tem, kako smo se selili in kje vse smo domovali, preden smo pri šli v to stavbo. Vabljeni k ogledu.

Več
ponedeljek, 09. februar 2015

Uganka meseca februarja

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na oddelku za cicibane že čaka nova uganka – tokrat je seveda pustna, na vprašalniku pa cel kup pustnih ugank. Vabljeni k reševanju do konca meseca: med prispelimi rešitvami bomo izžrebali dva, ki bosta prejela nagrado.

Več
sreda, 04. februar 2015

Obvestilo o spremembi programa

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da odpade ustvarjalna delavnica za odrasle, ki smo jo napovedali za sredo, 4. februarja 2015. Hvala za razumevanje.

Več
sreda, 04. februar 2015

Obvestilo o spremembi programa

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da danes (3. 2. 2015) odpadejo urice angleščine po metodi Helen Doron. O morebitnem novem datumu vas bomo obvestili. Hvala za razumevanje.

Več
ponedeljek, 26. januar 2015

Obvestilo o spremembi programa

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da ustvarjalna delavnica za odrasle, ki smo jo napovedali za sredo, 28. januarja 2014, odpade.

Več
petek, 02. januar 2015

Obvestilo o spremembi programa

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Ustvarjalna delavnica za odrasle, ki smo jo napovedali za sredo, 7. januarja 2014, je prestavljena. Vabimo vas, da se nam pridružite zadnji dve sredi v mesecu.

Več
četrtek, 25. december 2014

Zbiramo darila za otroke

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V kotičku Mladičku v knjižnici tudi letos zbiramo igrače, šolske potrebščine, slikanice in kartonke ter kakšen sladek priboljšek.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V prazničnih dneh bo knjižnica odprta po naslednjem urniku:

 • - v sredo, 24. 12. 2014, bo odprta od 8. do 13. ure,
 • - v soboto, 27. 12. 2104, bo knjižnica zaprta,
 • - v sredo, 31. 12. 2014, bo odprta od 8. do 13. ure.

Želimo vam lepe praznike in veliko dobrega v letu, ki prihaja.

Kolektiv Goriške knjižnice

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

December je prinesel tudi novo uganko in novo zamislico. Edino prav je, da sta zimsko in praznično obarvani. Vabljeni k reševanju – vprašanja najdete na običajnih mestih do konca meseca.

Več
torek, 18. november 2014

Šopek presenečenj in pozornosti

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V tednu, ko obeležujemo dan splošnih knjižnic, smo pripravili še več presenečenj:

Več
ponedeljek, 17. november 2014

E-knjige v knjižnici

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na voljo je nekaj elektronskih knjig, ki so dostopne v knjižnici. Fizični izvodi so iskani in pogosto izposojeni, elektronska različica pa je na voljo na računalniku v študijski sobi v prvem nadstropju. Poleg treh pravnih knjig sta na enak način dostopna tudi nova izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika in knjiga Preboj.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Otroke na oddelku za cicibane vabimo k reševanju novembrske uganke in k ogledu knjig iz zbirke Čebelica.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Hidden Stories of the First World War - Skrite zgodbe prve svetovne vojne - tako je naslov knjige, ki prinaša 32 osebnih zgodb, opremljenih s številnimi fotografijami.

Več

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina