Velikost črk Kontrast

Plantae alpinae Carniolicae, kot je v latinščini naslov delu, je davnega leta 1782 napisal  Baltazar Hacquet. Ta francoski raziskovalec, botanik, zdravnik, kemik in še marsikaj je dvajset let preživel v deželi Kranjski, v Idriji in v Ljubljani. In ravno v idrijskih časih je raziskoval botanično raznolikost okolice in Alp. Knjiga Kranjske alpske rastline tako prinaša opis rastlin, ki jih je našel na Kranjskem in v Istri, pa tudi na Notranjskem. V našo zbirko prihaja prevod v slovenščino. Izvirnika sicer nimamo, je pa na dLibu na ogled digitalna kopija (na tej povezavi).

V izvirniku hranimo njegovo Oryctographio Carniolico v 4 zvezkih (1778-1789), ki jo ravno tako lahko beremo v slovenščini z naslovom Fizikalno zemljepisje vojvodine Kranjske, Istre in deloma sosednjih dežel. Povezava na katalog – izvirnik. Povezava na katalog – prevod v slovenščino. Povezava na dLib.

Za obe slovenski izdaji so poskrbeli v Knjižnici Jočeta Udoviča v Cerknici.

Po Baltazarju Hacquetu se imenuje slovenska znanstvena revija Hacquetia s področja biologije in sorodnih ved, ki izhaja pri ZRC SAZU. Sicer pa lahko o Hacquetu preberete tudi v našem spletnem leksikonu Obrazi slovenskih pokrajin.

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina