Velikost črk Kontrast

Tri razstave o patru Škrabcu

  • Začetek dogodka: ponedeljek, 03 september 2018
  • Konec dogodka: petek, 28 september 2018
  • Ciljna skupina: Otroci, Mladina, Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

Vabljeni na ogled treh razstav o jezikoslovcu patru Stanislavu Škrabcu ob stoletnici njegove smrti. Na ogled so v pritličju Goriške knjižnice od 3. do 28. septembra 2018.

Otvoritev razstav v okviru Škrabčevega leta bo v torek, 11. septembra 2018, ob 17. uri na ploščadi med knjižnico in gledališčem. V primeru slabega vremena bo dogodek v avli oziroma v dvorani MONG. Vabilo je dostopno tukaj. Vabljeni.

Razstave so uvrščene v sklop prireditev občinskega praznika MONG 2018.

           

Razstava Pater Stanislav Škrabec tako in drugače predstavlja p. Stanislava Škrabca v štirih vlogah, ki jih je spretno prepletal skozi svoje življenje. Spoznamo ga kot duhovnika, jezikoslovca, učitelja in vrtnarja. Posebej je predstavljeno tudi jezikoslovje – veda, ki ni ravno popularna, a vedno prisotna in potrebna. V vitrinah je na ogled Škrabčevo zbrano delo in nekaj publikacij o njem. Razstavo dopolnjujejo še slike o p. Stanislavu Škrabcu, ki so jih naslikali dijaki Biotehniške šole (ŠCNG).
Razstavo so pripravili Vasilija Rupnik, vsebinska zasnova, Elza Pavšič in Cirila Gajšek, oblikovanje, Anka Dornik Valič, mentorica dijakom (vse Šolski center Nova Gorica), Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici v sodelovanju z MONG in Goriško knjižnico.

Eksponati razstave Šola v času Avstro-Ogrske so del stalne razstave Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja (do 1991) Slovenskega šolskega muzeja iz Ljubljane, ki skozi zgodovinska obdobja predstavlja razvoj šolstva na Slovenskem do leta 1991. Šolstvo kot del kulturnega razvoja je prikazano z literaturo, maketami, zemljevidi, preglednicami in učnimi pripomočki. Pred vami je učilnica, v kakršno so hodili otroci v času Avstro-Ogrske.

Razstavo so pripravili Slovenski šolski muzej v sodelovanju z OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici, SNG Nova Gorica, Manufaktura d.d. Nova Gorica, Frančiškanski samostan Kostanjevica, MONG ter Goriška knjižnica.

Razstava Moje prvo berilo: (dom – družina, okolje in prijatelji; domovina) je rezultat literarnega natečaja. V počastitev spomina na stoto obletnico smrti slovenskega jezikoslovca p. Stanislava Škrabca so na Osnovni šoli Ivana Roba Šempeter pri Gorici v sodelovanju z Zavodom za šolstvo objavili literarni natečaj z naslovom Moje prvo berilo: (dom – družina, okolje in prijatelji; domovina). Sodelovalo je 105 učencev različnih osnovnih šol. Vodja natečaja je Tadeja Karl. Nagrajenci literarnega natečaja so dokazali svojo ustvarjalno in svobodno naravo pisanja. Izrazili so odgovornost, ljubezen in željo po spoznavanju, raziskovanju in učenju slovenskega jezika. Z lastnimi besedami so osvetlili in izpolnili delo p. Škrabca ter s tem obudili zavest o svoji narodni identiteti.

Razstavo so pripravili OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici, OE Zavoda RS za šolstvo v Novi Gorici, Frančiškanski samostan Kostanjevica in Goriška knjižnica.

razstava Moje prvo berilo  Pater Stanislav Škrabec tako in drugače

 

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina