Velikost črk Kontrast

Celjski 87. pehotni polk, razstava

  • Začetek dogodka: četrtek, 23 november 2017
  • Konec dogodka: sobota, 02 december 2017
  • Ciljna skupina: Mladina, Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

V drugi polovici novembra napovedujemo razstavo Celjski 87. pehotni polk, ki sta jo pripravila Srečko Maček in Janja Jedlovčnik iz Osrednje knjižnice Celje.

Odprtje razstave bo v sredo, 22. novembra 2017, ob 17. uri, na ogled bo od 22. novembra do 2. decembra 2017 v osrednjem razstavnem prostoru.

87. pehotni polk, s sedežem nabornega območja v Celju, je bil ustanovljen leta 1883. Leto 1917 je na soški fronti leto krvavih bitk, v katerih je sodeloval tudi celjski pehotni polk. Odlikoval se je zlasti v bojih za strateško pomemben hrib Škabrijel (Sv. Gabrijel), ki ga je za ceno velikih izgub uspel obraniti. Po preboju soške fronte, konec oktobra 1917, je polk boje z Italijani in njihovimi zavezniki nadaljeval ob reki Piavi, po avstro-ogrskem podpisu premirja, novembra 1918, pa se je vrnil v domovino in se vključil v novo slovensko vojsko kot Celjski (peš)polk. Njegovi pripadniki so imeli pomembno vlogo v bojih za severno mejo.

Gostovanje razstave omogoča Osrednja knjižnica Celje v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka.

Razstava sodi v okvir prireditev ob dnevu splošnih knjižnic 2017, pod tematski sklop Zgodovina in zanimivosti mojega kraja.

 

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina