Velikost črk Kontrast

Predstavitev knjig Zgodovina starega Egipta

  • Začetek dogodka: ponedeljek, 04 junij 2018
  • Konec dogodka: ponedeljek, 04 junij 2018
  • Ura dogodka: 18:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

V ponedeljek, 4. junija 2018, ob 18. uri vabljeni na predstavitev dveh knjig Johna Romerja Zgodovina starega Egipta. Knjigi bo ob barvnih diapozitivih in slikah predstavil prevajalec obeh del Uroš Gabrijelčič.

Dogodek bo v dvorani knjižnice. Pridružite se nam na potovanju skozi čas.

Prijazno vabljeni!

Slovenska Matica je konec leta 2016 izdala prvi del Zgodovine starega Egipta, egiptologa Johna Romerja. V novembru 2017 je izšel še drugi del.

V prvi knjigi avtor opisuje začetke civilizacije starega Egipta. S sliko in besedo predstavi najstarejše kulture ob Nilu, ki so trajale do 3000 pr. n. š. Po tem obdobju se prične t. i. dinastično obdobje – obdobje kraljev ali faraonov, ki se konča s smrtjo zadnje faraonke in kraljice Kleopatre. Zgodovinski pregled prve knjige se zaključi v Starem kraljestvu, v katerem je znani faraon Keops postavil največjo piramido na svetu – Keopsovo piramido, ki velja za eno izmed sedmih čudes starega veka. Knjiga zajema tudi gradnjo templjev in svetišč, življenje vsakdanjih ljudi, njihovo kulturo in umetnost. Opisuje tudi geografske ter klimatske posebnosti in značilnosti teh krajev ter stike Egipta s sosednjimi civilizacijami.

Druga knjiga opisuje zgodovino egiptovske civilizacije v Srednjem in Novem kraljestvu. Avtor opisuje nemire, upore in vojskovanja, ki so posledica vdiranja tujcev, še zlasti Perzijcev. Zgodovina Egipta je povezana tudi z Aleksandrom Velikim in z vladavino Ptolomejcev. Zadnja egipčanska kraljica Kleopatra je naredila samomor. Pičila jo je strupena kača. Z njeno smrtjo je ugasnila dinastija Ptolomejcev, Egipt pa je postal rimska provinca.

Knjigi v katalogu Goriške knjižnice:
Zgodovina starega Egipta : od prvih kmetovalcev do Velike piramide
Zgodovina starega Egipta. Del 2, Od velike piramide do zatona Srednjega kraljestva

Filtri dogodkov

Tip dogodka

Kraj dogodka

Ciljna skupina