Velikost črk Kontrast
nedelja, 17. december 2017

Kamra – zgodbe naših krajev

  • Ciljna skupina: Otroci, Mladina, Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

Tole je povabilo k branju domoznanskih zgodb: v letu 2017 smo na spletnem portalu Kamra objavili tri nove in eno izdatno dopolnili.

Že od januarja je na ogled zgodba Ta ʹn ta druj iz Tantadrujeve dežele: pomembne osebnosti šolskega okoliša Osnovne šole Dušana Muniha Most na Soči, ki so jo pripravil učenci omenjene šole. V zgodbi je predstavljenih kar 47 pomembnih osebnosti iz mostarskega šolskega okoliša, ki si sledijo po kronološkem zaporedju od skladatelja Jakoba Gallusa Carniolusa, živel je v 16. stoletju, pa do 1952. leta rojenega slikarja Borisa Y. Božiča.

Zgradili smo mesto je dobro poznana in obiskana zgodba, ki smo jo letos še dopolnili s spomini in fotografijami, ki smo jih zbrali med novembrom 2016 in januarjem 2017. Pokukajte, kaj je novega.

Zgodba »Zgradili bomo novo Gorico!« je sprva zaživela kot razstava, zdaj pa je dostopna še v digitalni obliki. Zanimala so nas prva leta gradnje našega mesta, zato smo preverili, kaj so o tem poročali časopisi. Osredotočili smo se na dva lokalna, Novo Gorico in Soški tednik, in dva vseslovenska, Mladino in Slovenskega Poročevalca. Članke smo porazdelili kronološko od 1947 do 1950.   

Od čitalnice do krajevne knjižnice Branik je zgodba o društveni dejavnosti v Braniku. Nastala je ob 150. obletnici nastanka rihemberške čitalnice. Kulturno prireditev sta v novembru 2017 organizirala Kulturno prosvetno društvo Franc Zgonik Branik in KS Branik, takrat je razstava, postavljena v Domu kulture Branik, tudi nastala. Tu je na ogled njena digitalna različica.

Portal Kamra, digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin, prinaša zgodbe od vsepovsod, pa tudi novice in vabila na zanimive dogodke. Del portala, ki ga ne gre spregledati, je Album Slovenije z osebnimi spomini in starimi fotografijami iz 20. stoletja. Vanj lahko prispevate tudi vi, če hranite kaj, kar bi želeli deliti.

 

 

 

Filtri dogodkov

Tip dogodka

Kraj dogodka

Ciljna skupina