Velikost črk Kontrast

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Čeprav je naša knjižnica bogato založena, je na njenih policah le malo knjig v ukrajinskem jeziku. Vseeno smo skušali nabrati nekaj informacij in ponuditi nekaj storitev, ki bodo lahko v pomoč beguncem, ki so se v naše kraje zatekli pred vojno v Ukrajini.

Although the Library is well stocked, we only have a few books in the Ukrainian language. We have however collected some information and available services that might be of help to the refugees from Ukraine.


Brezplačno članstvo / Free membership

Vsem beguncem iz Ukrajine v Goriški knjižnici omogočamo brezplačno letno članarino, ki omogoča izposojanje gradiva ter dodelitev gesla za dostop do različnih e-virov (npr. zbirka Pressreader, ki vključuje tudi nekaj naslovov ukrajinskega časopisja).

The Library offers a free yearly membership to all Ukrainian refugees in the Goriška region. This will allow them to borrow books and access our licensed databases. Among others, we offer Pressreader with over 6.000 newspapers and magazines from all over the world including some Ukrainian titles and Encyclopaedia Britannica with three difficulty levels.

Literatura v angleškem jeziku / Books in english

Za vse, ki zanjo angleško (ali kak drug tuj jezik), je na voljo veliko leposlovja v angleškem jeziku – slikanice za otroke, zgodbe za mladino in romani za odrasle, pa tudi slovarji, učbeniki.

To all English-speaking members a large collection of novels, picture books and young adults’ books is available (but also in Italian, French, Spanish and German). We also have a large collection of dvds  mostly in English.
In addition, some dictionaries might come useful: Ukraïnsʹko-slovensʹkyj ta slovensʹko-ukraïnsʹkyj slovnyk, Slovensko-ukrajinski slikovni slovar, or any picture dictionary with Slovenian words. And in case someone is interested many workbooks for learning Slovenian.
All our material is catalogued in an on-line public access catalogue called Cobiss (click here - change to english at the bottom of the page) so you can check in advance if we have what you're looking for.

Prostor za preživljanje prostega časa / Free time

Goriška knjižnica je odprt prostor, ki ponuja možnosti tako za samostojno in skupinsko učenje, branje in druženje manjših skupin. Omogočen je tudi dostop do interneta iz računalnikov v knjižnic. Na voljo je tudi računalnik s tipkovnico v cirilici.
Na voljo imamo tudi večji prostor, kjer se lahko organizira večja srečanja, a je potrebna predhodna rezervacija na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

The Library is an open, large and bright space where visitors can read, study and spend quality time. Members can use library’s computers and Wi-Fi network.
We are also setting up a computer with Cyrillic alphabet keyboard.
A larger room that can accommodate many people is available, but a previous reservation is necessary. For more information, please contact us at
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Povezava do e-knjig / E-books on line

Na spodnjih povezavah najdete prosto dostopne e- knjige in zvočne knjige v ukrajinščini.

Here are some additional useful resources on-line (e-books and audiobook in Ukrainian language).
Here you'll find a collection of 70 Ukrainian books for children in open access selected and provided by Ukrainian educational organization 'Osvitoria' – these books are lovely, some of them are bilingual (English-Ukrainian) which is useful for learning a foreign langue.
Digital Library of Ukrainian Literature and its channel for audio records: here.
Free audiobooks in Ukrainian (for children)
Polish audiobook platform provided by Storytel
Odilo
(learning and reading, free access)
Translation of children's book Valeri Gorbachev: Na bodi takšna reva into Ukranian language by Epistola Publishing house: here (pdf).

Kontakti knjižnice / Contact information

The Library is located in the city center of Nova Gorica between the Town hall and the National theatre.
Address: France Bevk Public Library, Trg Edvarda Kradlja 4, Nova Gorica
Phone: 00386 5 33 09 111 (Mrs. Tina Podgornik)
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Opening hours:
  Monday - Friday: 7.00-19.00
  Saturday: 8.00 -13.00

 

Več
 • Začetek dogodka sreda, 25 maj 2022
 • Konec dogodka četrtek, 30 junij 2022
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vabljeni k ogledu razstave izdelkov učencev OŠ Šempas in OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, ki so nastali v okviru festivala Bralnice pod slamnikom 2022 in ob prebiranju knjig iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe pisatelja Sebastijana Preglja. Na osnovni šoli v Šempasu so z dečkom Brinom potovali v pradavnino in izdelali maketo koliščarjev, v Novi Gorici pa sta ob branju nastala pustolovsko-zgodovinska stripa.
Učenci obeh šol so se v okviru festivala v knjižnici z avtorjem tudi srečali.

Izdelke in razstavo si lahko ogledate od 25. maja do 30. junija 2022 pri klavirju. Lepo vabljeni.

Več
 • Začetek dogodka četrtek, 02 junij 2022
 • Konec dogodka četrtek, 02 junij 2022
 • Ura dogodka 17:00
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V četrtek, 2. junija 2022, ob 17. uri bo v Mojstrovalnici potekala ustvarjalna delavnica Ustvarimo Borov gozdiček. S 3D peresi bomo ustvarili sprehajališče ob Goriški knjižnici z Borovim gozdičkom.

Prijava je obvezna. Sprejemamo jih na na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefon 05 33 09 131. Na voljo je 8 prostih mest. Priporočljiva starost udeležencev: od 7. leta dalje.

Prijazno vabljeni.

Več
četrtek, 26. maj 2022

Ura pravljic

 • Začetek dogodka torek, 31 maj 2022
 • Konec dogodka torek, 31 maj 2022
 • Ura dogodka 17:00
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V torek, 31. maja 2022, ob 17. uri otroke vabimo, da prisluhnejo pravljici. Pravljično urico bo vodila bibliotekarka Urška Magajne.

Dobimo se v pravljični sobi. Lepo vabljeni.

Pravljice so namenjene otrokom od dopolnjenega 4. leta starosti.

 

Več
ponedeljek, 23. maj 2022

Tačke pomagačke v juniju

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Znani so novi termini za srečanja s Tačkami pomagačkami v juniju 2022. Tokrat sta termina le dva, potem pa sledi poletna prekinitev do septembra.

Termini so zapisani v prijavnici. Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.

Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na mladinskem oddelku.

Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 27, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

Več
petek, 20. maj 2022

Ura pravljic

 • Začetek dogodka torek, 24 maj 2022
 • Konec dogodka torek, 24 maj 2022
 • Ura dogodka 17:00
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V torek, 24. maja 2022, ob 17. uri otroke vabimo, da prisluhnejo pravljici. Pravljično urico bo vodila bibliotekarka Polona Palčič.

Dobimo se v pravljični sobi. Lepo vabljeni.

Pravljice so namenjene otrokom od dopolnjenega 4. leta starosti.

 

Več
stran 1 od 241

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina