Velikost črk Kontrast

Razstava Stoletje zlatega faraona

  • Začetek dogodka: ponedeljek, 09 januar 2023
  • Konec dogodka: sreda, 15 februar 2023
  • Ciljna skupina: Mladina, Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

Vabljeni na ogled priložnostne razstave ob 100. obletnici odkritja Tutankamonove grobnice Stoletje zlatega faraona.

Razstava predstavi zgodbo o grobnici faraona Tutankamona, ki jo je leta 1922 odkril angleški raziskovalec Howard Carter. Odkritje grobnice faraona Tutankamona (1342-1323 pr. Kr.) je največje arheološko odkritje v zgodovini človeštva. Obenem razstava nakaže, kako je odkritje grobnice med obema vojnama odmevalo v medijih, ko so bile senzacionalne novice iz Doline kraljev zelo dobrodošle za ustvarjanje pozitivnega pogleda na prihodnost. Avtor priložnostnega obeležja je dr. Marko Frelih, Kustos Slovenskega etnografskega muzeja.

Na ogled je izbor literature (Goriška knjižnica) ter spominkov iz egipčanske zbirke Slovenskega etnografskega muzeja in zasebne dr. Freliha.

»Svetovna javnost je od samega začetka spremljala izjemno odkritje Tutankamonove grobnice. Samo štiri leta po katastrofalni zapuščini prve svetovne vojne so bile senzacionalne novice iz Doline kraljev zelo dobrodošle za ustvarjanje pozitivnega pogleda na prihodnost. V dobi, ko sta v medijskem prostoru prevladovala le časopis in radio, je Tutankamon kmalu zavzel vidno mesto. Medijsko pozornost je držal v napetosti predvsem zaradi skrivnostnega pojava, znanega kot Faraonovo prekletstvo. Številni članki so poročali o nenavadnih okoliščinah, v katerih so umirali ljudje, povezani z odkrivanjem grobnice. V njej naj bi se nahajal zlovešč napis: »Kdor bo motil faraonov mir, ga bo smrt pokončala s svojimi krili.« Napis, ki ga nihče ni videl, je obšel svet in še danes buri fantazijo ljubiteljev nepojasnjenih dogodkov. Tutankamon je obdržal status svetovne ikone celo stoletje ...« dr. Marko Frelih (Vir: spletna stran Slovenskega etnografskega muzeja na dan  5. 1. 2023)

Na ogled je od 9. do 31. januarja 2023 na razstavnem prostoru pri klavirju. Prijazno vabljeni k ogledu.

logo Slo etno muz

 

 

 

 

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina