Velikost črk Kontrast

ZGARDILI SMO MESTO 2016/17

V Goriški knjižnici smo v lanskem letu uspešno izpeljali dva dneva zbiranja spominov na nastanek Nove Gorice. Veseli smo bili velikega odziva; zbrane zgodbe smo uredili in letošnjo jesen tudi objavili na spletnem portalu Kamra.

Letos s projektom nadaljujemo – še vedno v sodelovanju z Goriškim muzejem in Pokrajinskim arhivom v Novi Gorici. Poimenovali smo ga Zgradili smo mesto – Moja mladost v mestu. Zbiramo spomine in fotografije na Novo Gorico med leti 1970 in 1991.

Kaj zbiramo?

Tokrat nas zanimajo spomini na mlado mesto, kjer prometa še ni toliko in se otroci igrajo svet in med dvema ognjema kar na parkiriščih. Zanima nas mesto, ki s sosednjo Gorico prijateljsko pešači in kolesari, mesto, ki gosti bogata pustna tekmovanja, kjer bloki sami organizirajo čistilne akcije, kjer vsi natančno vedo, kam na krompirček in kam na sladoled. In zanima nas vse tisto, kar smo pri tej kratki reminiscenci izpustili, a se je globoko zapisalo v vaš spomin.

Kdaj in kje zbiramo spomine?

Ponovno vas vabimo, da z nami delite spomine in fotografije. Tokrat jih bomo zapisovali v daljšem časovnem obdobju vse tri ustanove po razporedu. Začnemo v torek, 29. novembra 2016, in zaključimo v torek, 31. januarja 2017.

Po želji lahko obiščete Goriško knjižnico, Goriški muzej ali Pokrajinski arhiv. Sprejeli vas bomo:

  • vsak torek med 14. in 19. uro v Goriški knjižnici,

  • vsako sredo med 12. in 17. uro v Goriškem muzeju v Vili Bartolomei v Solkanu,

  • vsak četrtek med 9. in 14. uro v Pokrajinskem arhivu v Novi Gorici.

Nimate časa?

Če nimate časa, da bi nas obiskali, lahko svojo zgodbo tudi sami zapišete in jo skupaj s skeniranimi fotografijami posredujete po e-pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Enako kot lani vas bomo prosili za podpis soglasja za objavo zgodbe in fotografij. Gradivo, ki ga boste prinesli, bomo skenirali ali fotografirali in vam ga takoj vrnili. Zbrane spomine bomo uredili in objavili na spletnem portalu Kamra.

Datototeke

Plakat Zgradili smo mesto 2016
Knjižna kazalka Zgradili smo mesto 2016

 

ZGARDILI SMO MESTO 2015

Ste bili med prvimi, ki so se priselili v Novo Gorico? So vam starši ali stari starši pripovedovali, kako je bilo prva leta v mestu, ki je nastajalo? Kje so kupovali kruh, kam so hodili k zobozdravniku? Hranite doma stare fotografije ali razglednice našega mesta?

Bliža se 70 let začetka gradnje Nove Gorice. Tri novogoriške ustanove, podobne v želji po raziskovanju in hranitvi spomina na naš prostor, bomo obletnico skupaj obeležile z zbiranjem spominov.

Kaj bomo zbirali?
Zbirali bomo fotografije in razglednice mesta Nova Gorica ter spomine in pripovedi na nastanek mesta za obdobje od leta 1947 do 1969. Gradivo, ki ga boste prinesli, bomo skenirali ali fotografirali ter vam ga takoj vrnili. Prisluhnili bomo in zapisali vašo pripoved. Pri pričevanju vam bodo pomagali lokalni zgodovinarji.

Kaj bomo naredili z zbranim gradivom?
Zgodbe, opremljene s prinesenimi fotografijami, bomo objavili na spletnem portalu Kamra in v prihodnjih letih tudi v zborniku. Da zgodbo lahko objavimo, moramo pridobiti vaše dovoljenje, zato vas bomo prosili za nekaj podatkov.

Kdaj?
V petek, 13. novembra 2015, od 10. do 18. ure
in soboto, 14. novembra 2015, od 8. do 12. ure.

Kje?
V Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 4, 5000 Nova Gorica, v pritličju pri klavirju.

Kdo sodeluje?
Goriška knjižnica Franceta Bevka, Goriški muzej, Pokrajinski arhiv v Novi Gorici in vsi, ki se boste odločili, da z nami delite spomine.

Vabimo vas, da se nam pridružite in da skupaj zapišemo spomin na začetek gradnje, da shranimo osebne spomine prebivalcev mesta, da jih delimo z mlajšimi generacijami, da jih predstavimo na sodoben način, da jih iztrgamo pozabi, da damo vrednost podrobnostim iz našega življenja.

Obiščite nas na dan zbiranja spominov na nastanek mesta in z nami delite svoje spomine.

Pokukajte tudi na naš Facebook: tam že objavljamo stare razglednice in spomine na mesto.

Datoteke in povezave

Zgibanka Zgradili smo mesto - pdf
Logotip Zgradili smo mesto 1
Logotip Zgradili smo mesto 2

Pokrajinski arhiv v Novi Gorici 
Goriški muzej
Facebook Goriškega muzeja

Kamra – digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin 
Album Slovenije – osebni spomini 20. stoletja