Velikost črk Kontrast

ponedeljek, 03. maj 2021

Knjižnica ponovno odprta

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Od ponedeljka, 12. aprila 2021, so vse enote Goriške knjižnice ponovno odprte.

Osrednja enota je odprta od ponedeljka do petka od 10. do 19. ure.

Vstop je mogoč do izposojevalnega pulta. V prostoru je lahko hkrati pet obiskovalcev. Prosimo vas, da prihajate zdravi in brez znakov okužbe dihal. Obvezna sta razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask, vzdržujte tudi varnostno razdaljo 2 m. Upoštevajte vse splošne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

IZPOSOJA IN VRAČILO GRADIVA

Izposojamo samo vnaprej naročeno gradivo in vrečke presenečenja.
Vračilo gradiva poteka samo na knjigomatu.

NAROČANJE GRADIVA

Naročite lahko do 6 enot gradiva. To lahko storite:

 • preko Moje knjižnice in mCobisssa
 • na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali
 • na tel. 05 / 33 09 124 leposlovje,
  05 / 33 09 127 mladinski oddelek,
  05 / 33 09 125 oddelek za cicibane,
  05 / 33 09 114 strokovni oddelek.

Za naročilo po telefonu ali e-pošti potrebujemo številko izkaznice ter ime in priimek. Navedite točne podatke o gradivu, ki ga želite naročiti. Gradivo lahko prevzamete šele, ko od knjižnice prejmete potrdilo, da je pripravljeno na prevzem (obveščamo na način, ki je naveden v članski izkaznici).

KRAJEVNE KNJIŽNICE so od ponedeljka, 12. aprila 2021, odprte po rednih letnih urnikih.

Preverite ga lahko pri vsaki krajevni knjižnici: BiljeBranikDeskleKanalMirenPrvačinaRenčeSolkan in Šempeter
V prostor vstopate posamično do izposojevalnega pulta. Dostop do polic ni mogoč. Prevzamete lahko predhodno naročeno gradivo, vračate pa ga v za to namenjene škatle (po treh dneh bo vrnjeno z vaše članske izkaznice).

POTUJOČA KNJIŽNICA obiskuje postajališča po razporedu.

Bibliobus od ponedeljka, 12. aprila 2021, z nekaj izjemami spet obiskuje kraje po rednem letnem razporedu. Prosimo vas, da razpored redno spremljate, saj lahko pride tudi do sprememb.

DRUGE DOSTOPNE STORITVE KNJIŽNICE

Gradivo lahko naročite tudi z dostavo po pošti.
Za ranljive skupine omogočamo storitev Knjiga na dom.
Preverite tudi storitve, ki jih ponujamo preko spleta: e-vire, e-knjige in zvočne e-knjige ter spletne portale, ki jih knjižnica soustvarja.

Več
torek, 13. april 2021

Pogovor s Ferijem Lainščkom

 • Začetek dogodka četrtek, 22 april 2021
 • Konec dogodka četrtek, 22 april 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 22. aprila 2021, ob 18. uri vabljeni k ogledu pogovora s Ferijem Lainščkom. S pisateljem se bo o njegovem življenju, ustvarjalnem opusu in najnovejšem romanu Kurji pastir pogovarjala Tina Podgornik.

Feri Lainšček je prejemnik Prešernove nagrade za leto 2021, slovenski pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik. Je eden izmed najbolj branih slovenskih pisateljev, avtor mnogih uspešnic, njegova literarna dela so doživela tudi največ filmskih uprizoritev. Roman Kurji pastir je izšel leta 2020 pri založbi Beletrina.

Dogodek bo potekal v okviru svetovnega dneva knjige, projekta Noč knjige 2021 in kot otvoritveni dogodek nove sezone bralne akcije Primorci beremo 2021. Ogledate si ga lahko na Facebook profilu Goriške knjižnice; posnetek pa bo na Facebook profilu in na knjižničnem YouTube kanalu na ogled tudi kasneje.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Preverite dostopnost knjige v Goriški knjižnici.

Več
sreda, 31. marec 2021

Mesečna uganka za april

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Otroke spet vabimo, da sodelujejo pri reševanju uganke, tokrat iz zgodbe o treh lisičicah, ki so v svojih lepih vilah živele razkošno življenje. Jo poznate? Če boste pravilno prepotovali skozi vse trditve, boste prišli do odgovora, katero žival je imela tretja botra lisička za služkinjo.

Tokrat lahko rešujete na več načinov.

 • Rešitev uganke nam do konca aprila pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Uganko dobite TUKAJ.
 • Izpolnite lahko list in ga oddate v knjižnici (ko bo spet odprta).
 • Lahko pa poskusite interaktivno z delovnim listom – povezava je na voljo TUKAJ. Še kratka navodila: ko končate, kliknite Finish (končaj), potem pa izberite možnost pošiljanja po e-pošti. Obrazec, ki se vam prikaže, izpolnite kot je prikazano na tej sliki.

Uganka je primerna za učence od 1. do 5. razreda, izžrebali bomo dve nagradi.

Veliko zabave pri reševanju!

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 15 april 2021
 • Konec dogodka četrtek, 15 april 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 15. aprila 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju pogovora z avtorico Aljo Furlan in predstavitve njene knjige Ptica resnica. Z avtorico se bo o njenem ustvarjalnem opusu ter o knjigi pogovarjala Polona Abram.
Knjiga je izšla pri Zavodu Margarana v letu 2019, ilustrirala in oblikovala jo je Polonca Leban Grmek.

Povezava na platformo Zoom (TUKAJ) bo aktivna v četrtek, 15. aprila 2021, v času med 17.50 in 19.15. Ogled dogodka bo v živo možen tudi na Facebook profilu Goriške knjižnice. Posnetek bo na Facebook profilu Goriške knjižnice in na knjižničnem YouTube kanalu na ogled tudi kasneje.

Prireditev bo potekala v okviru Domoznanskih večerov. Prijazno vabljeni k ogledu.


Sabina Burkeljca o knjigi: »Prebrala sem že veliko knjig in zgodb, svojčas sem se precej poglobljeno ukvarjala tudi s terapevtskim, torej zdravilnim učinkom le-teh (v zdravilno moč zgodb še vedno neomajno verjamem), a zgodbe, kot je ta, še nisem zasledila. Vame se je naselila s svojo sporočilnostjo, z melodijo, Aljinim besediščem in mogočno pripovedno močjo. Neverjetno moč imajo njene besede.« (Vir: Sabina Burkeljca: Zgodba je resnica, ki zdravi. Ptica resnica, 2019, str. 70)

»Nekaj je gotovo: večkrat kot te mora obiskati ista resnica, bolj zahtevna in vse manj zdravilna je. Tudi mene je obiskala ta ptica. Zasedla je moje prsi, napolnila pljučni krili. Njeni so vdih, izdih, svoboden let«. (Vir: Alja Furlan iz spremne besede. Ptica resnica, 2019, str. 68)

Preverite dostopnost knjige v katalogu Cobiss.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 08 april 2021
 • Konec dogodka četrtek, 08 april 2021
 • Ura dogodka 18:00
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka na spletu

V četrtek, 8. aprila 2021, ob 18. uri, vabimo še na drugo delavnico o stresu, ki jo bo vodila mag. Mateja Lenarčič. Tokrat o tehniki MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) za obvladovanje stresa v času koronavirusa. (na tej povezavi)

Delavnici lahko sledite na povezavi Zoom, ki bo objavljena na spletni strani Goriške knjižnice in na knjižničnem FB profilu.

Spremljate ju lahko tudi v živo na FB profilu Goriške knjižnice.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Tokrat je Radovedni ponedeljek izjemoma na četrtek, delavnica je druga iz tematskega sklopa O, zdravje!

Več
petek, 19. marec 2021

10. april je Dan za spremembe

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na vhodu v knjižnico je postavljena kartonasta hišica. Je del projekta, ki ga izvaja Dom na Krasu v sodelovanju s Slovensko Filantropijo, Mladinskim centrom Nova Gorica, Osnovno šolo Frana Erjavca Nova Gorica, Osnovno šolo Milojke Štrukelj, Goriško knjižnico Franceta Bevka in  ŠENT-om – Dnevnim centrom za uporabnike prepovedanih drog Nova Gorica.

V kartonskih hiškah zbiramo prispevke na temo PREMAGAJMO OSAMLJENOST, ki je bila lokalno nadgrajena v »Z branjem premagajmo osamljenost.« Lahko so v obliki verzov, kolumn, poezij, aforizmov, osebnih zgodb, ilustracij, slik, fotografij, besedil. Prispevki naj bodo na formatu A4, listi naj ne bodo prepognjeni, drugih omejitev ni.

Izdelke in prispevke zbiramo do 9. aprila na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. s pripisom Dan za spremembe in v rumenih kartonskih hišicah.

Na ta dan pa bomo dogodek obeležili s postavljeno instalacijo - leseno hiško in obešenimi članki že izdanih časopisov, ter svežim izvodom »Izhod v skupnost« na ploščadi Silvana Furlana med občinsko stavbo ter Goriško knjižnico Franceta Bevka.

Prejeti prispevki bodo objavljeni v posebni izdaji časopisa z naslovom »Spremembe«, ki bo izšel konec aprila.

Vabljeni, da se nam pridružite pri soustvarjanju izdelkov in člankov, ki bodo pripomogli k ozaveščanju te tematike, ki se še posebno v teh časih dotakne vsakega izmed nas.

Več
stran 1 od 214

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina