Velikost črk Kontrast

Predstavitev pesniške zbirke Barbare Korun

  • Začetek dogodka: četrtek, 07 oktober 2021
  • Konec dogodka: četrtek, 07 oktober 2021
  • Ura dogodka: 18:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

V četrtek, 7. oktobra 2021, ob 18. uri vabljeni na predstavitev pesniške zbirke Barbare Korun Idioritmija. V pogovoru s pesnico in pisateljico Vido Mokrin Pauer bo predstavila svojo novo pesniško zbirko z naslovom Idioritmija, ki je izšla v letu 2021 pri založbi KUD AAC Zrakogled.

Sedma pesniška zbirka Barbare Korun Idioritmija je v marsičem nadaljevanje njenih zadnjih treh zbirk, hkrati pa korak k (novemu) ravnovesju med (pesniškim) jazom in svetom.
Naslov je vzet iz cikla Barthesovih predavanj s konca sedemdesetih let, označuje pa enkratno, osebno, singularno »umerjanje«, ki šele omogoča sobivanje. Pesnica je táko skladnost našla v svojem idioritmičnem toponimu – v sanjah, v njih vidi fino duševno kalibracijo, ki se (sebe) osvobaja za spontano, neovirano interakcijo s svetom.
To se pokaže v drugem sklopu, v Najdenkah: v ospredje vsake od trivrstičnic stopi en sam lik, ki pa je upesnjen tako, da ne izgubi svoje avtonomnosti – travne bilke, lužica, suhe vejice postanejo subjekti, enakovredni govorki, pustijo se srečati, »najti« in se ljubeče raz-skrivajo.
Tretji sklop nosi naslov Eholokacija. Z uporabo tega pojma želi avtorica pokazati na prizadevanje, zaobiti strukture moči, ki so vpisane v vsakdanji, normirani jezik in poiskati svoj odgovor, svoje ravnotežje med tem, kar nas jezik »sili izreči« oziroma nam »dovoli povedati«, in »zaumnostjo« jezika. Bolj kot posamezne ideje pa se zdi pomembna govorkina drža, ki sega od »hipne točke ravnovesja« v prvi pesmi do »neslišnega glasu«, v katerega »diha«, v zadnji. (Vir: spletna stran založbe KUD AAC Zrakogled, iz spremne besede avtorice)

O avtorici:
Barbara Korun:
pesnica, premišljevalka in aktivistka, je doslej izdala šest pesniških zbirk in zanje prejela več slovenskih in mednarodnih nagrad in nominacij – nagrado za najboljši prvenec (1999), Zlato ptico (2011), Veronikino nagrado (2012), Premio Leandro Polverini (2014), nagrado za najboljšo prevedeno pesniško zbirko leta na Slovaškem (2018), nagrado Lvivskega knjižnega sejma za najbolj inovativno oblikovano knjigo (2018). Njeno delo je bilo objavljeno v 14 samostojnih knjižnih prevodih in preko 70 antologijah v več kot 20 jezikih.
Že od leta 2011 organizira redna mesečna srečanja slovenskih pesnic Pesnice za pesnice, ki predstavljajo pomembno podporno okolje ustvarjalkam in prispevek k njihovi večji vidnosti in priznanju. (Vir: spletna stran založbe KUD AAC Zrakogled)

Dogodek bo pri klavirju. Prijazno vabljeni.

Obvestilo
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo spremljali pogoje PCT ter upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.

Povezava na gradivo v katalogu: tukaj.

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina