Velikost črk Kontrast

Večina izmed nas si sploh ne zna več predstavljati življenja brez interneta in vseh podatkov, informacij in zabave, ki nam jih ponuja. Z nekaj kliki pridemo do želenega recepta, podatkov o vremenu na drugem koncu sveta, rezerviramo letalo, preberemo knjigo, se naročimo na pregled pri zdravniku, se dogovorimo za zmenek ipd. Res neprecenljivo, mar ne? Vendar pa je meja med resnico in prevaro tanka ter včasih tako dobro zakrita, da jo težko prepoznamo. Poleg tega pa ves čas nastajajo novi načini in novi poskusi, da bi nas ukanili.

Da bi lažje prepoznali in se zaščitili pred nevarnostmi, ki nam pretijo na spletu, smo na tem mestu zbrali nekaj naslovov portalov, ki so vam lahko pri tem v podporo in pomoč.

Safe.si

Safe.si logotip

Dostop: safe.si | Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

  Jezik: slovenski

  OPIS: Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje.

 

 

Varnost na spletu

Dostop: Varnost na spletu - Naj bo vaše brskanje po spletu varno

  Jezik: slovenski

  OPIS: Varnost na spletu je portal za izobraževanje in ozaveščanje obiskovalcev in podjetij o varnosti na spletu. Portal objavlja redne tedenske novice o varnosti ter nevarnostih na spletu. Na portalu si lahko preberete še članke za obiskovalce in podjetja, kako se izogniti nevarnostim na spletu.

 

 

Ne/ja razbijalka mitov

Ne/ja, razbijalka mitov logotip

Dostop: Ne/ja, razbijalka mitov (sta.si)

  Jezik: slovenski

  OPIS: Projekt Ne/Ja je namenjen preverjanju dejstev in razbijanju mitov o družbeno relevantnih temah ter seznanjanju in osveščanju javnosti, zakaj so projekti preverjanja dejstev v dobi, ko so dezinformacije, lažne in zavajajoče vsebine del medijske realnosti, pomembni, in kako se jih lotevajo drugi. Je projekt Slovenske tiskovne agencije.

 

 

Oštro (Razkrinkavanje.si)

Oštro logotip

Dostop: Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji - Oštro (ostro.si)

  Jezik: slovenski

  OPIS: Oštro.si je neodvisen in neprofiten spletni medij, ki ga izdaja Zavod Oštro, center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji. Oštro goji preiskovalno in podatkovno novinarstvo, uveljavlja pravico vedeti kot eno od temeljnih človekovih pravic in prispeva k vzgoji prihodnjih generacij novinarjev.

 

 

Pod črto

Pod Črto logotip

Dostop: Pod črto • Ustvarjanje kakovostnega novinarstva (podcrto.si)

  Jezik: slovenski

  OPIS: Pod črto je neodvisen in neprofiten medij, kjer je moč preiskovalnega in poglobljenega novinarstva usmerjena v družbene spremembe. S preiskovalnimi zgodbami na Pod črto novinarji opozarjajo, iščejo možne rešitve in odgovornim za odpravo nepravilnosti dihajo za ovratnik.