Velikost črk Kontrast

KOLOBARJENJE

kolobarjenje

Kolobarjenje je metoda razvrščanja rastlin na vrtu, znana tudi pod izrazom vrstenje. Če kolobarimo, skrbimo, da na istem mestu na vrtu ne raste vsako leto enaka rastlina in niti rastlina iz iste botanične družine. Različne vrste zelenjave imajo namreč različne potrebe in tako tudi vplivajo na zemljo, v kateri uspevajo. Če želimo torej ohraniti ustrezno strukturo in kakovost zemlje, je dobro, da rastline sadimo v primernem zaporedju. Kolobarjenje je po mnenju mnogih strokovnjakov nujno, da ohranimo rodovitnost zemlje na vrtu in dober pridelek.

klik clanek zp1

 

KOMPOSTIRANJE

kompostiranje pixabay zp5

Kompostiranje je biološko-kemijski proces, pri katerem mikroorganizmi hranila v organskih odpadkih predelajo na način, da postanejo lažje dostopna rastlinam. Suhi in mokri odpadki, ki jih zbiramo v kompostniku, se razgradijo v humus, ki ga lahko uporabljamo na več načinov, predvsem pa kot odlično gnojilo.

klik clanek zp1

 

VISOKE GREDE

visokegrede pixabayZadnje čase so postale zelo aktualne, saj predstavljajo dobro in estetsko rešitev za manjše vrtove in vrtove z manj rodovitno zemljo. Ideja naj bi do nas prišla iz Kitajske. Tamkajšnji kmetje so namreč na nerodovitnih tleh prvi začeli postavljati visoke gomile. Z njimi so pridobili več prostora za sajenje in bolj kakovostno zemljo. Z lepo ograditvijo so se visoke gomile prelevile v visoke grede.

 klik clanek zp1

 

PREKOPAVATI ALI NE PREKOPAVATI?

gardening pixabay

Pogosta slika, ki jo lahko opazujemo na podeželju jeseni ali zgodaj spomladi, so obdelovalci zemlje, ki s svojimi stroji orjejo njive in jih pripravljajo za naslednjo sezono sajenja. Zorano njivo pred posaditvijo obdelajo še s frezami, da grobe in zbite kose zemlje še bolj zrahljajo. Na ta način pravzaprav vsi pripravljamo svoje zelenjavne grede in vrtove. Če že nimamo strojev, pa to storimo z vilami ali lopato. Vendar: ali je to edini pravi način?

klik clanek zp1