Velikost črk Kontrast

V knjižnicah Goriškega območja nadaljujemo s projektom Obrazi slovenskih pokrajin – sklop pogovorov z izbranimi gosti, znanimi Primorci.

V sezoni 2023/2024 boste lahko prisluhnili pogovorom z naslednjimi gosti:

  • Zdravko Likar, politolog, planinec, pisatelj in kulturni delavec; Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, 29. februar 2024, ob 18. uri. Pogovor bo vodil Matej Kavčič.
  • Odpovedano: Magda Rodman, zbiralka ljudskega izročila in prizadevna akterka na kulturno-zgodovinskem področju v Vipavi; Krajevna knjižnica Vipava (Lavričeva knjižnica Ajdovščina), 6. marec 2024, ob 18. 30. Pogovor bo vodila Franka Koren. 
  • David Bandelj, pesnik, profesor in zborovodja; Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, 21. marec 2024, ob 18. uri pri klavirju. Pogovor bo vodila Maruša Mugerli Lavrenčič.
  • dr. Igor Križaj, univerzitetni profesor in znanstvenik; Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, 18. april 2024, ob 18. uri. Pogovor bo vodila Milanka Trušnovec.

Navdih za sklop pogovorov je spletna stran Obrazi slovenskih pokrajin. To je spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki ga upravlja Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami. Vanj so združene biografije, objavljene v regijskih leksikonih: Celjskozasavski.si, Dolenjski biografski leksikon, Gorenjci.si, Koroški biografski leksikon, Pomurci.si., Primorci.si, Spodnjepodravci.si in Štajerci.si. Mesto v leksikonu so našle pomembne osebnosti, ki so s svojim življenjem in delom zaznamovale razvoj posameznih pokrajin ali občin v preteklosti in sedanjosti ter so tako soustvarjale njihovo podobo. Projekt, sklop pogovorov, je zagnala Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju s knjižnicami Gorenjskega območja.

Kdo so obrazi slovenskih pokrajin? Kako so odraščali, kako živijo in kakšne so njihove želje za prihodnost? Z izbranimi gosti, ki so se v družbi uveljavili s svojim delom, karizmo in avtoriteto na svojem področju, se bodo pogovarjali gostitelji v knjižnicah Goriškega območja, ki sodelujejo v projektu: Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija. 

V sezoni 2022/2023 smo prisluhnili pogovorom z naslednjimi gosti:

  • Peter Podgornik, alpinist, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, december 2022, ob 18. uri
  • Dušan Moravec, režiser, scenarist, pesnik, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, januar 2023, ob 18. uri
  • Marko Kobal, operni pevec, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, začetek februarja 2023
  • Tinka Volarič, ilustratorka, pesnica, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, začetek aprila 2023

Vabilo za sezono 2022/2023: tukaj.

Pogovorom boste lahko prisluhnili v knjižnici gostiteljici in kasneje na YouTube kanalih knjižnic.

OSP pogovri2024

V letu 2024 smo gostili Davida Bandlja, pesnika, profesorja in zborovodjo. Večer je potekal 21. marca 2024, z njim se je pogovarjala Maruša Mugerli Lavrenčič. Posnetek prireditve je dostopen na YouTube kanalu Goriške knjižnice s klikom na sliko na levi ali na tej povezavi.
Foto: posnetek zaslona YouTube Goriška knjižnica.

 

Novi projekt smo uvedli s pogovorom z alpinistom Petrom Podgornikom, ki je potekal 1. decembra 2022, ob 18. uri v Goriški knjižnici FrancetaBevka. Z gostom se je pogovarjala Daša Medvešček.
Posnetek prireditve je dostopen na YouTube kanalu Goriške knjižnice s klikom na sliko na levi ali na tej povezavi.

Foto: posnetek zaslona YouTube Goriška knjižnica.