Velikost črk Kontrast

Goriška knjižnica je sodelovala pri aktivnostih, ki so potekala v okviru Toporišičevega leta med oktobrom 2015 in oktobrom 2016.

Beseda tedna

Objavljamo seznam besed, po katerih smo vas spraševali na naši FB strani. In seveda njihov pomen. TUKAJ.


Zaključek literarnega natečaja

Konec leta 2015 smo srednješolke in srednješolce povabili k sodelovanju na literarnem natečaju za kratko zgodbo s poljubno tematiko. Vsebovati je morala naslednje besede: dolvleka, razpočnica, pogovorka, tabloid, brisalka, diler, igričar, metal, odštekan in rungliš. Rok za oddajo besedil je bil 8. februar 2016.

Strokovna komisija v sestavi Marija Mercina, Milan Petek in Magda Vremec Ragusi je izbrala najboljše tri, ki so na zaključni prireditvi 25. marca 2016 prejeli lepe nagrade.

Mag. Marija Mercina: Literarni natečaj za srednješolce »Toporišič«

Prispevki srednješolcev so razveseljivi v mnogih pogledih. V vseh besedilih sta jasno razvidni skrb za jezikovno pravilnost in spoštovanje danih zahtev razpisa. Posebna odlika pa je izvirnost, ki se kaže v različnosti pristopov k zgodbi, njeni kompoziciji in izraznim sredstvom.
Pomembnim slovesnostim v počastitev spomina na delo akademika prof. dr. Jožeta Toporišiča, ki so si jih v »Toporišičevem letu« zamislili v knjižnici v Brežicah blizu njegovega rojstnega Mosteca, se z natečajem pridružuje Goriška knjižnica Knjižnica Franceta Bevka. Knjižničarka Lara Konjedic si je zamislila takšen natečaj, da je z njim motivirala mlade na način, ki jim je blizu, in je hkrati v duhu našega velikega jezikoslovca.  Nova Gorica se s tem spominja tudi Toporišičevega izjemnega dela pri Škrabčevih dnevih, nastajanju Škrabčevega Zbranega dela in Škrabčevih zbornikov.
Najverjetneje so srednješolci kot avtorji besedil v okviru natečaja nezavedno sprejeli dve temeljni razsežnosti Toporišičevega dela. Zanj sta značilni odločenost in prizadevanje, da bi podrobno in natančno analiziral vse značilnosti slovenskega jezika, po drugi strani pa prepričanje, da je mogoče  v sodobni slovenščini izraziti in opisati prav vse pojave na vseh področjih življenja, od kulture do znanosti.  Noben drug slovenski jezikoslovec ni bil tako domiseln pri iskanju novih besed, pa naj gre za strokovno izrazje ali poimenovanja iz sodobnega življenja. Velik znanstvenik se je istočasno kot otrok veselil ustvarjanja novih besed.   

V Novi Gorici, 22. 3. 2016                           

Magda Vremec Ragusi

Tokratni natečaj je bil namenjen tabloidom – ljudem, ki tako kot asteroidi okrog sonca krožijo okrog šolskih tabel. Srednješolskim tabloidom.
Kolegica Lara Konjedic je opravila dolvleko prispevkov in jih kot diler razdelila članom strokovne komisije (Marija Mercina, Milan Petek, Magda Vremec Ragusi), nam literarnim igričarjem. In smo se začeli igrati.
Natečaj je predpisal rabo desetih besed. Na videz smo vašo domišljijo ogradili z desetimi mejnimi količki. V večini besedil so bile predlagane besede uporabljene v njihovi najbolj razširjeni rabi. Nekateri ste bili bolj drzni. Podrli ste meje, pustili domišljiji prosto pot in besedam dali nov, izviren pomen.
Branje literarnega besedila je ustvarjalen proces, enako kot pisanje. Vsakega od članov komisije so očarale različne lastnosti besedil: dobro zgrajena zgodba, izvirna raba besed, avtorske značilnosti besedil, zanimive primerjave … in druge poslastice.
Brisalke sploh nismo uporabljali, pogosto sta bila uporabljena plus in klicaj. Prav vsako besedilo je imelo v sebi kaj zanimivega, sveži veter vedno znova presenetljive mladostne ustvarjalnosti. Nastala so zelo različna besedila. Ni da bi jih človek metal v isti koš.
Pričakovali smo vse, domišljija nima meja. Tudi tekste v runglišu. Ampak še najraje v naši zapeljivi slovenščini. Tokrat tudi ali predvsem odštekani.
Dobili smo se na pogovorki, premešali smo mnenja, vtise, občutke, vse do razpočnice, točke, ko nekaj dovolj dozori, da se razpoči v odločitev. Odločili smo se tako:

1. nagrada: Patron, avtor Žan Gajser,
2. nagrada: Zgodba o nesrečnem dilerju, avtor Tina Reščič,
3. nagrada: Dan za dnem, avtor Vanja Stefanović.

Hvala vsem, ki ste se igrali z nami!

V fotogaleriji si lahko gledate nekaj utrinkov z zaključne priredtve:

  • Toporisicevoleto1
  • Toporisicevoleto2
  • Toporisicevoleto3
  • Toporisicevoleto4
  • Toporisicevoleto5
  • Toporisicevoleto6

 

TOPORIŠIČEVO LETO

Sodelujte v aktivnostih, ki v Goriški knjižnici potekajo v okviru Toporišičevega leta. Za vas jih bomo pripravljali vse do 11. oktobra 2016. Začenjamo z Besedo tedna na Facebook profilu knjižnice.

O projektu Toporišičevo leto so v Knjižnici Brežice zapisali:

"V Knjižnici Brežice lahko izpostavimo akademika prof. dr. Jožeta Toporišiča, s katerim smo sodelovali ob njegovih življenjskih jubilejih. Ob 80-letnici je na strokovnem oddelku, kot je sam dejal, dobil svoj kot, darilo za akademikov 85. rojstni dan pa je bila predpremiera dokumentarnega filma s preprostim, a zgovornim naslovom Toporišič. Takšen je on tudi bil. Decembra 2014, kmalu po akademikovi smrti, smo na pobudo Civilne iniciative Mostec, v Knjižnici Brežice in Posavskem muzeju Brežice združili moči in zamisli. Oblikovali smo program za ohranitev in predstavljanje akademikove bogate dediščine. K sodelovanju smo povabili številne organizacije, inštitucije oziroma posameznike, ki so bili aktivno povezani z akademikovim življenjem in delom. Vsi skupaj tvorimo programski odbor Toporišičevo leto, v okviru katerega smo pripravili številne aktivnosti. Vabimo vas k sodelovanju. V svoje raznolike programe vključite aktivnosti, s katerimi boste tudi v vaši ustanovi počastili spomin na velikega jezikoslovca. Bodisi v času trajanja Toporišičevega leta bodisi po izteku le-tega." (iz dopisa Knjižnice Brežice)

Predstavitev akademika prof. dr. Jožeta Toporišiča

Toporišičevo leto na spletni strani Knjižnice Brežice