Velikost črk Kontrast

Kaj vse nudi Digitalna knjižnica Slovenije

  • Ciljna skupina: Otroci, Mladina, Odrasli
  • Kraj dogodka: Miren

Digitalna knjižnica Slovenije je v teh dneh lahko pomoč pri študiju, vir strokovne vsebine ali branja za osebna zanimanja; preverite, mogoče vam kaj od tega pride prav. Dodajamo tudi dve informaciji, ki smo jih prejeli od NUK.

dLib za študij

Ali veste, da je na dLibu prosto dostopnih veliko število strokovnih in znanstvenih časopisov? Med njimi Arhitektov bilten, številne edicije Acta * Slovenica, Časopis za kritiko znanosti, Časopis za zgodovino in narodopisje, Didakta, Farmacevtski vestnik, Jezik in slovstvo, Medicinski razgledi, Obzornik zdravstvene nege, Pravni letopis, Razredni pouk, Scopolia, Slavistična revija, Socialno delo, Traditiones, Zgodovinski časopis in številni drugi naslovi.

Pri iskanju se lahko omejite samo na tiste, ki so prosto dostopni (klik na odklenjeno ključavnico prost dostop). Preverite TUKAJ


Delove edicije v prostem pristopu

Za čas epidemije je v prostem dostopu zdaj na voljo kar nekaj naslovov izdaj časopisne hiše Delo, ki so bili prej dostopni le v prostorih NUK; gre za skupno okoli 30.000 digitalnih objektov. Vsi uporabniki lahko brez omejitev v tem času beremo:

Delo (1959 – 1999),
Ljudska pravica (1934 – 1959),
Petkov teden (1986 – 1990),
Slovenski poročevalec (1938 – 1959),
Sobotna priloga (1967 – 1999),
Tedenska tribuna (1953 – 1973),
Tovariš (1945 – 1973),
Vikend magazin (1990 – 1994).


Prešernova Zdravljica je prejela znak evropske dediščine 

Evropska komisija je Prešernovo Zdravljico uvrstila med najpomembnejše spomenike, ki pričajo o zgodovini evropske ideje in povezovanja.

Na dLibu si lahko ogledate digitalizirane rokopise Prešernove Zdravljice, bližnjica do njih je TUKAJ.

Pri pripravi nominacije so sodelovali Ministrstvo za kulturo, NUK in zunanji strokovnjaki. Znak evropske dediščine imata v Sloveniji sicer že Cerkev Sv. Duha na Javorci (2017) in Partizanska bolnica Franja (2015).

 

Upamo, da vam bo kaj od tega v pomoč. Naj zapišemo še to: na spletni portal dLib digitalizirane vsebine prispeva tudi naša knjižnica v sodelovanju z vsemi knjižnicami Goriškega območja.

 

#ostanidoma  #ostanimozdravi 

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina